Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

0

Ελευθέρια και στο μέσον… καταγγελία!
Δεν έλειψαν βέβαια, και τα ευτράπελα του φετινού μεγαλόπρεπου εορτασμού, αφού κάποιοι, όπως φάνηκε, θέλησαν πάση θυσία να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διοργάνωση.
Έτσι, το πρωί της Πέμπτης τους υπεύθυνους που θα έστηναν την εξέδρα στο Αμοιρίδειο, περίμενε η… αστυνομία μετά από καταγγελία για έλλειψη αδειοδότησης της τοποθέτησης της εξέδρας!
Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι για την εν λόγω κατασκευή δεν απαιτούνταν σχετική άδεια, οπότε μετά από ανταλλαγή χαμόγελων η αστυνομία αποχώρησε και η προετοιμασία συνεχίστηκε κανονικά.
Ε.Δ.


Κλείνει στις 25 Οκτωβρίου το Leader
Εκπνέει στις 25 Οκτωβρίου η προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων στην Αναπτυξιακή Ροδόπης για ένταξη στο πρόγραμμα Leader για τα ιδιωτικά έργα. Μέχρι αυτή την προθεσμία πρέπει να αποσταλούν όλα τα σχετικά γιατί κλείνει το πρόγραμμα. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι πήγε πολύ καλά και ότι εκδηλώθηκε αρκετό ενδιαφέρον από την Ξάνθη.
Θα ακολουθήσει η διαδικασία της αξιολόγησης και η τελική ένταξη.
Θα επανέλθουμε με νεώτερες πληροφορίες
Μ.Ξ.


Δύο νέα μέλη
Δίπλα στα γραφεία μας πρόσφατα είχαμε γεννητούρια. Αποκτήσαμε δύο νέα μέλη. Δύο νέα, μικρά γατάκια ήρθαν στη ζωή. Με τη φροντίδα της γάτας-μητέρας, μεγαλώνουν.
Την αρχική αυτή περίοδο τα γατάκια ζουν σ’ένα προστατευόμενο μητρικό περιβάλλον και σύντομα θ’αρχίσουν να βγαίνουν «έξω» στη νέα τους ζωή, για να βρουν το δικό τους χώρο, να μεγαλώσουν και διαιωνίσουν το είδος τους.
Όσο για τη μάνα-γάτα, δεν υπάρχουν λόγια. Μόνιμη φροντίδα και έγνοια της να τα προστατεύσει και μεγαλώσει.
Γ.Δ.


Παγκόσμιοι αγώνες χωρίς θεατές
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου διεξάγεται στη Ντόχα και έχει κάποιες ιδιομορφίες.
Πρώτη, ότι το παρακολουθούν λίγοι κάτοικοι κι αυτό σίγουρα είναι ιδιαίτερα αρνητικό και για την ψυχολογία των αθλητών.
Το δεύτερο παράξενο είναι ότι αρκετοί αγώνες διεξάγονται αργά το βράδυ. Αυτό γίνεται για να υπάρχει λιγότερη ζέστη και να διευκολύνονται οι αθλητές.
Είναι σίγουρο πως η παγκόσμια Οργάνωση Κλασικού Αθλητισμού θα το σκεφθεί πολύ να διοργανώσει εκ νέου αγώνες κάτω από τέτοιες θερμοκρασίες.
Γ.Δ.


Αλήθειες
«Με μισθούς χαμηλότερους από τις καθαρίστριες της Ολυμπιακής και της ΔΕΗ, γιατρούς δεν μπορείς να έχεις στα Νοσοκομεία». Η ρήση είναι από εκείνη την εποχή, όχι ιδιαίτερα μακρινή, είναι όμως τελείως επίκαιρη και αληθινή και σήμερα.
Αιμορραγούν τα Νοσοκομεία από γιατρούς, που μετά από χρόνια σπουδών και ειδικοτήτων, διαπιστώνουν ότι η οικονομική τους απολαβή είναι μικρότερη από αυτήν του οδηγού λεωφορείου ΟΑΣΘ, οδηγού τρένου, υπαλλήλων ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πετρελαίων και πάει λέγοντας.
Ε, λοιπόν, εάν αυτό δεν αλλάξει, ας μην περιμένει η Ελλάδα να δει στα Νοσοκομεία της αξιόλογους γιατρούς. Αυτή είναι η αλήθεια, ας την αποδεχτεί η κυβέρνηση, κι ας μην υποκρίνονται όλοι. Κι αυτό, διότι χωρίς γιατρούς, νοσοκομεία δεν μπορούν να υπάρξουν.
Γ.Δ.


Έχει κανόνες η δημοκρατία
Κάπου άσχημα ξεκίνησαν τη νέα δημοτική τους περίοδο οι νέοι άρχοντες της αυτοδιοίκησης. Κυρίως του Μητροπολιτικού δήμου, διότι τα μέχρι τώρα νέα από τους άλλους τρεις είναι θετικά.
Στην Ξάνθη λοιπόν, από την αρχή φάνηκε μια άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας, δηλαδή να δεχτούν όλοι το ρόλο και την αποστολή που τους έδωσε ο Ξανθιώτης δημότης. Κι αυτό ίσως είναι το πλέον κρίσιμο σημείο της νέας θητείας που καλούνται να υπηρετήσουν.
Κάποιοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι οι ρόλοι άλλαξαν δημοκρατικά. Όπως είχαν αλλάξει επί των δικών τους ημερών. Ξεχνούν την ουσία της δημοκρατίας που είναι ακριβώς αυτό το πράγμα. Η αποδοχή του αποτελέσματος και του ρόλου που προσδιόρισε για τον καθένα αυτό.
Γι’αυτό, όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν οι δημοτικοί μας άρχοντες, τόσο καλύτερα για όλους.
Γ.Δ.


