Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

0

Περιφερειακά ψηφοδέλτια
Κλείνουν σιγά-σιγά τα περιφερειακά ψηφοδέλτια οι διάφοροι συνδυασμοί. Ο Σημιτζής ανακοινώνει της Ξάνθης την Πέμπτη, ενώ ο Κατσιμίγας το έκανε ήδη την Παρασκευή και πλέον «κλείνει» κι αυτός, όπως έκανε ήδη και ο Τοψίδης προχθές με τη Δράμα. Επομένως οι συνδυασμοί πρέπει να θεωρούνται  σχεδόν κλειστοί και πλέον σε λίγο θα ξεκινήσει η μεγάλη «μάχη» του σταυρού που είναι και η ουσία της υπόθεσης.
Εκείνος που ακόμη δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση υποψηφίων είναι ο Χρήστος Μέτιος, όμως όπως πληροφορούμαστε είναι θέμα ημερών η δημοσιοποίηση.
Γ.Δ.


Παρουσίαση υποψηφίων από Δημαρχόπουλο
Σήμερα 27 Μαρτίου στις 19.30 στο Ζ Παλλάς, ο νυν δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος θα παρουσιάσει υποψήφιους του συνδυασμού του για τις δημοτικές εκλογές του 2019.
Στη σχετική πρόσκληση με την οποία προσκαλεί τους Ξανθιώτες σημειώνει «να μιλήσουμε για όσα έγιναν, αλλά κυρίως για όσα πρόκειται ν’ ακολουθήσουν». Και συνεχίζει «…αφού δώσαμε σαφές δείγμα με έργα και παρεμβάσεις που όχι μόνο βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά βάλαμε τις βάσεις για την αναβάθμιση του Δήμου μας τις επόμενες δεκαετίες…»
Γ.Δ.


Ο Τσιρώνης κάνει μαθήματα γεωγραφίας
Εκτός τόπου και χρόνου και κυρίως πέραν πάσης λογικής με την ανοχή της κυβέρνησης, βρέθηκε ο Γιάννης Τσιρώνης με τον ισχυρισμό του ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο. Μετά τις αντιδράσεις εξαιτίας της άθλιας ή στην καλύτερη περίπτωση της ατυχούς δήλωσής του ο κ. Τσιρώνης επιχείρησε να απαντήσει κατηγορώντας τους επικριτές του για «άγνοια πατριδογνωσίας» και «πολιτική παράκρουση». «Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου;», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός κάνοντας και εξυπνακισμούς για τόσο ευαίσθητα εθνικά θέματα.
Ο κύριος Τσιρώνης αναλαμβάνει να μας κάνει μαθήματα γεωγραφίας, ρίχνοντας νερό στο μύλο των προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας που έχει «γκριζάρει» την περιοχή του Καστελόριζου για να οικειοποιηθεί την ΑΟΖ του νησιού που ενώνει τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας αμφισβητώντας ανοικτά τεράστιες περιοχές. Σε μια περίοδο που η Άγκυρα μιλά για «γαλάζια πατρίδα» βγαίνει ο κάθε Τσιρώνης στη λογική «εμείς οι προοδευτικοί συζητούμε τα πάντα, όλοι οι άλλοι είναι πατριδοκάπηλοι και εθνικιστές, ανοίγοντας θέματα με αβάστακτη ελαφρότητα και  δημιουργώντας τεράστια εθνική ζημιά.
Με τις Πρέσπες έχουν εξαγριώσει τους βορειοελλαδίτες και τους έχουν πάρει με τις πέτρες στη Μακεδονία, συνεχίζοντας με τέτοιες λογικές κινδυνεύουν να τους πάρουν με τις… πέρκες οι νησιώτες…


