Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

0

Η πόλη
Το άκουσα, το ακούσατε κι εσείς ότι «η πόλη αντιμετωπίζει μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, τα οποία αναζητούν επιτακτικά την επίλυσή τους». Στα οποία μεγάλα προβλήματα θα κληθούν ν’ απαντήσουν οι υποψήφιοι κι όχι στα κατ’ επιλογήν. Γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα δεν λύνονται ως δια μαγείας, αλλά είναι απαραίτητο η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από αυτά. Το να τ’ αποφεύγουν κάποιοι όχι μόνον δεν τα λύνουν, αλλά νομίζουν ότι θα ξεχαστούν. Ματαιοπονούν. Τα προβλήματα είναι εδώ, αυξάνονται, κι επειδή θαύματα πλέον δεν συμβαίνουν για να λυθούν «ως δια μαγείας», ταλαιπωρούν τους δημότες.
Ας τα έχουν αυτά τα σημαντικά οι υποψήφιοι υπ’ όψιν τους κι ας ετοιμάσουν τις απαντήσεις τους.
Γ.Δ.

Η διαμόρφωση
Ήταν ένας σχεδιασμός επί δημάρχου Στυλιανίδη και προέβλεπε την διαμόρφωση της οδού Κουγιουμτζόγλου από 28ης Οκτωβρίου έως Μπρωκούμη. Μικρό μεν τμήμα, γύρω στα 100 μέτρα, αλλά κεντρικό και με κίνηση πεζών και οχημάτων. Στον σχεδιασμό μάλιστα προβλεπόταν ν’αποτελέσει ίδιο τμήμα με το ήδη υπάρχον με τα φαρδιά πεζοδρόμια δεξιά-αριστερά.  Η μελέτη μάλιστα του έργου αυτού είχε ολοκληρωθεί αλλά για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε. Κι έτσι ο δρόμος αυτός που αποφορτίζει την κυκλοφορία από το κέντρο προς τις εξόδους προς ανατολάς, συνεχίζει να είναι προβληματικός. Κυρίως δε, για τους πεζούς κάθε μορφής.
Και μία διαπίστωση. Στο δρόμο αυτόν δεν θα δει κανείς ποτέ μητέρα με το καροτσάκι της ή άτομο με αναπηρικό αμαξίδιο. Κι αυτό διότι δεν είναι βατός και για τις δύο περιπτώσεις.
Γ.Δ.


Γαβρόγλου : η «Γιαννάκου» του ΣΥΡΙΖΑ
Να μου το θυμηθείτε, ο Κώστας Γαβρόγλου, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα αποδειχθεί η «Γιαννάκου» του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Και εξηγούμαι αμέσως: όπως η Κα Γιαννάκου, Υπουργός Παιδείας της ΝΔ το 2007, πεισματικά και υπεροπτικά επέμενε στα Βιβλία της Ιστορίας της Κας Ρεπούση με τον «συνωστισμό στην αποβάθρα της Σμύρνης» και εκλογικά στην συνέχεια δεν κατάφερε καν να επανεκλεγεί ως Βουλευτής, ενώ επέφερε τεράστια ζημία στο συνολικό εκλογικό ποσοστό της ΝΔ το 2009, έτσι και ο συμπαθής ως πρόσωπο κατά τα λοιπά (και διατελέσας Καθηγητής) Κώστας Γαβρόγλου έχει φέρει σε σημείο έκρηξης λόγω αγανάκτησης το σύνολο των οικογενειών στην Χώρα μας με τις πρωτοβουλίες του. Εδώ είμαστε…
ΧΒ


Mια πρόσκληση
«Κυνήγησε τα όνειρά σου και δεν θα το μετανιώσεις. Τα πάντα μπορούν να συμβούν εάν το επιτρέψεις. Μ.Π.». Η πρόσκληση ξεκινάει  μ’αυτή την προτροπή της προσπάθειας και της αισιοδοξίας για την τελική επιτυχία. Μια όμορφη και πρωτότυπη πρόσκληση που μας έφερε η ίδια η Βασιλική Στρώλη και με την οποία μας καλεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 αναφέροντας: «Σε περιμένω στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Φιλαναγνωσία για να γιορτάσεις μαζί μου, εσένα που στήριξες το δικό μου όνειρο να γίνει πραγματικότητα».
-Θα πάμε!
Γ.Δ.


