Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νέο κτήριο ζητούν οι γονείς για το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο

Νέο κτήριο ζητούν οι γονείς για το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο

2

Ξεκίνησε χθες κατάληψη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων- Λόγω μεγάλης προέλευσης τρία τμήματα του γυμνασίου φοιτούν απογευματινές ώρες

 Προκρίνουν ως προσωρινή λύση την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στο δευτερεύοντα χώρο που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια- Συναντήσεις με περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο

Με κατάληψη που ξεκίνησε χθες οι γονείς των μαθητών του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου στην οδό Χατζησταύρου ζητούν να επιλυθεί το κτηριακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω του μεγάλου όγκου εγγραφών την φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα σχεδόν 80 μαθητές των τριών τάξεων του γυμνασίου να αναγκάζονται να φοιτούν απογευματινές ώρες, ελλείψει αιθουσών.

Στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο του οποίου το καθεστώς μεταβλήθηκε πέρυσι από ιδιωτικό, φέτος έχουν εγγραφεί πάνω από 740 παιδιά, πράγμα που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της λειτουργίας του. Δύο χρόνια πριν το ζήτημα ξεπεράστηκε με τη δημιουργία δευτερεύουσας δομής λίγο πιο κάτω με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου στεγάστηκαν τέσσερις τάξεις του λυκείου. Το θέμα φέτος επανέρχεται με τις 160 νέες εγγραφές της φετινής χρονιάς, που έχουν αναγκάσει μία τάξη της πρώτης, μία της δευτέρας και μία της τρίτης γυμνασίου να κάνουν μάθημα απογεύματα.

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων πήρε απόφαση να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με αίτημα να δοθεί προσωρινή λύση με την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στον αύλειο χώρο της δευτερεύουσας δομής και να ξεκινήσει η συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εντοπιστεί κατάλληλος χώρος για τη μεταστέγαση του σχολείου. Χθες, υπήρξαν επαφές με τον αντιπεριφερειάρχη, το δήμαρχο και τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας στους οποίους δόθηκε και σχετικό ψήφισμα, ενώ το σχολείο είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα ο περιφερειάρχης που έλαβε γνώση για τα προβλήματα της σχολικής μονάδας.

Τ. Ιλκέρ: Τα παιδιά έχουν φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες, δε γίνεται να φοιτούν απόγευμα

Γονείς και τοπικοί εκπρόσωποι της μειονότητας έδωσαν το παρών στηρίζοντας την κινητοποίηση

Ο κ. Τοπάλ Ιλκέρ , πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, μιλώντας στο «Ε» εξήγησε ότι η φοίτηση κατά τις απογευματινές ώρες δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τους μαθητές και τους γονείς, αφού υπάρχει προγραμματισμός για φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες που τα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν.

Ήδη έχει αποφασιστεί στα απογευματινά τμήματα να φοιτούν μόνο μαθητές από την Ξάνθη και τους γύρω οικισμούς (Φελώνη, Χρύσα κλπ) γιατί διαφορετικά το πρόβλημα θα ήταν εντονότερο με τη διαχείριση της συγκοινωνίας.

«Ενημερώσαμε τη σχολική εφορία και τη διεύθυνση του σχολείου. Το μόνο που θέλουμε είναι να μας παραχωρηθεί από το δήμο ή την Περιφέρεια χώρος στο παράρτημα ώστε να γίνουν κοντέινερ, καθώς ο χώρος είναι ανεπαρκής. Έχουμε δεχθεί να κάνουν τα παιδιά μάθημα ακόμη και στο υπόγειο, αλλά το απογευματινό δε μπορούν να το δεχθούν οι γονείς. Δεν είμαστε υπέρ της κατάληψης, αλλά θέλουμε να δοθεί στο θέμα προσοχή», σημείωσε ο κ. Ιλκέρ, εξηγώντας ότι σε συνεννόηση με τους γονείς ο σύλλογος θα αποφασίσει τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Χ. Ζέιμπεκ: Να βρεθεί μόνιμη λύση

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ με τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Τοπάλ Ιλκέρ

Τις κινητοποιήσεις για την επίλυση του προβλήματος στήριξαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Χ. Ζεϊμπέκ και Μ. Μπουρχάν.