Μόνο λύση μίσθωσης καταστήματος δημοτικής αγοράς έχουμε
Κατάντησε μονοτονία πλέον. Ο δήμος μας αποφασίζει και εγκρίνει την λύση μίσθωσης καταστήματος εντός της δημοτικής αγοράς. Συνήθως αυτή είναι η απόφαση, αφού νέα ενοικίαση σπανίως εμφανίζεται και μάλλον θ’ αποτελέσει είδηση η περίπτωση. Οι επαγγελματίες φεύγουν ή δεν επιθυμούν πλέον να είναι μέσα στη δημοτική αγορά. Για την στάση τους αυτή υπάρχουν λόγοι και αιτίες.
Από την πλευρά τους οι δημοτικές αρχές ελάχιστο ενδιαφέρον έχουν δείξει για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν. Έτσι, μοιραία επέρχεται η φθορά, η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Συμφέρουν όμως αυτά τον εκάστοτε δήμο; Προφανώς όχι. Γιατί εκτός από το χάσιμο εσόδων, απαξιώνεται ένα μοναδικό κτίριο, μια αγορά που παρόμοιες πολύ λίγες στη χώρα μας υπάρχουν. Οφείλει η νέα δημοτική αρχή που θα προέλθει από τις εκλογές του Μαΐου να θέσει ως μία από τις προτεραιότητές της την αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς.
Γ.Δ.


Παραδοχή λαθών
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του (12/3/19), παραδέχθηκε, αναφερόμενος στην εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015 με τους θεσμούς, ότι «προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε». Ομολόγησε πως τότε έγιναν δυο σημαντικά λάθη:  «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε! Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Βαρουφάκης) ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό, αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα (μνημόνιο), γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος». Έτσι, το μεγαλύτερο μας λάθος ήταν ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης, ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί, εννοώντας το Grexit. Το δεύτερο λάθος μας, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Φυσικά δεν μας είπε ο κ. Τσακαλώτος πόσα δισ. ευρώ στοίχισαν αυτά τα λάθη στον ελληνικό λαό και με πόσους νέους φόρους αναγκάστηκε η κυβέρνηση να «πνίξει» τη μεσαία τάξη και όχι μόνο. Δεν μας είπε επίσης ότι, με βάση εκείνες τις… υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε μια σειρά μέτρων τα οποία ουδέποτε εφάρμοσε!
Σ.Γ.Κ.


Τι πιστεύουμε;
Η συζήτηση της γνωστής παρέας στο γνωστό καφέ. Αφού εξάντλησαν διάφορα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας το ζιζάνιο της παρέας έριξε την ερώτηση.
-Κύριοι, πού πιστεύουμε;
Στην αρχή αφωνία και ξάφνιασμα. Για ν’ ακολουθήσουν οι θέσεις, οι απόψεις που περιληπτικά σας παρουσιάζω. Ένας εγνωσμένος δημοκράτης, είπε «Πίστη στη Δημοκρατία διότι στην δημοκρατική κοινωνία ισχύει η ισότητα, η αγάπη, ο ανθρωπισμός».
Άλλος τόνισε με έμφαση «Όχι στο μίσος, όχι στον εμφύλιο λόγο και πράξεις αντεκδίκησης, η Ελλάδα δεν θα αντέξει κάτι παρόμοιο για άλλη μια φορά». Ο τρίτος υποστήριξε ότι «οι μέθοδοι άσκησης της εξουσίας από τους εκάστοτε κρατούντες πρέπει να αποτελούν την ουσία της πολιτικής, όχι το περιτύλιγμα». Και ο τελευταίος πιο επίκαιρος, τόνισε «πιστεύω ότι πατριωτισμός είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα την αγάπη για την χώρα σου. Σε αντίθεση με τον εθνικισμό που είναι όταν βάζεις πάνω απ’ όλα το μίσος για τις άλλες».
Γνωρίζω ότι το θέμα είναι τεράστιο. Όπως γνωρίζω πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει το δικό του πλαίσιο αυτών που πιστεύει ως αρχές για τη ζωή, την πολιτική, τη θρησκεία κλπ. Γι’αυτό, στο ερώτημα, ας απαντήσει ο καθένας μόνος του με το χέρι βέβαια στην καρδιά.
Γ.Δ.