Ο κόσμος τo ‘χει τούμπανο…
Έξαλλος έγινε ο πρωθυπουργός που ο Κ.Μητσοτάκης τον κατηγόρησε στην Βουλή πως αντάλλαξε την επίλυση του Σκοπιανού με την μη περικοπή των συντάξεων. Λες και πρώτη φορά το άκουσε ο Α.Τσίπρας, ενώ βοά ο τόπος. Απείλησε μάλιστα ότι θα θέσει το ζήτημα σε κορυφαίο επίπεδο στην ΕΕ καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαψεύσουν ή να επαληθεύσουν τις κατηγορίες του αρχηγού της Ν.Δ.! Θα εξάγουμε μετά την kolotoumba και το πολιτικό μας ρεζιλίκι για να γελάνε και οι καρέκλες στα ευρωπαϊκά καφενεία…
Λες και δεν καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι δανειστές που 9 χρόνια τώρα διυλίζουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ που δίνουμε στα συσσίτια, πόνεσαν ξαφνικά τους Έλληνες συνταξιούχους και τους απάλλαξαν από 3 δισ. περικοπές στις συντάξεις τους, έτσι, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα…
Ξεχνά όμως ο κ. Τσίπρας ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε αποκαλυφθεί η συναλλαγή αυτή τον περασμένο Ιούνιο, πρώτα από τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένο και μετά από τον νυν αντιπρόεδρο του κόμματος Παν. Σγουρίδη. Ο Δ. Καμμένος είχε αποκαλύψει ότι πείστηκαν οι συνάδελφοί του να μην ψηφίσουν την πρόταση μομφής της ΝΔ για το Μακεδονικό, καθώς μπήκε στη ζυγαριά το θέμα του χρέους, των συντάξεων και του ΕΝΦΙΑ. «Ψηφίστε τη συμφωνία για το Σκοπιανό γιατί θα μας δώσουν ανταλλάγματα» τους έλεγαν. Για να το επιβεβαιώσει λίγες ώρες αργότερα και ο Π. Σγουρίδης δηλώνοντας ευθαρσώς ότι: «Έγιναν κάποιες συζητήσεις και μπήκαν όλα στη ζυγαριά!»
Γιατί θυμώνει λοιπόν ο κ. Τσίπρας; Ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι;
Μ.Σ.


Για το λιμάνι Λάγος
Παλιά το λέγαμε το επίνειο της Ξάνθης. Το επαινούσαμε προσδιορίζοντάς το έτσι τιμητικά, κι ας μην το  πιστεύαμε και αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν είχαμε σε μεγάλη εκτίμηση το Λιμάνι μας του Πόρτο Λάγος. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη σταδιακή υποβάθμισή του διαχρονικά. Κάποτε ήταν ύψιστος τίτλος τιμής να’ ναι κάποιος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου. Γιατί είχε έργο το λιμάνι, παρουσίαζε κίνηση είχε κάποια προοπτική, γίνονταν σχεδιασμοί, υπήρχαν έσοδα, δούλευαν ναυτεργάτες με τα χύμα φορτία, υπήρχαν οι βιομηχανίες που έφερναν πρώτη ύλη κλπ.
Με την πάροδο των χρόνων και την κρίση στις επιχειρήσεις, το λιμάνι Πόρτο Λάγος έμεινε χωρίς τις αφίξεις εμπορικών πλοίων, εκτός κάποιων μικρών αλλά σε μικρό αριθμό. Έτσι, το παλιό καμάρι κι ελπίδα σταδιακά οδηγήθηκε στο μαρασμό στον τομέα αυτόν.
Κι αν μια πλευρά ατόνησε, άρχισε να εμφανίζεται μια άλλη, αυτή του Τουρισμού. Κι έτσι σταδιακά το λιμάνι μετατρέπεται σε τουριστικό, με τις ελπίδες να αναπτερώνονται ότι τώρα θα ξαναζωντανέψει μέσω της επένδυσης του Ομίλου Χαλιορή και τη δημιουργία Υδατοδρομίου.
-Ας ελπίσουμε…
Γ.Δ.


