Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

0

Ποιος πιστεύει ότι είναι μακριά μας;
Τη δύναμή του δείχνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη και όλο το δυτικό κόσμο, με την επίθεση που ξεκίνησε στη Συρία, παρά τις-χλιαρές ομολογουμένως- αντιδράσεις των ηγετών των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Μία μόλις ημέρα μετά την επίθεση, μόνο το λιμενικό σώμα διέσωσε 45 μετανάστες και πρόσφυγες που κινούνταν με πνευστή λέμβο στην περιοχή στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, άλλους 33 νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης, άλλους 20 στη Χίο, άλλους 22 στη Λέρο και 39 σε άλλη περίπτωση επίσης κοντά στην Αλεξανδρούπολη.
159 άτομα σε μόλις ένα 24ωρο, χωρίς να μπορεί καν να υπολογιστεί ο αριθμός όσων διέρχονται από τα χερσαία σύνορα.
Γι’ αυτό και ο Ερντογάν μπορεί να απειλεί την Ευρώπη με το άνοιγμα των συνόρων και να πράττει κατά βούληση. Και γι’ αυτό η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία μας αφορά περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε.
Ε.Δ.


«Με φωτιά και με τσεκούρι πάντα αυτός ο κόσμος προχωρεί»
Ο λόγος του ποιητή πόσο επίκαιρος ηχεί αλήθεια την περίοδο αυτή. Μια περίοδος που η εισβολή της Τουρκίας στα βορειοανατολικά σύνορα της Συρίας είναι άγνωστο πού θα καταλήξει, πώς θα εξελιχθεί και τι θα μας επιφυλάξει.
Χρόνια πολλά η Μέση Ανατολή περνούσε κρίσεις σοβαρές, επαναστάσεις, πραξικοπήματα, αστάθεια. Μια παρόμοια ένταση περνά και τώρα με άγνωστη κατάληξη.
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ο Θουκυδίδης όταν έλεγε ότι «ο πόλεμος είναι ο πατέρας όλων των εξελίξεων».
-Φωτιά και τσεκούρι, μαχαίρι και αίμα και πόνος πολύς.
Γ.Δ.


Σιωπούν οι Αμερικανοί για την εισβολή
Ευρώπη και Μέση Ανατολή, κυρίως, αγωνιούν για τις επιθετικές δράσεις της Τουρκίας και το τι θ’ ακολουθήσει. Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί σιωπούν για την εισβολή σα να την αγνοούν, ενώ η κοινή γνώμη των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται σε ανησυχία και αγωνία για το τι μέλλει να συμβεί από δω και πέρα.
Σιωπή λοιπόν, αναμενόμενη των Αμερικανών, «πέρα βρέχει» για το ΝΑΤΟ που δεν αντιδρά ούτε λεκτικά και η μόνη σοβαρή αντίδραση από Γαλλία και Γερμανία.
Παιχνίδια συμφερόντων και ισορροπιών και στη μέση οι αδύναμες κατά περίπτωση χώρες.
Μπήκαμε στον 21ο αιώνα και οι πόλεμοι συνεχίζονται, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στα πεδία μαχών, άμαχοι σκοτώνονται και άλλοι φεύγουν από τις πατρίδες τους.
-Ζητούμενο, δυστυχώς, η ειρήνη…
Γ.Δ.