Ο κ. Ζεϊμπέκ τόνισε ότι το κτήριο ολοκλήρωσε τον κύκλο του και είναι πλέον ανεπαρκές. «Η λύση που προτείνουν είναι πρωί-απόγευμα για 80 περίπου μαθητές όμως αυτό είναι δύσκολο εν έτει 2019», σημείωσε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι «γίναν από κυβέρνησή μας κάποια βήματα και στις υποδομές και στη λειτουργία με την ανακαίνιση, τη δευτερεύουσα δομή και τη μετάβαση από το ιδιωτικό σε μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο, ωστόσο πρέπει πλέον να βρεθεί μόνιμη λύση με νέο κτήριο για το σχολείο».

Σχετικά με την αύξηση των μαθητών που φοιτούν στο σχολείο ο ίδιος επεσήμανε: «πάντα υπήρχε στροφή στο μειονοτικό-γυμνάσιο λύκειο και τα τελευταία χρόνια είναι αυξημένη. Είναι το μοναδικό που υπάρχει στο νομό και ο αριθμός δεν είναι υπερβολικός. Άλλωστε, είναι η επιλογή κάθε γονιού, αλλά πρέπει με την επιλογή του σε κάθε περίπτωση να έχει σωστή εκπαίδευση και αυτό είναι κεκτημένο. Η ανησυχία των γονιών είναι για το μέλλον των παιδιών του και αυτό είναι λογικό».

Μ.Μπουρχάν: Το θέμα είναι μεγάλο, οι γονείς έχουν δίκιο

Από το πρωί παρών στην κινητοποίηση και Μπαράν Μπουρχάν

«Το θέμα είναι μεγάλο, οι γονείς έχουν δίκιο», δήλωσε από την πλευρά του και ο κ. Μπαράν Μπουρχάν, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν οι μαθητές να φοιτούν απογευματινές ώρες, αυτό αποδιοργανώνει όλη την εκπαίδευση και της δομή οικογένειας». Ο ίδιος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχαν με το δήμαρχο, αντιπεριφερειάρχη και τη δευτεροβάθμια, μεταφέροντας την καλή διάθεση που διαγνώστηκε καταρχάς για το ζήτημα της προσωρινής επίλυσης μέσω τοποθέτησης κατασκευών ΠΡΟΚΑΤ.

«Το θέμα είναι επείγον, έγινε συζήτηση. Θα πρέπει να τακτοποιηθεί και θα γίνουν ενέργειες για το μέλλον σε μονιμότερη βάση», είπε ο ίδιος εξηγώντας ότι υπάρχει αύξηση των εγγραφών και ενισχυμένη προτίμηση γιατί οι γονείς το θεωρού ως «το σχολείο της γειτονιάς, όπου μπορούν όλα τα παιδιά από την ορεινή περιοχή και όχι μόνο να φοιτούν μαζί». Καταληκτικά ο ίδιος σχολίασε ότι ενδεχόμενα θα έπρεπε να σχεδιαστεί η δημιουργία μίας νέας δομής μειονοτικού γυμνασίου-λυκείου και στην ορεινή περιοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι απόφαση των γονέων.

Τ. Καπζά: Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ενσκύψει στο πρόβλημα

Παρών και ως γονέας ήταν στην κινητοποίηση ο πρώην δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, ο οποίος τόνισε ότι το σχολείο αυτό αποτελεί στολίδι της Ξάνθης που επιτέλεσε το ρόλο του. «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ενσκύψει στο πρόβλημα και ευελπιστούμε το υπουργείο να μας ακούσει, μέσω της κινητοποίησης», σημείωσε ο ίδιος.

Σχολική Εφορεία: Η αδράνεια των αρμόδιων οδήγησε στο πρόβλημα

Από την πλευρά της, η Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι από την ημέρα που ορίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα έκανε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, όπου και διαπίστωσε πάρα πολλά προβλήματα, βασικότερο των οποίων ήταν η στέγαση.

Σε αναζήτηση που προέβη, όπως σημειώνει, κατέληξε ομόφωνα ότι καταλληλότερος είναι χώρος που ανήκει κατά κυριότητα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η μετεγκατάσταση όμως απαιτεί παραχώρηση και κονδύλια για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων και άρα θα πρέπει παράλληλα να δρομολογηθούν η προσωρινή και η μόνιμη λύση. Όπως επισημαίνουν τα μέλη της: «υποβάλλαμε στις 15/2/2019 δηλαδή δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας αίτηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για να μας παραχωρήσουν τις εκτάσεις εις την οποία περιμένουμε ακόμη να μας απαντήσουν. Επίσης ζητήσαμε από τις αρμόδιες αρχές να τοποθετηθούν ΠΡΟΚΑΤ στο προαύλιο χώρο του σχολείου και σ’αυτό το αίτημα μας όμως, δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση, παρόλο που σε παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές τις χώρας λύσεις βρίσκονται την ίδια ημέρα».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …