Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η αγαπημένη των πελαργών η Ξάνθη!

Η αγαπημένη των πελαργών η Ξάνθη!

0
pelargoi maggana

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία από τις 291ενεργές φωλιές που υπάρχουν στο Εθνικό Πάρκο ο νομός μας είχε τις 197 – 410 πελαργάκια γεννήθηκαν στην Ξάνθη!

 Αυτά που γεννιούνται εδώ είναι τα δικά μας πουλιά και πάντα επιστρέφουν στην πατρίδα τους – Για 3η χρονιά γύρισε η πελαργίνα στην φωλιά της αλλά δεν έμεινε… Οι πελαργοί φέρνουν τύχη και επιλέγουν τόπους με …καλή αύρα!

 Έφεραν την Άνοιξη οι πρώτοι πελαργοί που έκαναν την εμφάνισή τους από την αρχή του Μάρτη. Ήδη όπως μας ενημερώνει η κα Σάσα Μιχαηλίδου, υπεύθυνη του προγράμματος παρακολούθησης των πελαργών που υλοποιεί από το 2012 ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας σε τρεις περιοχές ευθύνης μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ξάνθης, έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα άτομα σε φωλιές σ’ όλα τα πεδινά χωριά της Ξάνθης αλλά επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η έλευσή τους δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακόμη τον αριθμό. Να σημειώσουμε πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει δακτυλιώσεις πελαργών όπου αναφέρονται διάφορα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άτομο και από το 2012 που υλοποιείται έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τα άτομα που έχουν δακτυλιωθεί ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθησή τους. Όπως μας διευκρίνισε η κα Μιχαηλίδου το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει τοποθέτηση πομπών στους πελαργούς.

 Για 3η χρονιά γύρισε η πελαργίνα στην φωλιά της αλλά δεν έμεινε…

Έτσι με βάση τα στοιχεία αναγνωρίστηκε θηλυκό άτομο που γεννήθηκε μεν στο Ποντολίβαδο της Καβάλας αλλά για 3η συνεχή χρονιά επιλέγει μια συγκεκριμένη φωλιά στην Γενισέα. Ήρθε και φέτος και εγκαταστάθηκε αλλά λίγο πριν ζευγαρώσει και αφού έμεινε μόνο 3 μέρες την εγκατέλειψε για μια νέα με νέο ταίρι! Όπως αναφέρει η κα Μιχαηλίδου έχει παρατηρηθεί ότι οι πελαργοί έχουν δέσιμο με την φωλιά τους και τους αρέσει να επιστρέφουν. Εκτός της συγκεκριμένης πελαργίνας και άλλη θηλυκιά επέστρεψε στη φωλιά της ενώ άλλος ένας επέστρεψε στην ίδια περιοχή σε φωλιά που είναι 300 μέτρα από εκείνη που γεννήθηκε!

Οι πελαργοί προτιμούν την Ξάνθη

Αυτό που επίσης έχει παρατηρηθεί από τον αριθμό των πελαργών που έρχονται κάθε χρόνο στο Εθνικό Πάρκο που είναι και το πεδίο της παρατήρησης είναι ότι σαφώς η περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης υπερτερεί σε επισκεψιμότητα πελαργών. Μεγάλος αριθμός εγκαθίσταται στην Γενισέα, στα Βαφέικα αλλά και στα Μάγγανα ,το Εράσμιο το Μυρωδάτο και τα Άβδηρα. Σύμφωνα με περσινά στοιχεία από τις 291ενεργές φωλιές που υπάρχουν στο Εθνικό Πάρκο που εκτείνεται σε τρεις νομούς, ο νομός μας είχε τις 197 φωλιές στις οποίες φιλοξενήθηκαν το 2018, 209 αναπαραγόμενα ζευγάρια και γεννήθηκαν 633 πελαργάκια εκ των οποίων 410 στην Ξάνθη! Τις περισσότερες φωλιές τις είχε πέρσι η Γενισέα. Είχε συνολικά 33 ενεργείς φωλιές από τις 45 που έχει συνολικά και 26 αναπαραγόμενα ζευγάρια και ακολουθούσαν τα Μάγγανα με 23 φωλιές και έπεται το Μυρωδάτο και τα Βαφέικα.

pelargoi2-empros

Οι πελαργοί επιστρέφουν πάντα στην πατρίδα τους…

Αυτό που μας διευκρινίζει η κα Μιχαηλίδου είναι πως απ’ αυτά τα μικρά συνήθως κατά το πρώτο ταξίδι επιβιώνουν τα μισά και όσα επιβιώσουν συνηθίζουν να παραμένουν τα 2 – 3 πρώτα χρόνια στην Αφρική μέχρι να ενηλικιωθούν και μετά αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους: «Αυτά που γεννήθηκαν εδώ είναι δικά μας πουλιά και απλά μεταναστεύουν για να χειμάσουν σε θερμότερες χώρες. Πάντα όμως επιστρέφουν γιατί εδώ είναι η πατρίδα τους και οι πελαργοί επιστρέφουν πάντα στην πατρίδα τους. Είναι γνωστό ότι έχουν αναπτυγμένη την φιλοπατρία», σημειώνει  η κα Μιχαηλίδου.

Οι πελαργοί φέρνουν τύχη και επιλέγουν τόπους με …καλή αύρα

Οι πελαργοί εκτός από… άγγελοι της Άνοιξης είχαν πάντα μια στενή και αμφίδρομα φιλική σχέση με τους ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν συνδεθεί με την γέννηση των παιδιών και έχουν σημαντικό και πάντα θετικό ρόλο στα παραμύθια. Έτσι πάντα υπήρξε μια αρμονική συμβίωση με τους ανθρώπους πλην ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων που κάποιοι ενοχλούνται ότι λερώνουν αν οι φωλιές είναι κοντά στα σπίτια τους. Σε κάθε περίπτωση όμως από τα αρχαία χρόνια θεωρείται ότι οι πελαργοί φέρνουν καλή τύχη και ότι το σπιτικό που επιλέγουν δεν θα καεί ή δεν θα πάθει συμφορές. Επίσης υπάρχουν έρευνες που επιχειρούν να εξηγήσουν γιατί έχουν τόσο έντονη επιμονή στην επιλογή της φωλιάς τους παρότι μπορεί να έχει επικινδυνότητα. Μερικές εξ’ αυτών καταλήγουν ότι οι πελαργοί διαισθάνονται την θετική αύρα του χώρου και μ΄ αυτό το κριτήριο επιλέγουν τις φωλιές τους.

Αν ισχύει αυτό τότε ο νομός μας θα πρέπει να έχει πολύ καλή αύρα!

Προσοχή στα σκουπίδια

Όπως επισημαίνει η κα Μιχαηλίδου: «Είναι αγαπητά πουλιά ωστόσο πάντα υπάρχουν προβλήματα στην συμβίωσή τους με τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να δείχνει ανοχή και να προστατεύει τους πελαργούς. Αυτοί θέλουν να κάνουν την φωλιά τους και να γεννήσουν τα μικρά τους. Μαζεύουν λοιπόν ότι βρουν. Πολλές φορές λοιπόν έχουν σημειωθεί θάνατοι και τραυματισμοί των νεοσσών από πλαστικές σακούλες που μεταφέρουν στην φωλιά τους οι γονείς όταν μπλέκονται στα πόδια τους. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί με τα σκουπίδια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou
@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…