Η επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία
Από χθες η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων με απόφαση του Τραμπ. Ήδη μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία ανακοινώνουν ότι επλήγησαν 181 στόχοι καθώς και θανάτους αμάχων από την επιχείρηση της Γείτονος την οποία και ονόμασε «Πηγή Ειρήνης». Τώρα πως γίνεται να σκοτώνονται άμαχοι από μια … «πηγή ειρήνης» είναι άλλο θέμα! Μακριά από μας οι βαρύγδουπες αναλύσεις καθώς ειδικοί αναλυτές δεν είμαστε. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι ότι στην γειτονιά μας έχουμε πόλεμο. Ότι παρότι η Τουρκία έχει αναδειχθεί στον μεγάλο ταραξία στην περιοχή μας με τις ευλογίες της Αμερικής και της Ρωσίας και την ανοχή της Ε.Ε. η θέση της συνεχώς αναβαθμίζεται στην περιοχή μας. Οι απειλές της ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με εκατομμύρια πρόσφυγες κρατούν την Ευρώπη δέσμια. Απ’ την άλλη οι Κούρδοι που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών ενάντια στους Τζιχαντιστές αφέθηκαν στην μοίρα τους ν’ αντιμετωπίσουν την πολεμική μηχανή της Τουρκίας. Βλέπουμε επίσης ότι η Τουρκία δεν ξεχνά και τις γεωτρήσεις και βάζει πόδι στην κυπριακή ΑΟΖ.  Όλα αυτά είναι εντείνουν την ανησυχία για το τι θ’ ακολουθήσει.
Μ.Ξ.


Προτεραιότητα στον κάθετο άξονα
Πολλά ερωτήματα προκάλεσε το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο που έδινε την πληροφορία πως σ΄ ότι φορά τον κάθετο άξονα της Ξάνθης προτείνεται να δοθεί προτεραιότητα στην σύνδεση της Σταυρούπολης και όχι στο β΄ τμήμα της μελέτης που αφορά Δημάριο – Μελίβοια. Μάλιστα δημοσιεύσαμε και τον χάρτη που δείχνει ότι ο νέος δρόμος προς την Σταυρούπολη ουσιαστικά είναι μια παράκαμψη και δεν εντάσσεται στον κύριο άξονα. Και ποιος έχει αντίρρηση να γίνει ένας νέος δρόμος ή βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου προς τη Σταυρούπολη; Αρκεί όμως να μην καθυστερήσει το κύριο έργο και να μην  δαπανηθούν χρήματα που προορίζονται για το κύριο έργο του κάθετου άξονα. Να θυμίσουμε ότι ο κάθετος άξονας σχεδιάστηκε με βάση μια διακρατική συμφωνία. Αν θέλουμε εμείς να κάνουμε κι άλλους δρόμους που θα συνδέονται μ’ αυτόν ας τους κάνουμε αλλά με άλλα κονδύλια κι αφού τελειώσει ο κύριος δρόμος !
Μ.Ξ.


Το είχαμε επισημάνει
Πριν λίγες ημέρες από τη στήλη αυτή σε σύντομο σχόλιο αναφερόμασταν στην αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό γιατί η Αθήνα αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ως κόμβου με συνδυασμένες υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, χερσαία, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση), καθώς και ως εναλλακτικής των Δαρδανελίων οδού προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Δεν πρέπει δε να λησμονείται η ευαίσθητη γεωγραφικά θέση της Θράκης, αλλά και οι ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσονται στην περιοχή (αγωγοί TAP και IGB, καθώς και πλωτός τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης φυσικού αερίου).
Κι όλα αυτά βέβαια με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Αυτά για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη γειτονιά μας.
Γ.Δ.


Περί Πολιτισμού
Το είπε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. «Όλα τα έργα Πολιτισμού δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ο πολιτισμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο και παράγει οικονομία».
Συμφωνούμε απόλυτα. Εξάλλου το γράφουμε χρόνια τώρα αλλά λίγοι το ακούν δυστυχώς…
-Πολιτισμός και τουρισμός πηγαίνουν μαζί, ας το καταλάβουν κάποιοι!
Γ.Δ.


Εκλογές στην ΠΕΔ
Συμμαχίες στήνονται για την επόμενη μάχη των αυτοδιοικητικών και η οποία θα αφορά την προεδρία της ΠΕΔ, δηλαδή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
Η θέση έχει την ιδιαίτερη βαρύτητα γι’αυτό και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αλλά και δικαιολογημένο. Γι’αυτό και ξεκίνησαν οι ζυμώσεις, επαφές και συμμαχίες.
Εκείνο πάντως που διαφαίνεται καθαρά είναι ότι οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι στήνουν το δικό τους «λόμπι». Κι αυτοί οι δήμαρχοι είναι Ξάνθης, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης ως μητροπολιτικοί, ενώ στηρίζουν την όλη προσπάθεια και δήμαρχοι μικρότερων δήμων.
Το ποιος τελικά θα πάρει την κοινή έγκριση, δύσκολο να εκτιμηθεί. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι από την Ξάνθη θα είναι υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης.
Γ.Δ.


Περί της Αστικής τάξης επιστολή
Από συμπολίτη μας λάβαμε σχετική επιστολή η οποία αναφέρεται στην Αστική Τάξη και αστική ηθική με αφορμή πρόσφατο προχθεσινό σχόλιό μας με τίτλο «Συνεργασία αστών και λαϊκής τάξης».
Μας γράφει ο ξανθιώτης αστός: «κάτι φαίνεται ουσιαστικά να αλλάζει. Η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί περπατησιά που δείχνει να σέβεται και να προβάλλει αξίες και πίστη στην αριστεία και στο αντικειμενικό ήθος. Και παράλληλα έχει ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία. Πραγματική κι όχι μόνο στα λόγια. Φροντίζοντας γι’ αυτούς που έχουν ρεαλιστικά ανάγκη. Ανακουφίζοντάς τους από βαριές φορολογικές υποχρεώσεις, κοιτώντας τα προβλήματα των πυροπαθών κι ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν δουλειές. Πράγματα απλά, που όμως η Αριστερά ειρωνεύεται. Αν πρωταγωνιστήσει τελικά στη χώρα η αστική ηθική, μόνο κέρδη εκτιμώ πως θα αποκομίσει ο τόπος. Δεν είναι βέβαια μόνο οι ακαδημαϊκοί τίτλοι. Χρειάζονται κι άνθρωποι ζυμωμένοι στην πράξη. Με εμπειρίες ζωής για να αντιστέκονται στις αναπόφευκτες κακουχίες. Κι ένα κλίμα κοινωνικών σχέσεων στηριγμένο σε αυστηρούς προσωπικούς κι οικογενειακούς κανόνες αξιοκρατίας, σοβαρότητας και καταδίκης της διαφθοράς. Να μην παρανομείς δηλαδή όχι επειδή φοβάσαι μη σε πιάσουν, αλλά επειδή δεν σ’ αφήνει η συνείδησή σου!
Όταν λείπει η αστική ηθική είναι σχεδόν χωρίς περιεχόμενο κάθε συζήτηση για διαμόρφωση ισχυρής αστικής τάξης. Που να ηγείται της κοινωνίας.»
Γ.Δ.


Ξανθιώτικο μυαλό που διαπρέπει
Το σχετικό δημοσίευμα το εντοπίσαμε στην εφημερίδα «Παρατηρητής» της Ροδόπης. Ο τίτλος του ρεπορτάζ «Ξανθιώτικο μυαλό διαπρέπει σε παγκόσμιους κολοσσούς και πανεπιστήμια».
Πρόκειται για τον Γιώργο Κακουλιάδη και διαβάστε ένα σύντομο κείμενο γι’αυτόν ως ενός επίμονου startuper που καινοτομεί στον τομέα της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.
Γεννημένος στην Ξάνθη και έχοντας ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα ως φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Γιώργος Κακουλιάδης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα νέων που αξιοποιώντας τις γνώσεις που τους παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και με θάρρος και επιμονή κατάφεραν να διαπρέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ίδιος έγινε γνωστός μόλις έναν χρόνο πριν, όταν πέρασε την πόρτα της Ακαδημίας της Apple στην Νάπολη. Πλέον έχει δημιουργήσει τη δική του Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, υπό τον τίτλο Brain First με στόχο να ενσωματώσει την τεχνολογία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ μαζί με τον συνεργάτη του, Νίκο Αθανασίου παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες σε σύγχρονες επιχειρήσεις μέσω της start up εταιρείας, Petaflop Solutions. Οι δυο τους πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αμερική στο πλαίσιο του Mindspace Trip, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού αλλά και εκπαιδευτικού κόσμου.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…