Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εμείς θα «κόψουμε» το τσιγάρο;

Εμείς θα «κόψουμε» το τσιγάρο;

0

Μετά τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, με πρωτοβουλία των επαγγελματιών η Αλεξανδρούπολη σταματά το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους από 1/11-Το σωματείο αναλαμβάνει τις καταγγελίες

 Σύσκεψη προγραμματίζει η ΟΕΒΕ με την έναρξη της διαβούλευσης του νέου νόμου. Καθολική εφαρμογή με ελέγχους σε όλο το νομό, προτάσσει ως ζητούμενο η πρόεδρος της ΟΕΒΕ για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού

Άλλη μία προσπάθεια να απαγορευτεί το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους ξεκινά στη χώρα μας, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία προτίθεται με νέο νόμο που θα τεθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Υγείας, περίπου στο τέλος του μήνα, να αυστηροποιήσει το καθεστώς -παρότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε- βάζοντας «τέλος» στο κάπνισμα στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία μέχρι σήμερα εξαιρούνται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος στους υπαίθριους χώρους συνάθροισης ανηλίκων, όπως γήπεδα και παιδικές χαρές αλλά και στα οχήματα, όταν επιβαίνουν παιδιά μικρότερα των 12 ετών.

Βέβαια, όπως είναι αναμενόμενο, η «καμπάνα» χτυπάει περισσότερο για καταστήματα καφέ και εστίασης, όπου οι πελάτες κατά κόρον απολαμβάνουν την αγαπημένης τους, κακή, συνήθεια. Ωστόσο, στους ελέγχους που αναμένεται να εντατικοποιηθούν θα περιλαμβάνονται τόσο δημόσια κτήρια, όσο και άλλα καταστήματα, όπως γραφεία, κομμωτήρια και αυτονόητα χώροι όπου συγκεντρώνονται παιδιά.

Το σωματείο θα καταγγέλλει τους παραβάτες στην Αλεξανδρούπολη

Μετά την καμπάνια που ξεκίνησαν τα Τρίκαλα και ακολούθησε μεγαλόπνοα η Λάρισα με το ελκυστικό μοτο ««Βγείτε έξω για να καπνίσετε και να φλερτάρετε», μέσα από πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών για την τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος, σειρά πήρε η Αλεξανδρούπολη μέσω της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου επαγγελματιών καφεστίασης, πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία «για την σωστή και καθολική τήρηση του νόμου, δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα στα καταστήματα για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με την απόφαση και των ίδιων αλλά και των καταναλωτών. Ως καταλυτική ημερομηνία συμμόρφωσης της τήρησης του νόμου αποφασίστηκε η 1η Νοεμβρίου 2019. Έως την καταλυτική αυτή ημερομηνία το κάθε κατάστημα είναι υπεύθυνο για την τήρηση ή μη του νόμου. Για τα καταστήματα που δεν θα συμμορφώνονται με την απόφαση της γενικής συνέλευσης και την τήρηση του νόμου, με πρόταση και ομόφωνη απόφαση του σώματος αποφασίστηκε ότι, εάν δεν τηρούνται τα παραπάνω  θα ενημερώνεται το ΔΣ του Σωματείου το οποίο και θα προβαίνει άμεσα σε καταγγελία του αντίστοιχου καταστήματος, ώστε να προστατέψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης».

Μέριμνα για την προστασία των καταστημάτων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και στην Ξάνθη

tsiakiroglou m
«Πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να είμαστε εμείς αστυνομικοί των πελατών μας»
Μαίρη Τσιακίρογλου
Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης

Με συντονισμό θα επιχειρήσει την εφαρμογή του νόμου και η ΟΕΒΕ Ξάνθης, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν αγγίζει μόνο τα καταστήματα καφέ και εστίασης αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων μελών, που καλούνται να τηρήσουν τη σχετική υποχρέωση. Η πρόεδρος Μαίρη Τσιακίρογλου μας ενημέρωσε ότι η ΟΕΒΕ θα συγκαλέσει σύσκεψη, ώστε αφενός να υπάρξει συμμόρφωση από την πλευρά των επιχειρηματιών στο ακέραιο και αφετέρου να ζητηθεί οι έλεγχοι να εκτείνονται σε όλο το νομό και όχι μόνο στα καταστήματα του κέντρου της πόλης, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η ίδια πάντως τονίζει ότι η ΟΕΒΕ αναμένει το σχέδιο νόμου ώστε να τοποθετηθεί, καθώς κρίσιμο θέμα αποτελεί η ευθύνη του επαγγελματία. «Δε μπορούμε να γίνουμε αστυνομικοί των πελατών μας. Εμείς τηρούμε τη νομοθεσία, δεν έχουμε σταχτοδοχεία, τοποθετούμε σχετική σήμανση, αν παρόλα αυτά ο πελάτης ανάβει το τσιγάρο δε μπορεί να έχουμε ευθύνη», σημειώνει η Μαίρη Τσιακίρογλου, σχολιάζοντας ότι θα είναι θετικό στο νέο νόμο να υπάρχει σχετική μέριμνα.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από την πλευρά της ΟΕΒΕ υπάρχει η πρόθεση σε συνεργασία με τον ιατρικό Σύλλογο να πραγματοποιηθούν καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. «Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν το πλαίσιο και τα δικαιώματά τους, ώστε να διαμορφώνουν μια τέτοια κουλτούρα και να το διεκδικούν και από τους γονείς τους», πρόσθεσε.

Πρόστιμα

Ο νόμος προβλέπει και πρόστιμα για τους παραβάτες. Έτσι, λοιπόν, σε όσους καπνίζουν επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων που ανέχεται την παραβίαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Το δε, πρόστιμο με το νέο νόμο θα αυξάνεται στα 3.000 ευρώ, εάν ο παραβάτης είναι οδηγός οχήματος δημόσιας χρήσης, ενώ παράλληλα, αφαιρείται για ένα μήνα η άδεια οδήγησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…