Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σύνταξη στα 60 αντί στα 62 έτη για χιλιάδες ασφαλισμένους

Σύνταξη στα 60 αντί στα 62 έτη για χιλιάδες ασφαλισμένους

0

Αφορά όσους έχουν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ

Αλλαγές στις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και αφορούν παράλληλη ή διαδοχική ασφάλιση  φέρνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη ασφαλισμένοι που έχουν διαδοχική η παράλληλη ασφάλιση στο  πρώην ΟΑΕΕ και στο πρώην ΙΚΑ.

Ειδικότερα αποσαφηνίζεται ότι το όριο ηλικίας που ο ΟΑΕΕ ως τελευταίος φορέας που «διαβιβάζει» την αίτηση συνταξιοδότησης, όταν δεν πληρούνται σ’ αυτόν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, είναι το 60ο και όχι το 62ο, που εσφαλμένα είχε ορισθεί, με παλαιότερες οδηγίες.

Συνεπώς, αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν απορριφθεί γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να επανεξετασθούν εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους.

Οι αλλαγές ευνοούν:

  1. Γυναίκες μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και είχαν συμπληρώσει παράλληλα 5.500 ημέρες ασφάλισης, δηλαδή 18,4 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρ. ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.
  2. Άνδρες που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ..

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…