Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

0

 «Έφυγε» ο Πέτρος Ραπτόπουλος
Νέα απώλεια για την Ξάνθη και την επιχειρηματική οικογένεια. Ο αγαπητός συμπολίτης επιχειρηματίας Πέτρος Ραπτόπουλος  «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων σε ηλικία 70 χρόνων μόνον. Ο Πέτρος υπήρξε ένας δραστήριος και δημιουργικός επαγγελματίας ο οποίος ξεδίπλωσε το επιχειρηματικό του ταλέντο καθιστάμενος πρότυπο για την πόλη μας. Δυστυχώς η καρδιά του τον πρόδωσε και αυτή ήταν η αιτία του ξαφνικού του θανάτου.
Η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Εύμοιρο με την παρουσία συγγενών και δεκάδων φίλων του αγαπητού Πέτρου.
Στη σύζυγό του και στα παιδιά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον χαμό του αγαπητού μας φίλου.
-Πέτρο, καλό παράδεισο.
Γ.Δ.


Παιγνίδια του καιρού
Με τον καιρό παιγνιδιάρη, περνάμε την Άνοιξη. Μόνον που το παιγνίδισμά του γίνεται συνοδεία βροχής. Κι επειδή μέρες τώρα το κρυφτούλι συνεχίζεται με ψιχάλες, ήλιο, σύννεφα και πάλι τα ίδια από την αρχή, κάπου άρχισαν οι γκρίνιες.
Βέβαια, θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Διότι ομαλά περνάμε αυτή την περίοδο. Αρκεί να θυμηθούμε τι έχει γίνει στην Κρήτη, στην Ηλεία κι αλλού, με τις τεράστιες καταστροφές.
-Υπομονή χρειάζεται και σύντομα θ’αλλάξει ο καιρός.
Γ.Δ.


Εκδήλωση στους Τοξότες
Σήμερα Παρασκευή 12 Απριλίου, στους Τοξότες, θα πραγματοποιηθεί μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημαντική εκδήλωση. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Τοπικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου ο οποίος θα συνεργαστεί με τον δήμο Τοπείρου, το Δασαρχείο Ξάνθης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΒΙΠΕ), το 427 Τάγμα Μηχανικού Τοξοτών και το εκεί Γυμνάσιο. Όλοι οι φορείς, σκοπό έχουν να ενημερώσουν τους κατοίκους εν όψει του καλοκαιριού για τα μέτρα που οφείλουν να λάβουν ούτως ώστε προληπτικά να γνωρίζουν πως θ’ αντιμετωπίσουν κάποιο ενδεχόμενο πυρκαγιάς ή κακοκαιρίας στον οικισμό τους.
Η εκδήλωση ενημέρωσης των κατοίκων θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Γυμνασίου στις 11 η ώρα σήμερα.
Γ.Δ.


Περί «Κλεισθένη»  ΙΙ
Γι’ αυτό οι επόμενες δημοτικές είναι φανερό ότι θα πλεύσουν σε αχαρτογράφητα νερά αδυναμίας λήψης αποφάσεων ή λήψης αποφάσεων μετά από… παζάρια συμβιβασμών και κομματικών παρεμβάσεων. Είναι περίπου βέβαιο, επίσης, ότι έτσι θα υπάρξουν ασύμμετρα προβλήματα που θα οδηγούν σε περισσότερο χρονοβόρες γραφειοκρατικές και όχι μόνο καθυστερήσεις: Ο,τι χειρότερο δηλαδή για ένα δήμο όπως π.χ. τον δικό μας, τον δήμο Ξάνθης  που εδώ και μια πενταετία έχει τελματώσει σε όλα τα επίπεδα και χρειάζεται να κάνει… τούρμπο επανεκκινήσεις.
Λόγω “Κλεισθένη” οι συμπράξεις υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών μετεκλογικά θα είναι πειθαναγκαστικές. Με άγνωστα στους πολίτες ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ, με πολλούς άγνωστους παράγοντες να υπεισέρχονται κατόπιν εορτής κάλπης και με μεγάλη αδυναμία διοίκησης.
Αντίθετα, πριν την κάλπη είναι πιο πειστικές, Κυρίως όταν στέλνουν ένα ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι, ποιους θα επιλέξουν και γιατί.
Και, εννοείται ΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ, όταν αυτές οι προεκλογικές συμπράξεις (δημοτικές και περιφερειακές) αποδεικνύουν την ύπαρξη μιας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ σύγκλισης.
Εάν συμβαίνει ταυτόχρονα ο αυτές τις προεκλογικές προγραμματικές συμπράξεις να υπάρχει, εκατέρωθεν, αναγνωρισμένη γνώση, εμπειρία, συγκεκριμένο σχέδιο, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και καμιά κομματική εξάρτηση τότε οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των επιλογών τους για το αύριο του δήμου τους.
-Αλλιώς τί;
Μ.Σ.


Αδρανείς και απαθείς
Αφού φτάσαμε εμείς ως Ξάνθη στο σημείο να βγάλουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας, καλά να πάθουμε. Για την Αναπτυξιακή Ξάνθης που διαλύσαμε και απαξιώσαμε. Και που καταντήσαμε να περιμένουμε την Αναπτυξιακή Ροδόπης να μας εκπροσωπεί. Από αφεντικά γίναμε τσιράκια των άλλων. Το πιο ωραίο της υπόθεσης; Κανείς δεν ενδιαφέρεται, κανείς δεν κάνει κάτι να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια.
Όλοι αδρανείς και απαθείς. Κρίμα.
Γ.Δ.


Μπλόκο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού
Νέο μπλόκο στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού βάζει δικαστήριο που δικαίωσε γιατρούς των Κέντρων Υγείας και άλλων Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίοι προσέφυγαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος του υπουργείου Υγείας που τους υποχρεώνει να γίνουν οικογενειακοί γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες του θεσμού.
Η πρώτη δικαστική απόφαση αφορά 64 γιατρούς της Αττικής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται και νέες αποφάσεις δικαστηρίων, αφού δεκάδες άλλοι γιατροί έχουν κάνει αντίστοιχες προσφυγές.
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απαγορεύει το υπουργείο Υγείας να εξαναγκάσει το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων της Πρωτοβάθμιας να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς χωρίς τη θέλησή τους, παρά μόνο εάν το επιθυμούν.
Γ.Δ.


Εκλογικά κέντρα
Αυτεπιστασία στην προετοιμασία του εκλογικού του Κέντρου έκανε ο δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος χθες. Τον συναντήσαμε εκεί, στην οδό 28ης Οκτωβρίου, δίπλα στην Attica Bank. Σήμερα-αύριο ο χώρος θα είναι έτοιμος για να στηθεί το «στρατηγείο» του προεκλογικού αγώνα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του τοποθετούνταν τα αυτοκόλλητα με το όνομά του και συνθήματα.
Όπως ήδη έχουμε σημειώσει, σε λειτουργία είναι ήδη τα εκλογικά κέντρα των Σάββα Μελισσόπουλου στην Γεωργίου Σταύρου (πεζόδρομος) και του Μανώλη Τσέπελη στην οδό Βόγδου. Σύντομα θ’ακολουθήσουν και των υπολοίπων.
Γ.Δ.


Ο Αμυράς παρέδωσε την έδρα στο Ποτάμι
Η υποψηφιότητα του Γιώργου Αμυρά για την Ευρωβουλή ανακοινώθηκε από την Ν.Δ. και την ίδια μέρα εκείνος υπέβαλε την παραίτησή του από βουλευτής της Β’ Αθηνών, ενώ παρέδωσε την έδρα του στο Ποτάμι, με το οποίο είχε εκλεγεί. Το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα κι ο Β.Μεϋμαράκης, η Κ. Μάρκου και η Α.Ασημακοπούλου, όλοι βουλευτές της Ν.Δ.
Στην επιστολή παραίτησης του ο Γ. Αμυράς επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να κάνει «χρήση της ντροπιαστικής τροπολογίας ‘’Κουντουρά’’ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ καταργώντας το ασυμβίβαστο μεταξύ του υποψηφίου ευρωβουλευτή και του εν ενεργεία βουλευτή.»
Την έδρα θα καταλάβει η επιλαχούσα Αντιγόνη Λυμπεράκη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποδέχθηκε την επιστροφή της έδρας στο κόμμα του ως εξής: «Επιτέλους να & ένας που κάνει το αυτονόητο. Φεύγει & πριν πάει επισήμως σε άλλο κόμμα παραδίδει την έδρα στο Ποτάμι, στους ψηφοφόρους του Κινήματός μας στη Β’Αθηνών. Καλώς ήρθες Αντιγόνη Λυμπεράκη.»
Συγκρίνοντας τις μεθοδεύσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε την τροπολογία για να μη χάσουν το μισθό του βουλευτή για λίγους μήνες οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, Δανέλης, Κουντουρά και Κουρουμπλής, μπορούμε να πούμε ότι τελικά, σχετικά με το ηθικό πλεονέκτημα, άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη…
Κ.Λ.


