Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μυστηριώδες μικρόβιο εξαπλώνεται «αθόρυβα» σε όλο τον κόσμο

Μυστηριώδες μικρόβιο εξαπλώνεται «αθόρυβα» σε όλο τον κόσμο

0

Τον κίνδυνο που συνιστά μια διαφαινόμενη «αντεπίθεση» των βακτηρίων ενάντια στα αντιβιοτικά υπογραμμίζει δημοσίευμα των New York Times σχετικά με την άνοδο του Candida Auris: Ένα είδος μικροβίου που αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι ένας μύκητας ονόματι Candida auris και «στοχεύει» κυρίως ανθρώπους με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα, ενώ εξαπλώνεται «αθόρυβα» σε όλο τον πλανήτη. Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια έχει πλήξει μονάδα νεογνών στη Βενεζουέλα, νοσοκομείο στην Ισπανία, έχει αναγκάσει ένα βρετανικό ιατρικό κέντρο να κλείσει τη μονάδα εντατικής θεραπείας του και έχει «ριζώσει» σε Ινδία, Πακιστάν και Νότια Αφρική. Πρόσφατα εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, του Νιού Τζέρσεϊ και το Ιλινόι, κάνοντας το CDC να το εντάξει σε μια λίστα με μικρόβια που θεωρούνται «άμεσες απειλές».

Μάλιστα, αποδείχτηκε τόσο ανθεκτικό στα αντιμυκητιακά φάρμακα που θεωρείται πως αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μιας από τις σημαντικότερες απειλές προς τη δημόσια υγεία σήμερα: Την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μολύνσεων.

Τα μικρόβια αυτά αποκαλούνται «superbugs» («υπερμικρόβια») και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη χωρίς μέτρο χρήση των αντιβιοτικών σε νοσοκομεία, κλινικές αλλά και στη γεωργία. Είναι πιο επικίνδυνα για ανθρώπους με ανώριμα ή αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά, όπως τα νεογνά και οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές, οι διαβητικοί, οι άνθρωποι με αυτοάνοσα κλπ. Επιστήμονες προειδοποιούν πως εάν δεν αναπτυχθούν νέα φάρμακα και δεν μειωθεί η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων, υπάρχει κίνδυνος να απειλήσουν και πιο υγιείς πληθυσμούς.

Το C. auris είναι ένα μόνο από δεκάδες επικίνδυνους οργανισμούς που έχουν αναπτύξει αυξημένες αντοχές στα φάρμακα. Άλλα στελέχη του μύκητα Candida δεν έχουν αναπτύξει σημαντικές αντοχές στα φάρμακα, μα πάνω από το 90% των μολύνσεων C.auris είναι ανθεκτικές σε τουλάχιστον ένα φάρμακο και το 30% είναι ανθεκτικά σε δύο ή και παραπάνω. Το C.auris φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα ανά τον κόσμο, παράλληλα με έναν «σιωπηλό πανικό» μεταξύ νοσοκομείων, αλλά και αρμόδιων κρατικών φορέων, που παρουσιάζονται διστακτικοί ως προς τη δημοσιοποίηση εξάρσεων ανθεκτικών μολύνσεων, για να μην τρομάξουν οι ασθενείς.

Αρκετοί γιατροί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτή την κατάσταση. Στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 587 περιπτώσεις κρουσμάτων C.auris, με 309 στη Νέα Υόρκη, 104 στο Νιου Τζέρσεϊ και 144 στο Ιλινόι. Τα συμπτώματα (πυρετός, πόνοι και κούραση) είναι συνηθισμένα, ωστόσο όταν κάποιος μολύνεται, ειδικά εάν η υγεία του δεν είναι ήδη σε καλή κατάσταση, μπορούν να είναι θανατηφόρα.

Όσον αφορά στην προέλευσή του, υπάρχουν διάφορες θεωρίες: Μία είναι πως οι ανθεκτικοί στα φάρμακα μύκητες αναπτύσσονται εξαιτίας της ευρείας χρήσης εντομοκτόνων στις καλλιέργειες, ενώ άλλη αποδίδει την ευθύνη στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η προέλευσή του παραμένει άγνωστη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή σε όσους καίνε ξερά χόρτα

Τρεις περιπτώσεις σε λίγες μέρες με την τελευταία στο Πόρτο Λάγος – Από 150 – 1.000 …