Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

0

Η ώρα της ψήφου
Από δω κα πέρα πλέον αρχίζουν τα δύσκολα για τους υποψήφιους κάθε κατηγορίας. Κι εννοούμε πλέον ότι ξεκινά ο αγώνας της συλλογής των ψήφων. Μέχρι τώρα το «ζόρι» το είχε μόνον ο επικεφαλής. Από δω και πέρα, τα πράγματα αλλάζουν. Μπαίνουν στο χορό και οι υποψήφιοι και από τη στρατηγική τους, τις επαφές τους, την προβολή τους που θα εφαρμόσουν, την κινητικότητα που θα δείξουν, θα εξαρτηθεί και η επιτυχία τους.
Όλοι γνωρίζουν πως πρέπει να δράσουν, να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητά τους στις δημόσιες σχέσεις τους. Χρειάζεται τρέξιμο και αγώνας για τη νίκη.
Γ.Δ.


Αυτιά και Μάτια
Ναι αγαπητοί αναγνώστες. Το άκουσα σε φιλική κοινωνική συνάντηση όπου αυτονόητα το θέμα των ημερών (τι άλλο;), είναι οι δημοτικές εκλογές πρωτίστως και δευτερευόντως οι Ευρωεκλογές. Οι συνδαιτημόνες κατέληξαν σχεδόν όλοι, ότι βασικό προσόν των υποψηφίων δημάρχων πρέπει να είναι το να Ακούν τους συνδημότες όταν έχουν κάποιο πρόβλημα και το να βλέπουν με τα δικά τους Μάτια το τι γίνεται στο δήμο. Αυτιά και Μάτια λοιπόν να διαθέτουν και να υπολογίζουν τους δημότες.
Γ.Δ.


Σημειολογία των εκλογών Ι
Η παρατήρηση ότι στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, ε΄χει αξία. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος. Κι αυτό, γιατί ο εκλογικός χάρτης το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών πάντα είχε ιδιαίτερη σημειολογία για τα κόμματα εξουσίας, καθώς οι κάλπες περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ειδικά στους μεγάλους δήμους, στέλνουν και πολιτικά μηνύματα. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να θεωρεί τις ευρωεκλογές τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της EE και να μιλά για την ανάγκη ήττας του μετώπου της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, εν τούτοις η μάχη των αυτοδιοικητικών έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και αποτελεί ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα δεν είναι θετικά για τους υποψηφίους που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και μένει να φανεί εάν θα καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και να διαμορφώσει ρεύμα νίκης σε περιφέρειες και σε βασικούς δήμους. Βέβαια η ΝΔ έχει αναγάγει και τις περιφερειακές εκλογές – στις ευρωεκλογές έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος – σε μια πολύ κρίσιμη διαδικασία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τον στόχο: Καμία Περιφέρεια στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Σημειολογία των εκλογών ΙΙ
Βέβαια το κυβερνών κόμμα στηρίζει πολλά στην απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να συμμετάσχει στη διαδικασία της δημιουργίας πλειοψηφιών σε δήμους και περιφέρειες, με στόχο να μην εμφανιστεί ως ήττα ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Μέχρι στιγμής πάντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε κεντρικούς δήμους για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο αρνητικό κλίμα που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις  για την κυβέρνηση εντοπίζεται και στους υποψήφιους περιφερειάρχες που στηρίζονται από την Κουμουνδούρου, με τις ελπίδες να στρέφονται σε όσους προέρχονται και υποστηρίζονται από το ΚΙΝΑΛ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2015, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό, και ουσιαστικά εναποθέτει τις ελπίδες του στα στελέχη του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠαΣοΚ που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και δύνανται να συστρατευτούν μαζί του.
Γ.Δ.


Δημοτική ευθύνη
Τα νέα για τους δήμους απανταχού της χώρας, μικρούς και μεγάλους, είναι πλέον με τη βούλα του Δικαστηρίου και αποφυγή δεν υπάρχει.
Διαβάστε: Ευθύνη του δήμου τα αδέσποτα ζώα. Ήδη ο δήμος Λιβαδειάς καλείται να πληρώσει σχετικό πρόστιμο για τροχαίο που προκλήθηκε εξαιτίας σκύλου που βρέθηκε στο δρόμο. Κι αυτό όλο, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς που με την απόφασή του ζητά από το δήμο ν’αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη οδηγό του Ι.Χ. που υπέστη ζημιές λόγω της διέλευσης αδέσποτου σκύλου. Ο οδηγός στράφηκε σε βάρος του δήμου ζητώντας αποζημίωση μέσω αγωγής την οποία και κέρδισε. Το δικαστήριο αναγνώρισε δηλαδή την υπαιτιότητα του δήμου που είχε την υποχρέωση να φροντίσει για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων εντός των ορίων της διοικητικής τους αρμοδιότητας. Μετά από αυτό, φρόνιμο είναι στους δήμους να γνωρίζουν ότι τα αδέσποτα είναι δική τους φροντίδα.
Γ.Δ.


