Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επίσημη παρουσίαση του Κ. Κατσιμίγα στην Ξάνθη: «Αγώνα με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα χαμηλά»

Επίσημη παρουσίαση του Κ. Κατσιμίγα στην Ξάνθη: «Αγώνα με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα χαμηλά»

0

Σε εκδήλωση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας σύστησε τους εννέα πρώτους υποψήφιους του συνδυασμού για την Π.Ε. Ξάνθης

 Παρουσίασε το σχεδιασμό με έργα και προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή μας. Παρόντες ο υφυπουργός Σ. Γιαννακίδης, οι βουλευτές, ο Γ. Χατζηθεοδώρου και ο Ν. Ανταμπούφης

Με απλότητα, αμεσότητα και με διάθεση να ηγηθεί του συνδυασμού στον προεκλογικό αγώνα «με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα χαμηλά», ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας παρουσίασε τους υποψήφιους για την ΠΕ Ξάνθης, καθώς και το πρόγραμμά του για την ανάπτυξη της ΑΜΘ, με επίκεντρο και επιμέρους προτάσεις για την περιοχή μας.

Ο κ. Κατσιμίγας, τόνισε ότι οι περιφερειακές εκλογές «είναι δική μας υπόθεση», εννοώντας ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται με κομματικές κατευθύνσεις και επισημαίνοντας ότι ο η παράταξη που ηγείται είναι πολυσυλλεκτική και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του δημοκρατικού τόξου. Δεν παρέλειψε βέβαια, να αφήσει αιχμές για τους άλλους συνδυασμούς, κάνοντας λόγο για «επίδειξη πλούτου με χρηματοδότηση επικοινωνιολόγων» και για μεγάλα budget που ξοδεύονται και άρα θα αναζητηθεί στη συνέχεια η απόσβεση.

Άρδευση με επιφανειακά νερά πρότεινε ο Κ. Κατσιμίγας

Ο Κώστας Κατσιμίγας παρουσίασε το πρόγραμμα του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ΠΕ Ξάνθης

Τις προτάσεις του για την Ξάνθη ο υποψήφιος περιφερειάρχης ξεκίνησε με το σχεδιασμό της παράταξής του για τον πρωτογενή τομέα. «Δεσμευόμαστε για τη διαχείριση της άρδευσης», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι επειδή η Περιφέρεια δεν μπορεί να προσφέρει στους αγρότες εφόδια, θα προβεί σε έργα που μειώνουν το κόστος παραγωγής. Για το δε, αρδευτικό έργο της Ξάνθης, είπε ότι πρόκειται για «έργο που σχεδιάστηκε με συνθήκες άλλης εποχής» και αντέτεινε ένα σχεδιασμό έργων συνδεδεμένο με το τρίτο φράγμα του Νέστου στη Δράμα που είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η ΔΕΗ, καθώς και την άρδευση με επιφανειακά νερά ελαττώνοντας τις γεωτρήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι ο σχεδιασμός πρέπει να ξεκινήσει τώρα ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ το 2021. Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ανήκει και η στήριξη των συλλογικών προσπαθειών για εναλλακτικές καλλιέργειες, που, όπως τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, πρέπει να βασίζονται στην επαρκή ποσότητα και στη σταθερή ποιότητα των προϊόντων. Για τον καπνό μπασμά, δεσμεύτηκε για συνδρομή στην αναγνώρισή του ως προϊόντος με προστατευμένη ονομασία προέλευσης. Για την κτηνοτροφία, πρότεινε τη στροφή των κτηνοτρόφων σε δράσεις ιδιαίτερα επωφελείς και παραγωγικές, όπως είναι η βιολογική κτηνοτροφία. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι κάλλιστα μπορεί να αναπτυχθεί βιολογική κτηνοτροφία στον ορεινό όγκο  της Ξάνθης, όπου δεν υπάρχουν πολλές καλλιέργειες και φυτοφάρμακα, και κατά συνέπεια μπορούν εύκολα να πιστοποιηθούν τα βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα και να έχουν μια πολύ καλύτερη τιμή πώλησης. Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας στη Βιστονίδα, τη Λάφρα και τη Λαφρούδα, με προτεραιότητα τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων. Τέλος, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του δασικού πλούτου και τον περιορισμό της εισαγωγής ξυλείας, καθώς και την περαιτέρω αξιοποίηση της γεωθερμίας για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και με υδροθεραπεία.

 

Αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων σε αχρησία

Για τον δευτερογενή τομέα κατέθεσε την πρόταση – απευθυνόμενος και στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση – να εξεταστεί και νομοθετικά η δυνατότητα διάθεσης  με χαμηλό τίμημα, ή η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση χαμηλού κόστους,  των βιομηχανικών κελυφών, που υπάρχουν στην περιοχή μας. «Πρόκειται για τα εργοστάσια που έκλεισαν και τα κτήρια τους έχουν μείνει αχρησιμοποίητα», εξήγησε. «Αυτά έχουν περιέλθει κυρίως σε τράπεζες», συνέχισε, «οι οποίες δεν μπορούν ή δε θέλουν να κατανοήσουν ότι ένα κτήριο που δε χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δε φυλάσσεται, θα λεηλατηθεί και θα απαξιωθεί. Και το βλέπουμε πολύ συχνά να συμβαίνει αυτό. Επομένως, πρέπει να υπάρχει μια πολιτική παραχώρησης ή εκμίσθωσης αυτών των κτιρίων, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο για εγκατάσταση μιας νέας βιομηχανίας, που θα έχει χαμηλότερο κόστος επένδυσης λόγω του ότι θα διαθέτει ένα έτοιμο κτίριο. Αλλά, και η τράπεζα θα διατηρεί ένα περιουσιακό στοιχείο ακέραιο και αυτούσιο. Αυτό το ζήτημα να το εξετάσουμε νομοθετικά. Δε θεωρώ ότι είναι εύκολο ζήτημα, ωστόσο επειδή τέτοιες πρακτικές έχουμε δει να εφαρμόζονται στην Ευρώπη, δεν το θεωρώ ανέφικτο».