Μειώσεις δημοτικών τελών
Εκλογές δημοτικές και Περιφερειακές τον Μάιο και οι εν ενεργεία δημοτικοί μας άρχοντες ποντάρουν σε πολλές πιθανότητες. Ανάμεσα σε όσα σκέφτονται και υλοποιούν, είναι οι μειώσεις δημοτικών τελών. Αποφασίζουν λοιπόν τις μειώσεις που στη συνέχεια διαφημίζουν, γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν θα δημιουργήσει θέμα γιατί θα εκτεθεί. Έτσι, υλοποιεί τις μειώσεις για να δείξει το φιλολαϊκό πνεύμα προς τις γνωστές ευπαθείς ομάδες.
Βέβαια οι δήμαρχοι που εφαρμόζουν την τακτική αυτή δεν θα πρέπει να ξεχνούν μια βασική παράμετρο του σχετικού νόμου που ορίζει πως τα έσοδα αυτά είναι ανταποδοτικά. Άρα, εάν η μείωση δεν καλύψει τα λειτουργικά έξοδα τότε δεν επιτρέπεται να συμπληρωθούν από άλλη πηγή του δήμου και τότε θα υπάρξει πρόβλημα και εκ νέου αύξηση των τελών βέβαια.
Ας τα έχουν υπόψιν τους οι «φιλολαϊκοί» δημοτικοί μας άρχοντες.
Γ.Δ.


 

Ο ξεπεσμός του Τύπου στην Χώρα μας
Οι εκτιμήσεις είναι θολές, αλλά τα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα : στην Ελλάδα την περίοδο 2008-2018 περίπου 800 (!) Επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν κλείσει, η ανεργία στον χώρο των δημοσιογράφων έχει εκτοξευθεί στο … 800% (!!), ενώ η επισφάλεια και το «μπλοκάκι» … πάει σύννεφο (!), τον Οκτώβριο 2008 κυκλοφορούσαν σε πανελλαδική κλίμακα 22 τίτλοι εφημερίδας και πουλούσαν στα περίπτερα 1.063.000 φύλλα, ενώ τον Οκτώβριο 2012 οι τίτλοι είχαν περιορισθεί σε 16 και οι πωλήσεις σε 589.203 φύλλα, αλλά τον Οκτώβριο 2018 μόλις 11 τίτλοι πουλάνε … 144.462 φύλλα! Πώς μπορεί να γίνεται σοβαρά λόγος για την συνταγματική πρόβλεψη και υποχρέωση περί ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, εάν ο Τύπος ψυχορραγεί; Η «ενημέρωση» γίνεται χειραγώγηση και η Δημοκρατία εκμαυλισμός. «Τις πταίει;». Αφού θέλετε να βρείτε τον υπαίτιο και δεν τόν βλέπετε στον καθρέπτη σας, όταν βρεθείτε ξανά πίσω από το μπλε παραβάν την Κυριακή στις Εκλογές μόνοι σας, δείτε τον !
ΧΒ


Πολιτικό ατόπημα
Σε πολιτικό ατόπημα διολίσθησε ο πρόεδρος της ΝΔ με το να κατηγορήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι έκανε συνδιαλλαγή με τους Ευρωπαίους ηγέτες «πουλώντας» το Μακεδονικό με την συμφωνία των Πρεσπών για να μην περικοπούν οι συντάξεις  με σκοπό την πολιτική του επιβίωση. Είναι κατανοητό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιάζεται να γίνουν εκλογές και ρίχνει όλα τα όπλα στο τραπέζι αλλά όχι κι έτσι. Δεν επιτρέπεται σε πολιτικό  να παίζει με τα εθνικά θέματα πόσο μάλλον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υιοθετεί τις πιο ακραίες ρητορικές δημιουργώντας προβλήματα και με τους εταίρους μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …