Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

0

Σαββατιάτικος περίπατος
Η μέρα του Σαββάτου για τους Ξανθιώτες παραδοσιακά αποτελεί ευκαιρία για βόλτες, καφέ, ψώνια, χαλάρωση με την παρέα, συζήτηση. Έτσι λοιπόν και με σύμμαχο τον καιρό, βόλταραν στο παζάρι η Μαρίνα Παυλίδου, ο σκηνοθέτης Μαν. Μανουσάκης και ο Μπ. Ευστρατίου. Ξεναγός η Παυλίδου σ’αυτό το ανατολίτικο γίγνεσθαι, σ’αυτήν την μοναδική εικόνα πανελληνίως, που στο χώρο της Λαϊκής συναντάς ανθρώπους διάφορους, φωνές και ομιλίες διαφορετικές, αισθάνεσαι μυρωδιές μπαχαρικών, ζεις και απολαμβάνεις το θόρυβο, την κίνηση και την λειτουργία όλων των αισθήσεων, μια πανδαισία μοναδική.
Τα έζησε, τα γνώρισε και εντυπωσιάστηκε ο κ. Μανουσάκης και το δήλωσε πως έζησε μια εμπειρία μοναδική.
Γ.Δ.


Ριζοσπαστική πρόταση
Πρόκειται για μια πρόταση που από χρόνια είχαν εισηγηθεί οι Πρυτάνεις στις κατά καιρούς κυβερνήσεις. Δηλαδή πρότειναν το αυτονόητο, τα Πανεπιστήμια να αποφασίζουν τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών και τις βάσεις. Μέχρι τώρα, αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων. Μια απόφαση πέραν πάσης λογικής, διότι δεν λαμβανόταν υπ’ όψιν οι ανάγκες σε νέους επιστήμονες της χώρας, αλλά και ο αντίστοιχος αριθμός των νέων φοιτητών στις Σχολές για να λειτουργούν αυτές όπως πρέπει κι όχι να στοιβάζουν ανθρώπους χωρίς τελικά να γίνεται σωστά η παράδοση. Την άποψη αυτή υποστηρίξαμε κι εμείς ως εφημερίδα και με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει πλέον σχέδιο τετραετίας για την αυτονόμηση των ΑΕΙ για ν’αποφασίζουν αυτά και μόνον αυτά για τους εισακτέους και τις βάσεις.
Αυτές είναι ριζοσπαστικές αλλαγές.
Γ.Δ.


Έφυγαν οι κλούβες των ΜΑΤ
Ποιος δεν γνωρίζει την οδό Ηρώδου Αττικού. Πρόκειται για τον πιο ακριβό δρόμο, αλλα΄και τον πλέον συζητημένο και πιο φωτογραφισμένο. Εκεί λοιπόν, κάθετα στο δρόμο, υπήρχαν παρκαρισμένες κλούβες και λεωφορεία των ΜΑΤ, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1982.
Σήμερα, με την αλλαγή της κυβέρνησης, τα λεωφορεία-κλούβες έχουν απομακρυνθεί και η διέλευση γίνεται ελεύθερα.
Αλλαγή νοοτροπίας…
Γ.Δ.


Επένδυση στην Κομοτηνή
Μεγάλη επένδυση πρόκειται να υλοποιηθεί στην Κομοτηνή από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Μάλιστα ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου Γιώργος Περιστέρης σε ομιλία του έκανε γνωστή την έγκριση άδειας από τη ΡΑΕ για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660MW στην Κομοτηνή με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Πρόκειται για επένδυση 300 εκ. ευρώ και έρχεται να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο των άλλων δύο μονάδων του Ομίλου.
Γ.Δ.


Πρέπει να συναντηθούμε
Η συζήτηση στη γνωστή παρέα για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών με αφορμή κάποιες νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως. Όπως αυτή ότι τη νίκη στη Ν.Δ. σε μεγάλο βαθμό έδωσαν οι Κεντρώοι ψηφοφόροι. Οι οποίοι ζύγισαν τα πράγματα και κατέληξαν ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο Μητσοτάκης. Όπως οι ίδιοι στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές τον Τσίπρα. Κατανοητό αυτό; Ωραία και πάμε παρακάτω, όπως το έθεσε ο κεντρώος της παρέας.
Είπε: Να το θέσουμε αλλιώς το ερώτημα: το ζήτημα δεν είναι αν είσαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος. Το ζήτημα είναι αν μπορείς, με την έστω ελάχιστη παρουσία σου, να βοηθήσεις αυτή τη χώρα κι αυτή την κοινωνία να πάρει τ’ απάνω της. Εδώ είναι, εδώ βρίσκεται ένα κρίσιμο και καθοριστικό για τη συνέχεια σταυροδρόμι, κι εδώ ακριβώς είναι που αναφωνείς, Φίλοι και Σύντροφοι και Λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις, πρέπει να συναντηθούμε τώρα, στην πορεία για την Ανάπτυξη και Προκοπή της χώρας, του Τόπου.
Γ.Δ.


Καλοκαίρι έλα ξανά…
Φθινοπωρινό τοπίο θυμίζει ο καιρός μέσα στο κατακαλόκαιρο. Κάθε μέρα βροχές και καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες. Την Κυριακή άνοιξαν οι ουρανοί στην Ξάνθη. Οι δρόμοι μέσα σε ελάχιστα λεπτά μετατράπηκαν σε ποτάμια, με τους διερχόμενους οδηγούς να δυσκολεύονται να κινηθούν σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου. Πολλά φρεάτια υπερχείλισαν. Ξαναβγάλαμε ζακετούλες και μπουφάν ενώ …ξεχάσαμε τη θάλασσα! Σε απόγνωση βρίσκονται όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις παραλίες αλλά και στον τουρισμό.
Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του καλοκαιρού όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο «Ιούλιος» του Αρκάς και ζητά την κατανόησή μας…
Μπορούμε μήπως να κάνουμε κι αλλιώς;
Μ.Ξ.


Το τσίπουρο ποτό πολυτελείας…
Το αγαπημένο ποτό των νεοελλήνων το τσίπουρο, θα ακριβύνει. Και μάλιστα έως 50%. Κι αυτό θα γίνει όχι γιατί το αποφάσισαν οι παραγωγοί, αλλά γιατί υπάρχει σχετική απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ε.Ε. για εναρμόνιση της τιμής τσίπουρου και τσικουδιάς με τα άλλα αλκοολούχα ποτά. Μέχρι τώρα την οδηγία αυτή την απέφευγε να υλοποιήσει η χώρα μας. Τα πρόστιμα όμως άρχισαν να πέφτουν άγρια κι έτσι το υπουργείο, κάνοντας πέτρα την καρδιά, αποφάσισε να προσαρμοστεί. Και προσαρμογή σημαίνει αύξηση της τιμής παραγωγού άρα αύξηση και στη λιανική. Στο τέλος, το τσίπουρο θα κοστίζει, να μου το θυμηθείτε, όσο το ουίσκι και άλλα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά.
Σίγουρα η είδηση αυτή θα στεναχωρήσει τους μερακλήδες του τσίπουρου και της τσικουδιάς.
Γ.Δ.


Είπε τον πόνο του
Ο γνωστός πρωινός φίλος που μας τηλεφωνεί για διάφορα θέματα στο γραφείο ήταν τη φορά αυτή απόλυτος λέγοντάς μας: «Στήριξα τον συνδυασμό του Σάββα Μελισσόπουλου και ήλπιζα σε ανατροπή. Πώς όμως να έρθει αυτή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε δικό του δημοτικό συνδυασμό; Όταν υπήρχαν άτομα και όταν θα έπρεπε να βοηθήσει τον Μελισσόπουλο, ενωμένοι να δώσουν τον αγώνα τους; Δεν έγινε αυτό, έγινε το αντίθετο και ο Σάββας πλήρωσε λάθη άλλων οι οποίοι είχαν εσωτερικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις».
Τα είπε, μέρες αρκετές από τις δημοτικές εκλογές, ξεθύμανε και έκλεισε το τηλέφωνο. Η διάσπαση αυτή σίγουρα βοήθησε άλλους…
Γ.Δ.


Προσοχή στο μεταναστευτικό ζήτημα
Το θέμα της μετανάστευσης είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα κι έτσι θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Παρότι κατά την προεκλογική περίοδο ελάχιστα ελέχθησαν. Μάλλον σιωπή επεκράτησε. Όπως και για το περίφημο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε σιωπηρά, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική είχαν ξεσηκωθεί σχεδόν και οι πέτρες. Στην κατοχύρωση δηλαδή σαν δικαιώματος της μετανάστευσης («μετακίνησης» για τους μουσουλμάνους). Μια ρήση δηλαδή του Κορανίου γίνεται σχεδόν υποχρεωτική αρχή για τον υπόλοιπο κόσμο. Με απροσδιόριστες συνέπειες… ακόμα και για την ίδια τη Δημοκρατία.
Το Ισλάμ (=Υποταγή) και η Σαρία δεν δέχονται τη λαϊκή κυριαρχία. Όταν η «μετακίνηση» (μετανάστευση) θα είναι δικαίωμα όλων, πώς θα συμπορευτεί η λαϊκή κυριαρχία (Δημοκρατία) με την αποδοχή της Υποταγής (Ισλάμ) στα κελεύσματα του Θεού;
-Υπάρχει φόβος ως εκ τούτου μελλοντικών ρήξεων στις κοινωνίες της Δύσης.
Γ.Δ.


Σώου Βαρουφάκη στο Παρίσι
Δεν εννοεί να περνά απαρατήρητος ο Γιάνης! Τώρα μάλιστα που μπήκε και στην Βουλή. Έστησε λοιπόν… δια ασήμαντον αφορμήν ένα σώου μπρος στις κάμερες καταγγέλλοντας γάλλους αστυνομικούς για την συμπεριφορά τους  και βρήκε αφορμή να τα …σούρει στην Ε.Ε. (Έχει τα απωθημένα του είναι αλήθεια με τους Ευρωπαίους!). Δεν είναι και η πρώτη φορά που ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν αισθάνεται ότι θίγεται το Υπερεγώ του, βγαίνει εκτός εαυτού και τσακώνεται με τους πάντες. Το 2015 είχε συμβεί ένα αντίστοιχο περιστατικό στις ΗΠΑ όταν του ζήτησαν να περάσει από έλεγχο καθώς έμπαινε σε δημόσιο κτίριο για να συναντήσει τον γγ του ΥΠΟΙΚ. Τότε είχε απαιτήσει να του ζητηθεί συγγνώμη όπως ακριβώς κάνει και τώρα που ζητά επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία και επίπληξη των αστυνομικών!
Βέβαια όχι ότι συγκινήθηκε η γαλλική αστυνομία αλλά στο Twitter έγινε πάρτι με σχόλια του τύπου: «Βαρουφάκης η επιτομή του “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”»
Ή ακόμη: «Βαρουφάκης …θα το πω, άλλη μια φορά: Μπορείτε να με θαυμάζετε, αλλά δεν μπορείτε να με αγγίζετε…»
«Η Γαλλική Αστυνομία να ζητήσει πάραυτα συγγνώμη από όλους μας! (γιατί προφανώς, δεν έκανε καλά τη δουλειά της και τον αμόλησε!)»
Γελάσαμε και σήμερα ….
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…