Έμφαση στον οικοτουρισμό

Στον τομέα του τουρισμού, η βασική στόχευση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ να γίνει προορισμός για 12 μήνες το χρόνο. Πρόκειται για έναν στόχο ρεαλιστικό, κατά τον κ. Κατσιμίγα, που μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά δράσεων, όπως λ.χ. για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, που στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα μια ανάσα από τα σύνορά μας, ήδη ανθεί.

Ο κ. Κατσιμίγας παραδέχθηκε ότι η Ξάνθη έχει υστέρηση στον παραθαλάσσιο τουρισμό, ωστόσο αναφέρθηκε σε προοπτικές που υπάρχουν για τον εναλλακτικό τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό, τον ιαματικό και την ενίσχυση των παραδόσεων της Ξάνθης, όπως το καρναβάλι, τη ζαχαροπλαστική και το Μάνο Χατζιδάκι.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε δε, ως προσωπικό στοίχημα στις δράσεις ανάδειξης της τοπικής ιστορίας.

Προτάσεις για τον κάθετο άξονα και το λιμάνι του Πόρτο Λάγος

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Παρασκευής

Για τον κάθετο ελληνοβουλγαρικό άξονα, επανέλαβε την άποψή του ότι κακώς το έργο ξεκίνησε από το Δημάριο και ότι έπρεπε να ξεκινήσει από την Ξάνθη, ενώ τόνισε  ότι είναι ένας δρόμος που όταν ολοκληρωθεί, θα εξυπηρετήσει πρωτίστως συμφέροντα και ανάγκες των κατοίκων του ορεινού όγκου.

Για τις ανάγκες των κατοίκων, τόσο του ορεινού όγκου, όσο και του κάμπου της Ξάνθης, απαραίτητη είναι, όπως τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, και η συντήρηση των υπαρχόντων οδικών δικτύων. «Πρέπει να μάθουμε να συντηρούμε αυτά που έχουμε», παρατηρώντας ότι «η συντήρηση των υποδομών που έχουμε και ειδικότερα των δρόμων, δεν είναι στην κουλτούρα μας». «Εμείς θα επιβάλουμε», υπογράμμισε, «την προσεκτική συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών».

Για το λιμάνι του Πόρτο Λάγος, διέκρινε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μεγάλα πλοία, ούτε μπορούν να γίνουν τεράστιες επενδύσεις, εκτιμώντας όμως ότι, μαζί με τα λιμάνια των Αβδήρων και του Φαναρίου, μπορούν να γίνουν εξαιρετικές μαρίνες για τουριστικά σκάφη και επίσης να ενισχυθούν οι υποδομές τους, για να διευκολυνθεί η αλιεία και με μεγαλύτερα σκάφη.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη προσπελασιμότητας για όλους, καθώς και τη στενή συνεργασία με τοπανεπιστήμιο ώστε να δοθούν κίνητρα για μόνιμη παραμονή των εκπαιδευτικών και στήριξη της παραγωγής ερευνητικού έργου από τους ακαδημαϊκούς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εννέα πρώτων υποψηφίων της Ξάνθης.

Οι πρώτοι 9 υποψήφιοι με τον Κώστα Κατσιμίγα στην Π.Ε. Ξάνθης

1.Γεώργιος Καλιαμπάκας – Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

2.Αναστάσιος (Τάσος) Καραδέδος – Ιατρός-Νευρολόγος, Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης από το 2011 μέχρι σήμερα.

3.Γιώργος Καρακασίδης – Συνταξιούχος του ΙΓΜΕ, συνδικαλιστής και επί σειρά ετών προπονητής Ακαδημιών ποδοσφαίρου στην Ξάνθη.

4.Ριτβάν Κουράκ – Απόφοιτος Ε.Π.Α.Θ., υπεύθυνος πωλήσεων στην οικογενειακή επιχείρηση «ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου  Εχίνου.

5.Βαλεντίνα – Λύγια Μπεζιάτ – Χημικός μηχανικός, μέλος της «Κοινωνικής Ομάδας Αλληλεγγύης Ξάνθης» με ενεργή δράση στο αλληλέγγυο στέκι «Kardelen», αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ. του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης.

6.Αλέβ Μποζατζή – Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, με έδρα την Ξάνθη, εθελόντρια καθηγήτρια στο αλληλέγγυο φροντιστήριο του «Kardelen».

7.Ζεμπά Οσμάν – Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, απόφοιτη του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ειδικευόμενη στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

8.Κωνσταντίνος Παμπουκίδης – Πολιτικός Μηχανικός, Απόφοιτος του University of Hertfordshire, με μεταπτυχιακό στο University of East London. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο Τεχνικό Γραφείο Παμπουκίδη, στην Ξάνθη, και παράλληλα ως γραφίστας, ενώ, επιπροσθέτως, δραστηριοποιείται στον χώρο του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

9.Μαχμούτ Σερκάν  – Απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πανεπιστήμιου Εσκισεχίρ της Τουρκίας, ελεύθερος επαγγελματίας με έδρα το Σέλερο.

Τα βιογραφικά και φωτογραφίες των υποψηφίων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.anenopro-amth.gr.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…