Περί «Κλεισθένη»  Ι
Η μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη” στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορεί μεν να έχει θετικά σημεία, αλλά έχει και πολλά αρνητικά.
Για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τον Δήμο μας δηλαδή που άμεσα επηρεάζει την καθημερινότητά μας σε πολλά επίπεδα, ως θετικό στοιχείο του “Κλεισθένη” μπορεί να αποδειχθεί ότι προβλέπει τρόπους για πραγματική δυνατότητα αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες. Κι αυτό, όμως, ανάλογα με τη δημοτική αρχή που θα εκλεγεί. Ανάλογα, δηλαδή, εάν αυτή πιστεύει και έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και -κυρίως- πόρων. Καθώς εύκολα μπορεί να αποδοθεί η μη σωστή αποκέντρωση σε ασύμμετρα γραφειοκρατικά προβλήματα, σε ασυμφωνία του Δημοτικού συμβουλίου (αφού μετεκλογικά θα… λαλούν εξουσιαστικά πολλοί «κοκόροι»), σε μη αποκέντρωση πόρων κ.λπ.
Επίσης, μπορεί η απλή αναλογική που εφαρμόζεται με τον “Κλεισθένη” να θεωρείται θετικό σημείο καθώς είναι δημοκρατικότερο σύστημα, ωστόσο έχουμε δει ότι οδηγεί σε ακυβερνησία ή, και το χειρότερο, σε συναλλαγή. Συναλλαγή όχι βέβαια προς όφελος των πολιτών. Αλλά προς όφελος των κομμάτων, προς όφελος παρατάξεων αλλά και μεμονωμένων προσωπικών φιλοδοξιών – ειδικά στους δήμους.
Μ.Σ.


Πήρε παράταση το Κτηματολόγιο μέχρι 30 Μαΐου
Ανάσα ανακούφισης για όσους δεν κατάφεραν να εγγραφούν στο Κτηματολόγιο (και είναι η πλειονότητα) καθώς ανακοινώθηκε παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου στην προθεσμία που έληγε στις 15 Απριλίου (Αναλυτικά στην ανακοίνωση από το Κτηματολόγιο  που δημοσιεύουμε στο σημερινό μας φύλλο). Όπως γράψαμε πολλές φορές υπάρχουν τόσες διαδικασίες, εμπλέκονται τόσες υπηρεσίες που θα ήταν αδύνατον κάποιος να προλάβει την ημερομηνία στον Απρίλη και αμφιβάλλω και για την νέα ημερομηνία. Όσο να είναι κάποιος συνεπής και να μην υπολογίζει τον χρόνο και το χρήμα για να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την εγγραφή του στο Κτηματολόγιο κατοχυρώνοντας την περιουσία του δεν μπορεί να τα καταφέρει γιατί απλούστατα δεν εξαρτάται από τον ίδιο άλλα από το πόσο χρόνο θα κάνουν οι υπηρεσίες να διεκπεραιώσουν τις εκκρεμότητες που προαπαιτούνται. Και όταν μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες όλοι γνωρίζουμε …την πικρή αλήθεια!
Μ.Ξ. 


Η «Συν- εργασία» διευρύνει την εκλογική προοπτική
Ανακοινώθηκε η «Συν –εργασία» των παρατάξεων του Βασίλη Τσολακίδη με του Νίκου Καλιαμπάκα και του Ιντζέ Μεμέτ Μπηρόλ. Μια καλή κίνηση που πολλαπλασιάζει την προοπτική τους να κερδίσουν τις εκλογές. Τη στιγμή που η ΝΔ είναι κερματισμένη σε δύο παρατάξεις, στον δήμο Αβδήρων, οι τρεις «Συν – εργάτες» που προέρχονται από τρεις διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όπως το ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ αντίστοιχα,  ενώνουν τις δυνάμεις τους πριν τις εκλογές εφαρμόζοντας και προεκλογικά  τον Κλεισθένη.
Είναι και οι τρεις έμπειροι αυτοδιοικητικοί καθώς ξέρουν καλά τα προβλήματα του δήμου και έχουν κοινό όραμα και στόχους. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από τον συνδυασμό τους. Όπως είπαν αποτελείται από τον βασικό κορμό συμβούλων της κάθε παράταξης αλλά και πολλούς νέους.
Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι από την συνεργασία δεν έχασε κανείς και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…