Για ποιον δουλεύουμε;
Μη μου πείτε ότι δεν σας έχει απασχολήσει το ερώτημα αυτό. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους ιδιώτες, εν γένει, τους πολίτες αυτής της χώρας. Ας το δούμε το θέμα με μια παραδοχή. Το κράτος μας δεν δουλεύει για τους πολίτες, οι πολίτες δουλεύουν για το κράτος. Κι αυτό συμπεραίνεται εύκολα από την υπερβολική φορολόγηση που εξοντώνει τόσο τους εργαζόμενους όσο και την μικρομεσαία επιχείρηση. Και το πλέον τραγικό. Χωρίς την ανάλογη ανταπόδοση του κράτους προς τους πολίτες.
Δεν θα πρέπει ν’ αρνηθούμε ότι στη χώρα μας η μόνη κρατική υπηρεσία που λειτουργεί είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Μόνο που η αγελάδα, αντί για γάλα, άρχισε πλέον να βγάζει αίμα. Άρα, οδηγείται στο θάνατο και η αγελάδα θα πάψει να αρμέγεται.
Θέμα μεγάλο και σοβαρό και θα επανέλθουμε. Ως τότε, να μην ξεχάσω να πληρώσω έναν από τους πολλούς φόρους μου…
Γ.Δ.


Σοβαρή υποψηφιότητα στο ΚΙΝΑΛ
Ιδού και μία υποψηφιότητα με το ΚΙΝΑΛ τοπικά. Όπως πληροφορηθήκαμε από αξιόπιστη πηγή, προχθές που η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη είχε συνάντηση με τον γιατρό Μπουράν Μπουρχάν. Η συνάντηση αυτή αφορούσε την υποψηφιότητα του γιατρού στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στις προσεχείς εκλογές για την ελληνική βουλή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπουρχάν ήταν θετικός και μάλλον θα είναι στο ψηφοδέλτιο.
Γ.Δ.


Ζήσε Μάη με το αρδευτικό!
Πολύ καλή η συζήτηση για το αρδευτικό που έγινε με πρωτοβουλία του Κώστα Ζαγναφέρη. Αυτό όμως που βγήκε δεν είναι και τόσο καλό. Για να προχωρήσει το έργο χρειάζεται πρώτα απ΄όλα να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννακίδης που δεν ήταν παρών αλλά το μετέφερε στον περιφερειάρχη κ. Μέτιο αυτό μπορεί να γίνει από το 2023 και μετά που θα ανοίξει το νέο πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ. Ζήσε Μάη δηλαδή…. Ήδη πέρασαν 11 χρόνια από τότε που έγινε η μελέτη και πρώτο πρώτο να ενταχθεί θα πιάσει το 2027 – 2030 για να ολοκληρωθεί! Ένα έργο που όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του για το περιβάλλον πρωτίστως! Και τι θα γίνει μέχρι τότε; Θα αφήσουν να ερημοποιηθεί από τις γεωτρήσεις η πεδινή περιοχή;
Πρέπει να απαντήσουν οι καθ΄ύλην αρμόδιοι… Ξέρουμε ότι όταν δεν θες να κάνεις κάτι  συνεχώς το αναβάλεις… Αυτό γίνεται και τώρα και βγάζει …μάτι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση κι όλα τα άλλα είναι …άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε!
Το ερώτημα όμως είναι αν η έλλειψη πολιτικής βούλησης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το έργο αυτό το εμπνεύστηκαν και το σχεδίασαν άλλοι και όχι από την αναγνώριση ότι υπάρχει αναγκαιότητα για να γίνει. Στην πρώτη περίπτωση είναι …μικροπολιτική η προσέγγιση και είναι κρίμα για τον τόπο!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…