Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

0

 Φασαρία χωρίς λόγο
«Καλεί ο Λύρατζης τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής, να εκφράσουν την άποψή τους για την εγκατάσταση μεταναστών στον τόπο μας».
Ένα θα πούμε. Άργησε να μπει στο παιχνίδι ο Λύρατζης. Μάλιστα άργησε πολύ. Έτσι, άδικα προσπαθεί να κάνει τώρα εμφάνιση. Κι αυτό γιατί προφανώς δεν έχει μάθει ακόμη πως η κυβέρνηση κι αυτή και η προηγούμενη έχουν αποφασίσει να μην εγκατασταθούν στη Θράκη πρόσφυγες και μετανάστες.
Αντιλαμβανόμαστε ότι προσπαθεί να βγει στον αφρό, στη δημοσιότητα, αλλά χτύπησε λάθος θέμα που ήδη πλέον δεν «πουλάει».
Ας ψάξει για άλλο θέμα για τη δημοσιότητα…
Γ.Δ.


Αποφασίσαμε, το τηρούμε
Δημοτική αρχή υπέβαλε πρόστιμο σε δημότη ύψους 1000 ευρώ διότι άφησε ογκώδη είδη στο πεζοδρόμιο χωρίς να ειδοποιήσει την αρμόδια υπηρεσία αποκομιδής ογκωδών.
Δεν έχει σημασία για το ποιος είναι ο δήμος, αλλά ότι τήρησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό είναι η ουσία. Δηλαδή η τήρηση των κείμενων νόμων και αποφάσεων που λαμβάνονται. Όχι κοροϊδία, ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις να μην τηρούνται και να ακούμε δικαιολογίες διάφορες.
Εάν θέλουμε μία ευνομούμενη πόλη, οι νόμοι απαραιτήτως να ισχύουν. Για όλους και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Γ.Δ.


Η παρέλαση είναι παρέλαση, όχι κοροϊδία
Υπάρχουν κάποια πράγματα που στη ζωή δεν παίζει κανείς. Ένα από αυτά είναι η παρέλαση κατά τις Επετείους που έχει θεσμοθετήσει η χώρα. το εάν κάποιος συμφωνεί ή όχι με τις παρελάσεις είναι άλλο πράγμα, κι άλλο που από τη στιγμή είναι εν λειτουργία ως θεσμός και δεν καταργήθηκε, τότε απαιτείται ανάλογος σεβασμός από αυτούς που συμμετέχουν.
Εάν δεν συμφωνούν, μπορούν να απέχουν, δεν μπορούν όμως με κανένα δικαίωμα να υποβαθμίζουν ή να κοροϊδεύουν γελοιοποιώντας τον θεσμό με διάφορες δήθεν προοδευτικές ενέργειες.
Η παρέλαση είναι παρέλαση, δεν είναι προσωπικό τσίρκο, δεν είναι κοροϊδία.
Ο αυτοσεβασμός, εάν υπάρχει, δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου σ’ αυτές τις εκδηλώσεις…
Γ.Δ.


Άχρηστα, άσχημα, μη χρηστικά
Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι, οι αντιδήμαρχοι, παλαιοί και νέοι, θα έχουν συναντήσει σε πεζοδρόμια, στο κέντρο και τις γειτονιές, σιδερένιους στύλους που κάποτε φιλοξενούσαν κάποια πινακίδα. Σήμερα μένει το σίδερο, εμποδίζει επάνω στα πεζοδρόμια κι ενώ τα βλέπουν οι δημοτικοί μας άρχοντες, δεν φροντίζουν να απομακρυνθούν.
Κάποτε ήταν πολύ της μόδας να μπαίνουν αυτοί οι σιδερένιοι πάσσαλοι, στύλοι στα πεζοδρόμια. Σήμερα όμως που έχασαν τη χρησιμότητά τους θα πρέπει να ξηλωθούν.
Παράλληλα οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει να είναι φειδωλές στο να τοποθετούν νέους σιδερένιους πασσάλους αλλά και όταν είναι απαραίτητο αυτό να γίνει να μην τις τοποθετούν έτσι που να εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και αμαξιδίων.
Γ.Δ.