Δουλεύουν ρεαλιστικές προτάσεις
Ο Σάββας Μελισσόπουλος μπορεί δίκαια να προβάλει το φρέσκο και άφθαρτο του συνδυασμού του, αφού και οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι είναι νέοι άνθρωποι που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στην αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, όπως μαθαίνω, αφενός το πρόγραμμα του συνδυασμού ετοιμάζεται με σχολαστικότητα και ρεαλιστικές προτάσεις και αφετέρου υποψήφιοι μεμονωμένα προχωρούν σε έρευνες και αποτυπώσεις, προκειμένου να συνεισφέρουν με νέες ιδέες για το δήμο.
Όταν οι εκλογές δίνουν το έναυσμα, σε νέους ανθρώπους και όχι μόνο ηλικιακά, να ασχοληθούν με τον τόπο τους και να αναζητήσουν λύσεις και προτάσεις, αυτό αναμφίβολα είναι επιτυχία για το συνδυασμό.
Ε.Δ.


Πέρασε η ειδική διάταξη για την επιδότηση των εργαζομένων στην ΑΜΘ
Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, μίλησε και για την ειδική διάταξη, που περιλαμβάνει, για την ενίσχυση των λειτουργικών εξόδων σε επιχειρήσεις λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών, μεταξύ των οποίων και η ΑΜΘ.
Όπως σημείωσε, «Λαμβάνοντας υπόψη τις άνισα κατανεμημένες επιπτώσεις της δεκαετούς κρίσης μεταξύ των περιφερειών της χώρας προχωρούμε στην ενίσχυση των επιχειρήσεων σε μειονεκτούσες περιοχές της Ελλάδος. Η υποστήριξη θα παρασχεθεί μέσω κάλυψης μέρους των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων για διάστημα δύο ετών, προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος από τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση και απώτερος στόχος είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, να προωθηθούν οι εξαγωγές και να αυξηθεί η απασχόληση»
Ε.Δ.


Διάκριση για τη Νομική του ΔΠΘ
Την πρώτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό εικονικής δίκης, στο ΣτΕ, που διοργάνωσε η ELSA Greece, κατέκτησε για πρώτη φορά ομάδα φοιτητών από τη Νομική Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη διάκριση που έρχεται και σε μια κρίσιμη περίοδο για τη Σχολή, καθώς είναι γενικευμένες οι αντιδράσεις ίδρυσης νέας Νομικής, που εκτιμούν ότι θα συρρικνώσει την ιστορική σχολή του ΔΠΘ.
Η ομάδα των φοιτητών Νομικής, με τους Νέλλη Αθανασίου, Κωνσταντίνο Μουρτοπάλλα, Ειρήνη Μανιδάκη και Χριστίνα Τζιόλα που εκπροσώπησε το ΔΠΘ ήταν μία από τις τέσσερις που συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό.
Θερμά συγχαρητήρια!
Ε.Δ.


Παρίσι… ακόμα και στην τραγωδία του
Βλέπαμε την Παναγία των Παρισίων να καίγεται. Οι άνθρωποι βουβοί. Βλέμματα ψηλά. Πάνω από το κωδωνοστάσιο. Πιο ψηλά από ‘κει. Τον Θεό του έβλεπε ο καθένας. Τα σύμβολα δεν έχουν έναν Θεό, ακόμα και αν έχουν αφιερωθεί σε έναν θεό. Τα σύμβολα είναι σκαλοπάτι για να ανεβεί ο καθένας σε δικό του Θεό. Μια πυρκαγιά φρικτή και μεγαλοπρεπής σε ένα μνημείο φρικτά μεγαλοπρεπές. Μύθος πάνω σε μύθο. Ο Θεός σαν φόβος και τρόμος, όχι φιλεύσπλαχνός, Θεός μεσαιωνικός. Η φωτιά ετούτη είχε μια ομαδική ενδοσκόπηση. Οι φλόγες που έγλυφαν σύννεφα και σημάδευαν ουρανό και ξερίζωναν εκ ψυχής ένα άναρχο, περίεργο, αδάμαστο, έξω από λογική «Θα μας κάψει ο Θεός». Σε μια παγκόσμια κοινωνία με τόση ακραία αυτοπεποίθηση υπεροχής, τόσο ατρόμητη και άφοβη και σίγουρη!
Το άτιμο Παρίσι… Και στην τραγωδία του ακόμα, Παρίσι. Όλα θα ξαναγίνουν. Όλα τα μέσα θα βρεθούν, όλοι με σεβασμό θα ενσκήψουνε. Γάλλοι και τέχνη είναι ένα. «Άνθρωποι», τα έργα τέχνης στον ευλογημένο τόπο. Δικός τους άνθρωπος, η Παναγία των Παρισίων.
Ρ.Β.


Έπεσε κεραυνός στην Ακρόπολη – Τέσσερις τραυματίες
Κακοδαιμονία φαίνεται πως πλήττει τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων κεραυνός έπεσε χθες στην Ακρόπολη από το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε την Αθήνα προκαλώντας πανικό αλλά και μικροτραυματισμούς. Ο κεραυνός ήταν τόσο ισχυρός που διέλυσε το αλεξικέραυνο και το κουβούκλιο, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την εκτόνωση του ηλεκτρικού φορτίου έσπασαν τζάμια και χαλίκια στον χώρο του εκδοτηρίου τα οποία έπεσαν επάνω στους ανθρώπους και τους τραυμάτισαν.
Το ΕΚΑΒ έσπευσε για  βοήθεια και οι τραυματίες μετέβησαν για εξετάσεις στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οι δύο τουρίστες αναχώρησαν λίγο αργότερα από το νοσοκομείο, ενώ οι δύο αρχαιοφύλακες παραμένουν για προληπτικούς λόγους, όπως ενημέρωσε το ΥΠΠΟ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …