Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

0

Πρώτα έργα, μετά τα λόγια
Στους Πόντιους υπάρχει μια παροιμία πολύ εύστοχη που αξίζει να την θυμίσω σε κάποιους βιαστικούς δημοτικούς άρχοντές μας όλων των βαθμίδων.
Λένε: «Πρώτα όβασον και μετά κακάρσον». Δηλαδή, πρώτα κάνε το αυγό και μετά κάνε τα κακαρίσματα.
Απλό και σοφό. Σήμερα θα το μεταφέραμε στα νεοελληνικά: «πρώτα κάνε τα έργα και μετά μίλησε γι’αυτά». Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος. Συχνά εκθέτει ανεπανόρθωτα τους βιαστικά λαλήσαντες.
Τέσσερα χρόνια έχουν μπροστά τους οι αυτοδιοικητικοί, μετά τι θα έχουν να λένε; Το σκέφτηκαν αυτό;
Γ.Δ.


Οι Τούρκοι ψηφίζουν, οι Έλληνες όχι
Τηλεφώνημα από φίλο συμπολίτη ο οποίος έζησε χρόνια στη Γερμανία εργαζόμενος, για να μου πει σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
Παράπονο μεγάλο. Να μην μπορούν να ψηφίσουν εκεί, όπως μπορούσαν οι Τούρκοι μετανάστες. Ψήφιζαν για την κυβέρνηση της χώρας τους, ενώ οι Έλληνες για να ψηφίσουν έπρεπε να έρθουν στην πατρίδα και να πάνε εκεί που ήταν γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτή η διακριτική και εις βάρος των Ελλήνων μεταχείριση πιστεύουμε ότι θα σταματήσει.
-Το πιστεύουμε μεν, αλλά κάποια κόμματα άλλα πιστεύουν…
Γ.Δ.


1.30 μετά τα μεσάνυχτα
Αυτήν την ώρα ολοκλήρωσε τις εργασίες του το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο δήμου Ξάνθης. Σας ξαφνιάζει; Είναι λογικό;
Ξαφνιάζει ναι, λογικό δεν είναι. Κι αυτό διότι έχουμε θέατρο του παραλόγου που θα ζήλευε και ο Ιονέσκου. Κάπου έχει ξεφύγει η όλη ιστορία, κάπου το μέτρο χάθηκε και κάπου βέβαια όλη αυτή η παράσταση θα πρέπει να σταματήσει. Και αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα διότι χάνεται η σοβαρότητα όταν το σώμα εξαντλείται σε ανούσιες λεπτομέρειες που χάνουν την ουσία.
Τέλος πάντων, βρίσκεται η λειτουργία του νέου δημοτικού συμβουλίου στην αρχή. Αισιοδοξούμε ότι με την πάροδο του χρόνου οι παιδικές ασθένειες της αρχής πως θα μειωθούν έως εξαφανιστούν.
Γ.Δ.


Σοκ και τρόμος από την κατάσταση στην Συρία
Κορυφώνεται η παγκόσμια ανησυχία για όσα συμβαίνουν στην Συρία μετά την τουρκική εισβολή.  Αποτρόπαιες εικόνες με δημόσιες εκτελέσεις Κούρδων κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας οργή και τρόμο. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μετά και την συμφωνία των Κούρδων με το καθεστώς Άσαντ εναντίον της Τουρκίας. Ο Στρατός των ΗΠΑ αποχωρεί, η Ρωσία που είναι θετικά διακείμενη στο καθεστώς Άσαντ κρατά στάση αναμονής, η Ευρώπη προειδοποιεί τον Ερντογάν με κυρώσεις και εμπάργκο ενώ ο ίδιος επιμένει στην ίδια αδιάλλακτη στάση του και συνεχίζει να απειλεί με τους πρόσφυγες.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και καμιά ανάλυση δεν μπορεί να είναι ακριβής. Το βέβαιο είναι ότι οι μάχες μαίνονται και  κόσμος σκοτώνεται.
Η έκβαση όλης αυτής της σύρραξης θα αποτελέσει πρόκριμα για πολλά σ’ ότι αφορά την γενικότερη στάση της Τουρκίας στην περιοχή μας.
Μ.Ξ.  


Μια πρόταση
Προς την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας και βεβαίως και προς τους υπόλοιπους δήμους. Οι οποίοι μέσω προγραμμάτων είχαν στη διάθεσή τους δεκάδες ανθρώπους προς αξιοποίηση. Είναι δε αυτή τη αξιοποίηση η παρακάτω: Να αποκτήσει κάθε γειτονιά τον οδοκαθαριστή της.
Λίγο τολμηρό; Μπορεί. Αξίζει να δοκιμαστεί όμως με σωστή οργάνωση, προγραμματισμό και έλεγχο. Οι οκταμηνίτες για το διάστημα της απασχόλησής τους είναι κι αυτοί εργαζόμενοι στο δήμο. Αυτήν την λεπτομέρεια ας μην την ξεχνούν. Άρα, ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Μένει να γίνει ο σωστός προγραμματισμός και κατανομή.
-Περιμένουμε να δούμε τι τελικά θα δούμε.
Και μια υπενθύμιση. Στον δήμο Ξάνθης, θυμίζουμε, ανήκουν Σταυρούπολη, Κιμμέρια και Πετροχώρι. Δείξτε και προς τα εκεί το ενδιαφέρον σας.
Γ.Δ.


«Δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε… αλλά ρίξαμε την κυβέρνηση Σαμαρά»
Σε μία κυνική παραδοχή προχώρησε ο Νίκος Βούτσης σε δημόσια ομιλία του, αναγνωρίζοντας ότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, όμως παραδέχτηκε ότι το κόμμα του ήταν πολύ μακριά από το να είναι έτοιμο για διακυβέρνηση.
Ανέφερε συγκεκριμένα στην ομιλία του ότι: «Υπήρχε διαφωνία σε κλειστούς κύκλους για το αν θα προχωρούσαμε το ’14 στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά με αφορμή την εκλογική προεδρία ή δεν θα προχωρούσαμε…». Και συνέχισε: «….ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά σε κανένα υπουργείο σε κανένα μαζικό χώρο»!
Ο κ. Βούτσης με την παραδοχή αυτή αποδομεί τόσο τον Αλ. Τσίπρα όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του που υποστήριζαν ότι είχαν σχέδιο αλλά και δυνατότητες διακυβέρνησης της χώρας. Κάτι που δεν είδαμε στην πράξη  τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όταν οδήγησαν  πολλές φορές τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Αναμένεται να ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας και ρήξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από αυτήν την αυτοκριτική τοποθέτηση του Νίκου Βούτση…


Η εποχή της ελιάς
Σε λίγες ημέρες, το Σάββατο συγκεκριμένα, ξεκινά η νέα περίοδος της ελαιοσυλλογής στο νομό μας. Το ελαιουργείο στο Τύμπανο ετοιμάζεται για την έναρξη υλοποιώντας τους τελευταίους ελέγχους για να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πελάτες του.
Πρέπει να σημειώσουμε πως εδώ και 25-30 χρόνια, στο νομό μας έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα ελιάς, διαφόρων ποικιλιών. Η ανάπτυξη της ελιάς στο νομό μας οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος λόγω αύξησης της θερμοκρασίας.
Σήμερα, από τον «γιακά» και κάτω μέχρι τη θάλασσα, καλλιεργείται η  ελιά και έτσι πολλοί Ξανθιώτες παράγουν το λάδι της χρονιάς από τις δικές τους ελιές.
-Άντε και καλή σοδειά τόσο στον καρπό όσο και στο λάδι.
Γ.Δ.


Καλόοο…
Συναντώνται δυο φίλοι.
-Και με τι ασχολείσαι; ρωτά ο ένας
-Με το τι κάνουν οι άλλοι, απαντά ο άλλος
Καλό κι επίκαιρο με τον «συνάδελφο»  ο οποίος ασχολείται μονίμως, χρόνια τώρα, με το τι κάνουν οι άλλοι.
Τούτο δε σημαίνει πως βλέπει τις καμπούρες των άλλων, ποτέ τη δική του.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια χρειάζονται
Δύο κουβέντες ακόμη για το χρόνο συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Οι δημοτικοί μας άρχοντες είμαστε βέβαιοι γνωρίζουν πως η ουσία και το αποτέλεσμα δεν έχουν σχέση με τον χρόνο. Όταν τα λεγόμενα είναι κοινοτυπίες όσο κι αν μιλάς, το περιεχόμενο είναι μικρό και η ουσία ασήμαντη.
Αυτός που έχει κατασταλαγμένες θέσεις κι απόψεις τοποθετείται σύντομα, ουσιαστικά και με ακρίβεια χωρίς περιττές κουβέντες.
Ότι δε αφορά τον διάλογο και τις τοποθετήσεις δεν πρέπει να γίνονται τύπου διάλεξης αλλά πάλι σύντομα και στο συζητούμενο θέμα.
Μαθήματα από εμάς; Όχι βέβαια. Αλλά είναι κρίμα να χάνεται η ουσία για να μιλήσουν όλοι (είναι αρκετοί τώρα) και συνήθως να πουν τα
ίδια πράγματα. Για να τους γράψει το «γυαλί», το ραδιόφωνο και ο Τύπος.
Γ.Δ.


Απαξιώνουν τους δημοσιογράφους στο δημοτικό συμβούλιο
Αντιμέτωποι με μια απαξιωτική συμπεριφορά είναι οι δημοσιογράφοι των τοπικών Μέσων της πόλης μας στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Μας απαγορεύουν να πλησιάσουμε τα τελευταία άδεια έδρανα για να καθίσουμε, μας απαγορεύουν να φωτογραφήσουμε παρά μόνο ένα γενικό πλάνο. Μας αντιμετωπίζουν σαν μιάσματα και είμαστε υποχρεωμένοι για να κάνουμε τη δουλειά μας να στεκόσαστε όρθιοι ατέλειωτες ώρες γιατί και οι θέσεις για το κοινό είναι κατειλημμένες αφού πολλές παρατάξεις επιλέγουν να έχουν …γαλαρία. Αυτό έγινε μετά από παρέμβαση του πρώην δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου ο οποίος και ζήτησε τήρηση κατά γράμμα του Κανονισμού ενώ ειρήσθω εν παρόδω δεν τηρούσε κατά την δική του θητεία. Προφανώς και θέλει να μας …τιμωρήσει μ’ αυτό τον τρόπο.
Ας ελπίσουμε ότι ο νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να μεριμνήσει να έχουμε και μεις μια θέση στην αίθουσα για να κάνουμε τη δουλειά μας, διαφορετικά θα λάβουμε και μεις τα μέτρα μας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…