Από τους τελευταίους
Στη ζωή είμαστε περαστικοί κι αυτό δεν το αποφεύγει κανείς. Σημασία όμως έχει το τι κάνουμε, ποιο αποτύπωμα αφήνουμε φεύγοντας. Ποιο το έργο μας, ποιο το σημάδι που θα μείνει ως παρακαταθήκη για τους επόμενους, για την υστεροφημία. Έτσι, υπάρχουν Ξανθιώτες που θ’ αφήσουν φεύγοντας έργο, έργο πνευματικό, που σημαίνει μόχθο, κόπο, ξενύχτι με μοναχικές ώρες πολλές.
Υπάρχουν και οι άλλοι, που δεν είχαν αυτή την ευκαιρία ή την επιθυμία. Δικαίωμά τους. Στην πρώτη όμως περίπτωση ανήκει δικαιωματικά ο συμπολίτης μας θεολόγος, συγγραφέας Πέτρος Γεωργαντζής. Ο οποίος χρόνια πολλά ασχολήθηκε με την ιστορία της Ξάνθης, σύγχρονης και παλιάς, των Αβδήρων και πολλά άλλα ιστορικά και θεολογικά θέματα.
Πολυγραφότατος, ερευνητής, που επί χρόνια δίνει το στίγμα. Ο Πέτρος Γεωργαντζής αποτελεί ένα από τα σημαντικά πνευματικά τέκνα αυτού του τόπου, έχει τιμηθεί κατ’επανάληψη και το έργο του θα υπάρχει ως σημείο αναφοράς.
Το σχόλιο γράφτηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Χρονικό Ελευθερίων Ξάνθης και λοιπής Δυτ. Θράκης (1912-1920) προχθές Τετάρτη στο Ίδρυμα με ομιλητές του Αγ. Συρίγο βουλευτή, Κ. Ζαγναφέρη και Νίκο Ιωσηφίδη γιατρό.
Γ.Δ.


Στο 12%, νέες ελπίδες
«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» λέμε όλοι πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής. Περισσότερες όμως το έχουν πει οι βιοτέχνες και επιχειρηματίες της Θράκης, οι οποίοι περίμεναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα του γνωστού 12% επιδότησης εργασίας.
Όμως δεν έγινε τίποτε θετικό και ο Σταθάκης απλά κορόιδεψε και ούτε έστειλε στην Ε.Ε. την έκθεση των Επιμελητηρίων που του είχαν δώσει. Μία έκθεση που κόστισε χρήμα και χρόνο. ο χαμογελαστός Σταθάκης αγνόησε και απέρριψε.
Τώρα, με την αλλαγή της κυβέρνησης επανέρχονται τα Επιμελητήρια και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Σταϊκούρα για να ζητήσουν τη λύση της εκκρεμότητας. Ελπίδες και πάλι λοιπόν για ένα θέμα που χρόνια μένει χωρίς λύση και είναι από τα λίγα σε εκκρεμότητα.
Γ.Δ.


Προσοχή στα τηγανόλαδα
Η διαμαρτυρία από συμπολίτη και αφορά την απαράδεκτη εικόνα που παρουσίαζε το λάδι από τηγάνια κλπ που ήταν στο πεζοδρόμιο. Τηγανόλαδο από ασυνείδητο επαγγελματία συμπολίτη ο οποίος αντί να τοποθετεί να λάδια αυτά σε δοχεία για να τα μαζεύει σχετική επιχείρηση, τα ρίχνει στους κάδους!
Πρόκειται για ντροπή και κυρίως αντιεπαγγελματική νοοτροπία, η οποία θα πρέπει αμέσως να σταματήσει. Στις περιπτώσεις αυτές η ανοχή θεωρείται ως αδυναμία. Γι’αυτό απαιτείται αυστηρότητα.
Η πόλη πρέπει να είναι καθαρή και αυτό πρέπει να το φροντίζουμε όλοι, ο καθένας από το χώρο ευθύνης του.
Γ.Δ.


Περί Παρελάσεων
Αντίδραση στον αναχρονιστικό θεσμό των παρελάσεων και δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των κοριτσιών χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ το περιστατικό με την παρωδία παρέλασης των δέκα κοριτσιών στην Αθήνα. Όμως απορεί κανείς, εδώ και 4, 5 χρόνια που ήταν στην εξουσία, γιατί άραγε δεν είχαμε καμία «αυθόρμητη κοινωνική αντίδραση» και από την άλλη, γιατί δεν τις κατάργησαν όταν είχαν την ευκαιρία, αφού τις θεωρούν μιλιταριστικές, αναχρονιστικές κλπ…
Αν μαζευτούν βέβαια δέκα μαντράχαλοι και παρεισφρήσουν στην gay pride parade για να την διακωμωδήσουν, θα σπεύσουν οι ίδιοι άνθρωποι να τους κατηγορήσουν ότι «είναι ομοφοβικοί φασίστες». Προφανώς πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης μόνο όταν συμφωνούν με τη γνώμη σου ενώ την καταγγέλλουν όταν διαφωνούν μ’αυτήν. Σαφέστατο…
Π.Δ.


Μια συνεδρίαση για γερά νεύρα
Άλλη μια μαραθώνια και για γερά νεύρα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Τρία θέματα όλα κι όλα και αυτά διαδικαστικά που σε μια κατάσταση… κανονικότητας θα χρειαζόταν το πολύ μια ώρα για να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Αντ’ αυτού διήρκησε 5 ώρες και απόφαση δεν πάρθηκε για τα δύο τελευταία θέματα που αφορούσαν τον ορισμό μελών στις σχολικές επιτροπές. Ένταση και αντεγκλήσεις άνευ λόγου τις περισσότερες φορές, σύγχυση και αδυναμία επικοινωνίας και κυρίως ένα τοξικό κλίμα, καχυποψίας, μικροπολιτικής. Ποια η σκοπιμότητα δηλαδή να αμφισβητούν τον νόμο και να κάνουν επανειλημμένως ερωτήσεις για το αν κατισχύει της υπουργικής απόφασης για τον αριθμό των μελών καθώς και τον τρόπο επιλογής των αιρετών ή μη; Με τούτα κι εκείνα και την αποχώρησή τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχασαν την ευκαιρία να βάλουν 2 μέλη στις επιτροπές όπως ορίζει ο νόμος.
Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό και πρέπει να προβληματίσει όλες τις παρατάξεις είναι ότι αν συνεχίσουν έτσι και σ’ αυτό το δρόμο που επέλεξαν γρήγορα θα το βρουν μπροστά τους. Ο κόσμος θα τους απαξιώσει. Ο δήμος για να διοικηθεί σωστά χρειάζεται συναίνεση και όχι καβγάδες για το τίποτε…
Μ.Ξ.


Και εγένετο το θέλημα της Φώφης
Μετά από μια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις, η Φώφη Γεννηματά πέτυχε το στόχο της, καθώς το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την πρότασή της. Έτσι στις 7 Δεκεμβρίου το αργότερο (και ενώ αρχικά επρόκειτο να γίνει εντός του Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί το Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Σύνεδροι δεν θα εκλεγούν, αλλά σε εκείνους που ήταν εκλεγμένοι για το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα μπορούν να προστεθούν και όσοι ήταν εκλεγμένοι στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το 2015. Να σημειώσουμε ότι υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση με Νίκο Ανδρουλάκη και Παύλο Γερουλάνο. Όλα αυτά έγιναν στην συνεδρίαση των ΚΟΕΣ και όπως διακρίνουμε στην φωτογραφία παρών ήταν και ο δικός μας βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …