Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Ναι μεν αλλά …σιγή ιχθύος για αναπτυξιακά κίνητρα στην Θράκη

Ναι μεν αλλά …σιγή ιχθύος για αναπτυξιακά κίνητρα στην Θράκη

0

Συναντήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΒΕ) με τον υπουργός Ανάπτυξης και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης και Βιομηχανίας 

 

Συμμετείχε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΒΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης κα Έλενα Ροφαέλα – Έκανε λόγο για καλό κλίμα και διάθεση συνεργασίας για επίλυση των προβλημάτων

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού μας και της περιφέρειας μας, καθώς και τα εκκρεμή ζητήματα όπως το 12%, τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας, το παραεμπόριο και η «μαύρη εργασία», τέθηκαν μεταξύ άλλων που αφορούν γενικά την επιχειρηματικότητα  στις επαφές που είχε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΒΕ) με τους καθ’ ύλην αρμοδίους υπουργούς το περασμένο Σαββατοκύριακο στο περιθώριο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Σ’ όλες αυτές τις συσκέψεις συμμετείχε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ξάνθης κα Έλενα Ροφαέλα που είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΒΕ καθώς και άλλοι Σύνδεσμοι της ΑΜΘ.

Συναντήσεις των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας με κυβερνητικά στελέχη

Όπως μας μεταφέρει η κα Ροφαέλα στην συνάντηση τους με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση τέθηκαν τα προαναφερόμενα προβλήματα με έμφαση στα εργασιακά. Όπως ανέφερε η κα Ροφαέλα ο κ. Βρούτσης κατέστησε σαφές ότι η στόχευση είναι η πλήρης εργασία και ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,  την αναβάθμιση της ΕΡΓΑΝΗΣ αλλά και την δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων όπου θα εντάσσονται οι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις. Ζήτησε δε προτάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν τον τομέα του. Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου είχαν το Σάββατο συνάντηση με τους υφυπουργούς  Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση και Βιομηχανίας κ. Καλλίρη και τους εκπροσώπους του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Στην συνάντηση συμμετείχε ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Πολυχρονίδης καθώς και η αντιπρύτανης κα Μιχαλοπούλου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις και η διεύρυνση της συνεργασίας του ΔΠΘ με τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς απ’ όλες τις πλευρές εκφράστηκε η επιθυμία για κάτι τέτοιο.

Συνάντηση με υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη

Την Κυριακή τα μέλη του ΔΣ του ΣΒΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Η κα Ροφαέλα ανέφερε για την συνάντηση αυτή: «Θέσαμε στον υπουργό ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις μας και κυριάρχησαν ζητήματα όπως τα Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, το 12%, τον Αναπτυξιακό νόμο, το προβλήματα ανταγωνιστικότητας λόγω της υψηλής φορολογίας σε σχέση με όμορες χώρες . Ζητήσαμε να ενταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και καμιά κυβέρνηση δεν έχει κανένα μαγικό ραβδί για να τα λύσει όλα. Διαπιστώσαμε όμως ένα καλό κλίμα και μια διάθεση συνεργασίας για την επίλυση όλων αυτών. Θεωρώ ότι ήταν μια καλή αρχή».

Σιγή ιχθύος για το 12%

Ειδικότερα για το 12% η κα Ροφαέλα ανέφερε πως ο υπουργός γνώριζε το θέμα καθώς και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στις επιχειρήσεις που απειλούν την βιωσιμότητα τους. Το σημαντικότερο απ’ αυτά είναι ότι έχουν φορολογηθεί για χρηματοδοτήσεις του δεν έλαβαν και το έχουν εκχωρήσει στις τράπεζες οι οποίες τους ζητάνε επιπλέον εγγυήσεις και γι αυτό έχουν κινηθεί δικαστικά. Παρότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς δεν δόθηκε από τον υπουργό  κάποια διαβεβαίωση ή δέσμευση.

Τέλος η κα Ροφαέλα συναντήθηκε με την πρόεδρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς κα Λαζαράκου, ενώ όλοι οι πρόεδροι των Συνδέσμων Βιομηχάνων Θράκης επισκέφτηκαν το περίπτερο της περιφέρειας στην ΔΕΘ όπου τους υποδέχτηκε ο περιφερειάρχη Χρήστος Μέτιος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…