Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανοίγει σήμερα η αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ανοίγει σήμερα η αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης

0

Στα 1,05 ευρώ η τιμή. Ασυγκίνητοι προς το παρόν οι καταναλωτές λόγω καλού καιρού

 

Περιμένουν πως και πως το φυσικό αέριο τα νοικοκυριά της Ξάνθης – Το «εξοικονομώ κατ’ οίκον» έπιασε τόπο

 

 

Ανοίγει σήμερα η στρόφιγγα του πετρελαίου θέρμανσης με 1,05 ευρώ το λίτρο. Η τιμή είναι ίδια με την περσινή καθόσον η διάθεσή του πέρσι έκλεισε στα 1,05 – 1,06 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή μας λόγω του μεταφορικού κόστους είναι αυξημένη κατά 2 – 3 εκατοστά του λεπτού σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ασυγκίνητοι προς το παρόν οι καταναλωτές λόγω καλού καιρού

Ξεκίνησε η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια όπως κάθε χρόνο από τις 15 Οκτωβρίου όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν παραγγελίες μας αναφέρει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης: «Δεν έχουμε παραγγελίες ακόμη γιατί ο καιρός δεν προδιαθέτει αλλά και γιατί οι περισσότερες οικοδομές έχουν απόθεμα στους καυστήρες τους. Ωστόσο υπάρχει ενδιαφέρον, μας τηλεφωνούν και μας ρωτούν για την τιμή αλλά και για τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Τι θα πληρώσει ένα νοικοκυριό με επίδομα θέρμανσης και τι χωρίς

Όπως υπολογίζει ο κ. Κωνσταντινίδης οι ανάγκες ενός νοικοκυριού σε πετρέλαιο θέρμανσης στην περιοχή μας και σ’ ένα χειμώνα χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ με την σημερινή τιμή στα 1,05 ευρώ το λίτρο. Αν είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης θα του κοστίσει 800 – 900 ευρώ .

Τι σχεδιάζεται για το επίδομα θέρμανσης

Όπως και σε κάθε χρονιά η αγορά πετρελαίου θέρμανσης συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο φέτος εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, οι καταναλωτές έχουν άλλο ένα λόγο να περιμένουν. Ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα διορθώνει αδικίες και θα δίνει μεγαλύτερη επιδότηση σε περιοχές που λόγω κλιματολογικών συνθηκών, απαιτούν μεγαλύτερα ποσά για πετρέλαιο.

Στο υπουργείο οικονομικών γίνεται ένας αγώνας δόμους για να προλάβει να ανοίξει έγκαιρα η εφαρμογή για τις αιτήσεις αν είναι δυνατό και πριν το τέλος του μήνα. Το επίδομα θα είναι αυξημένο φέτος κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 67 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ, και θεωρείται ότι μέσα από ανακατανομές μπορεί να αυξήσει την επιδότηση ανά λίτρο από τα 16 λεπτά που ήταν το 2018, στα 19 ή 20 λεπτά του ευρώ.

Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά για την περίοδο 2019 -2020 το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να εκταμιευτεί στο σύνολο του μέσα στο 2019 σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα αποτελεί προκαταβολή και θα δοθεί μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου και η δεύτερη θα είναι η εξόφληση μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Τι λένε τα Γραφεία Διαχείρισης Κοινοχρήστων

Η εικόνα όπως μας την περιγράφουν δύο γραφεία που διαχειρίζονται κοινόχρηστα πολυκατοικιών είναι πανομοιότυπη με πέρσι: «Οι οικοδομές που είχαν θέρμανση με πετρέλαιο θα συνεχίσουν και φέτος άλλωστε όποιοι δεν θέλουν έχουν τη δυνατότητα βάσει νόμου να μη χρησιμοποιούν. Πάντως από τους δικούς μας πελάτες κάτω από τους μισούς χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο θέρμανσης», μας λέει ο κ. Μιχάλης Πανταζής από το γραφείο κοινοχρήστων  «Κρόνος». Σ΄ ότι αφορά αν είναι ομαλή η πληρωμή των κοινοχρήστων ο κ. Πανταζής επισημαίνει πως: «υπάρχει γενικά μια βελτίωση. Νομίζω όμως ότι είναι περισσότερο θέμα προτεραιοτήτων. Όταν κάποιος αφήνει απλήρωτα τα κοινόχρηστα ενώ πληρώνει κάθε μήνα για καλωδιακή και internet σημαίνει ότι αυτό θέτει σαν προτεραιότητα … προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία όλης της οικοδομής. Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις».

 Περιμένουν πως και πως το φυσικό αέριο – Το «εξοικονομώ κατ’ οίκον» έπιασε τόπο

Η ίδια εικόνα και σ’ άλλο γραφείο κοινοχρήστων της πόλης μας σε ότι αφορά τον αριθμό αλλά και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποτελεί κοινή διαπίστωση επίσης και των δύο Γραφείων είναι ότι οι πελάτες τους ρωτάνε πότε θα έρθει το φυσικό αέριο: «Υπάρχει αυξημένη ζήτηση και μεγάλο ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο. Ο κόσμος άκουσε ότι θα συνδεθεί η πόλη μας και περιμένει. Αλλά μάλλον θα περιμένει πολύ», μας λένε από τα Γραφεία Κοινοχρήστων. Επίσης να σημειώσουμε ότι αρκετά νοικοκυριά έχουν κάνει παρεμβάσεις στις υποδομές θέρμανσης μέσω του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον και έχουν επιλέξει κλιματιστικά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …