Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σε «χαμηλές πτήσεις» το Leader για ιδιώτες

Σε «χαμηλές πτήσεις» το Leader για ιδιώτες

0

Δεν ξεπερνούν τους 25 οι φάκελοι απ’ όλο τον νομό –  Μηδαμινό ενδιαφέρον για αγροτουρισμό– Κυριαρχούν τα αγροδιατροφικά

 

 

Κλείνει στις 18 Οκτωβρίου το Leader – Αναμένεται παράταση –  Η «μερίδα του λέοντος»  στην Ροδόπη;

 

Σε «χαμηλές πτήσεις» κινήθηκε το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών επενδυτών για το Leader.

Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα που συνάγεται εκ του αποτελέσματος αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ειδικούς μελετητές που είναι και οι ενδιάμεσοι φορείς αφού συντάσσουν τις προτάσεις, απ’ όλο το νομό οι φάκελοι που κατατέθηκαν στην Αναπτυξιακή Ροδόπης για αξιολόγηση ανέρχονται σε 20 – 25 και ο συνολικός τους προϋπολογισμός κυμαίνεται από 50.000 – 650.000 ευρώ. Τόσο ο αριθμός όσο και το ύψος του προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Ξάνθη.

Μηδαμινό ενδιαφέρον για αγροτουρισμό– Κυριαρχούν τα αγροδιατροφικά

Όπως αναφέρει ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Σταύρος Αμοιράς: «Σ’ αυτό το Leader το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε κυρίως σε soft ενέργειες σε τομείς της εκπαίδευσης (φροντιστήρια), εξοπλισμό συνεργείων, εκσυγχρονισμό μονάδων στον αγροτοδιατροφικό και τον κτηνοτροφικό τομέα. Πρόκειται για τομείς που ήταν επιλέξιμες στο Leader. Αντίθετα σχεδόν μηδενικό ήταν το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό όπως ξενοδοχεία ή  καταλύματα».

Ο κ. Αμοιράς εκτιμά ότι αυτό συνέβη επειδή προηγήθηκαν άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. και το ενδιαφέρον που υπήρχε για δραστηριότητα σ’ αυτόν τον τομέα καλύφθηκε από αυτό το πρόγραμμα. Να σημειώσουμε ότι το Leader έχει πεδίο δράσης τους περιφερειακούς δήμους και όχι τον αστικό ιστό της Ξάνθης.

Κλείνει στις 18 Οκτωβρίου το Leader – Αναμένεται παράταση

Να σημειώσουμε ότι το Leader για τους ιδιώτες για τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης που έχουν φορέα υλοποίησης την Αναπτυξιακή Ροδόπης έχει ανοίξει στην 10 Απριλίου 2019 και περίοδος υποβολής αιτήσεων ένταξης από την Τετάρτη 10.04.2019 έως Παρασκευή 12.07.2019 αρχικά και με αρχικό προϋπολογισμό 4.250.000 ευρώ. Στην συνέχεια δόθηκε η παράταση μέχρι τις 18 Οκτώβρη και τώρα αναμένεται να δοθεί και νέα παράταση.

Η «μερίδα του λέοντος»  στην Ροδόπη;

Μπορεί ακόμη το Leader να μην έχει κλείσει αλλά η εικόνα στην Ξάνθη τουλάχιστον έχει ξεκαθαρίσει κι αυτή δεν είναι αντάξια της προσδοκίας που είχε καλλιεργηθεί. Να σημειώσουμε ότι ειδικοί εκτιμούν ότι είχε αρνητικό αντίχτυπο στους ιδιώτες το γεγονός ότι το Leader της Ξάνθης το διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Ροδόπης και όχι μια αναπτυξιακή εταιρεία της Ξάνθης. Το γεγονός αυτό του ενισχύει την πεποίθησης ότι η «μερίδα του λέοντος» θα δοθεί τη Ροδόπη και όχι στην Ξάνθη ωστόσο αν το εξετάσει κανείς σε αντικειμενική βάση προτάσεις με αρτιότητα δεν μπορεί παρά να αξιολογηθούν θετικά απ’ όπου και αν προέρχονται.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές

α. Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο με τη μορφή επιχορήγησης και το ύψος της υπολογίζεται βάσει των επιλέξιμων δαπανών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε αίτησης στήριξης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 600.000,00€ για πράξεις που αφορούν σε υποδομές ή / και εξοπλισμό και τις 100.000,00€ για άυλες πράξεις.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει πράξη με προϋπολογισμό στα ανωτέρω όρια ωστόσο ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός προσδιορίζεται σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα των πόρων της πρόσκλησης. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης – ελέγχου αποτελεί το σύνολο της πράξης και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους, καλύπτεται αποκλειστικά με ιδιωτική συμμετοχή.

Σε περίπτωση χρήσης του καθεστώτος de minimis η μέγιστη Δημόσια Δαπάνη μπορεί να ανέλθει στις 200.000,00 € την τριετία συναθροίζοντας και τυχόν ενισχύσεις που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν, από άλλα μέτρα που υπάγονται στο καθεστώς de minimis σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

 

β. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), είναι επιλέξιμος, κατά το μέρος που δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…