Κρίμα για τους απόντες
Στη ζωή φρόνιμο είναι, κυρίως στην δημόσια λειτουργία, να προβληματίζεται κανείς ως προς τις δικές του αποφάσεις και λειτουργίες ρωτώντας τον εαυτό του  «θα’ θελα να μου κάνουν κι εμένα το ίδιο;»
Είναι σίγουρο ότι κάθε λογικός θα έλεγε πως δεν θα’θελε. Να όμως που στην πράξη άλλα γίνονται. Και τα διαπιστώνουμε εμείς οι απλοί πολίτες-δημότες. Και τα οποία γενόμενα δεν τιμούν τους εμπνευστές τους.
Ξεχνούν οι δημοτικοί μας άρχοντες πως εδώ ακριβώς ξεχωρίζουν αυτοί που αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους, απομακρύνοντας εγωισμούς, πίκρες και διάθεση ρεβανσισμού.
Στη μεγάλη γιορτή του τόπου δεν χωρούν μικρές ιδιοτελείς σκέψεις. Κι όσοι τις κάνουν, χαρακτηρίζονται και στιγματίζονται ως αρνητές που αύριο –μεθαύριο θα μετανιώνουν μεν, θα είναι αργά δε.
-Κρίμα για τους απόντες.
Γ.Δ.


Θεέ και Κύριε…
Σύμφωνα με δήλωση της υφυπουργού Παιδείας «τη φετινή χρονιά θα προσληφθούν 33.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί».
Για σκεφτείτε το νούμερο παρακαλώ. Μια μικρή ελλαδική πόλη, π.χ. το Ρέθυμνο ή 3300 επιχειρήσεις με 10 άτομα προσωπικό (!) θα προσληφθούν μόνον στο χώρο της Παιδείας.
Σε λίγο, έτσι όπως πάει η υπόθεση, στα σχολεία θα αντιστοιχεί ένας δάσκαλος- καθηγητής σε πέντε παιδιά.
-Άντε και εις ανώτερα…
Τώρα, τι προσφέρουν από άποψη ποιότητας, ας μη το συζητήσουμε. Αρκεί να θυμηθούμε ότι οι Έλληνες μαθητές πως είναι τελευταίοι σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς.
Γ.Δ.


Ένα ερώτημα
    Το θέτω αμέσως το ερώτημα για κάποιον μικρό προβληματισμό παρότι η πλειοψηφία των νεοελλήνων δεν έχει καλή σχέση με τους προβληματισμούς.
Λοιπόν, η Ξάνθη γιορτάζει μια ιστορική επέτειο, αυτή των 100 χρόνων ελεύθερης ζωής.  Στο κλίμα και στο πνεύμα του εορτασμού αυτού, υπήρχε η προσδοκία ότι θα υπήρχε πνεύμα σύμπνοιας και συμμετοχής.
Ο Ξανθιώτικος λαός από την πλευρά του συμμετείχε και αυτό τον τιμά. Απουσίαζαν όμως οι δημοτικοί μας εκπρόσωποι από μια σειρά εκδηλώσεων. Απέδειξαν κάποιοι, ότι λειτουργούν με μικρότητα και στενοκεφαλιά. Στη μεγάλη γιορτή δήλωσαν απόντες και η στάση τους  κρίνεται και καταδικάζεται απ’όλους.
Πάνω από την Πόλη, τη Γιορτή και την Επέτειο, τοποθέτησαν τον εγωισμό και τη μικροψυχία τους.
Γ.Δ.


Οι Εύζωνες (Καλά ζωσμένοι)
Πραγματικά θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Ξανθιώτες μικροί και μεγάλοι στους Ευζώνες της Προεδρικής Φρουράς. Πλημμύρισαν με φωτογραφίες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η έκθεση με πίνακες από τις ευζωνικές στολές στην Λέσχη Αξιωματικών σημείωσε μεγάλη επιτυχία και είχε μεγάλη προσέλευση. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Εύζωνας είναι ένα σύμβολο που έχει απήχηση και συγκινεί του Έλληνες. Εκπροσωπεί την γενναιότητα, την ανδρεία, το φρόνημα και το ήθος, την δύναμη και την τόλμη. Είναι το ωραίο πρόσωπο του Έλληνα, τα ιδεώδη και οι αξίες μας που συνδέονται άμεσα με την ιστορία μας.
Στις μέρες μας έχουμε ανάγκη να μας εμπνέουν αυτά τα ιδεώδη, έχουμε ανάγκη την ψυχική ανάταση και την περηφάνια που μας προκαλεί η θέα τους και αυτά που συμβολίζουν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…