Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

0

Οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται
Σχεδόν καθημερινά ο Αθηναϊκός Τύπος γράφει ότι οι πλειστηριασμοί σπιτιών και περιουσιών είναι εκατοντάδες. Οικογένειες πετιούνται στον δρόμο, ενώ την ίδια ώρα πρωθυπουργός και υπουργοί αλληλοσυγχαίρονται για την έξοδο από τα μνημόνια και το… καλωσόρισμα στις αγορές. Όμως οι φίλοι μας στην ΕΕ που δεν μας αφήνουν να πτωχεύσουμε να τελειώνουμε, αλλά επιθυμούν μαζί με τα χρήματα και τις περιουσίες μας – γη και ύδωρ – ωρύονται και ουρλιάζουν ως ύαινες της ζούγκλας ότι οι πλειστηριασμοί είναι πολύ λίγοι. Πάνε αργά και πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Βιάζονται οι σωτήρες μας να μπούνε στα σπίτια μας.
Γ.Δ.


Ποιος από τους τρεις;
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ που χρηματίζεται ή που πληρώνεται σε είδος για να σε περάσει στις εξετάσεις δεν έχει δικαιολογία. Ο γονιός που δωροδοκεί τον καθηγητή για να περάσει το παιδί του, έχει;
Το ίδιο αδικαιολόγητοι δεν είναι και οι συνάδελφοι του κάθε «φακελάκια» που κάτι έχουν ακούσει, κάτι γνωρίζουν αλλά δεν θέλουν φασαρίες και προτιμούν να κάνουν πως όλα βαίνουν καλώς; Αλλά και οι φοιτητές, που από το να διαβάσουν προτιμούν να πληρώσουν ή να ενδώσουν; Ποιος από τους τρεις φταίει λοιπόν;
Γ.Δ.


Σκουριασμένο σύστημα
Όλοι αυτοί, σκουριασμένα γρανάζια είναι στον κακοσυντηρημένο μηχανισμό της εν Ελλάδι παιδείας. Σε ένα σύστημα όπου, κακά τα ψέματα, το ζητούμενο δεν είναι να μάθεις αλλά κυρίως να περάσεις τις εξετάσεις, ακόμα και αν αυτό γίνει δια της αναγραφής.
Που στόχος δεν είναι η γνώση, αλλά το πτυχίο ακόμα και αν πρέπει να πληρώσεις κάτω από το θρανίο ή και «να κάτσεις» στον καθηγητή.
Αυτή την παιδεία παρέχει εδώ και δεκαετίες η χώρα, αυτή την παιδεία – επιζητούν γονείς και παιδιά: Όλα για το «χαρτί»!
Γ.Δ.


Γεμίσαμε αγράμματους
Γι’αυτό και έχουμε γεμίσει από αγράμματους (και αήθεις) πτυχιούχους, από επιστήμονες χωρίς εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, σε ορισμένες δε περιπτώσεις χωρίς καν τη γνώση του αντικειμένου τους. Γι’  αυτό το σχολείο είναι για τους πολλούς χώρος βασανιστηρίων, έστω πλήξης, και όχι χώρος δημιουργίας.
Ας μην κρυβόμαστε, όλοι γνωρίζουμε πως η απίστευτη υπόθεση των Σερρών δεν είναι τόσο απίστευτη. Είναι και αυτή αποτέλεσμα της χρόνιας λειτουργίας αυτού του σαθρού συστήματος.Δεν αναφέρομαι μόνο στο κράτος, αλλά και στην εν Ελλάδι Οικογένεια που μαθαίνει στα παιδιά της πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Γ.Δ.


Προβλήματα τουρισμού
Για άλλη μια φορά φέτος ο τουρισμός απέδειξε ότι πολύ σωστά θεωρείται η βαριά βιομηχανία της χώρας. Το γεγονός ότι η ανάπτυξή του είναι εντυπωσιακή, συμβάλλει στη δημιουργία προσδοκιών για την έξοδο από την οικονομική καχεξία. Όμως, αυτή ακριβώς η ανάπτυξη αποκαλύπτει όλο και περισσότερο την ανεπάρκεια των υποδομών που κανονικά θα πρέπει να τον στηρίζουν. Τα προβλήματα στα κέντρα υγείας, στην υδροδότηση των νησιών, στις μαρίνες, στη διαχείριση των σκουπιδιών, στους βιολογικούς καθαρισμούς, μεταξύ άλλων, απαιτούν ταχύτατα λύσεις. Για να παραμείνει ανταγωνιστική η βαριά βιομηχανία μας.
Γ.Δ.


Κριτική προς όσους έχουν εξουσία
Είναι κανόνας που ισχύει παγκοσμίως και δεν υπάρχει περίπτωση άρνησης από κανέναν που διαθέτει στοιχειώδη λογική. Λοιπόν, στο μεγαλύτερο ποσοστό της κριτικής από τους πολίτες και τα Μέσα Ενημέρωσης μιας χώρας κατευθύνονται προς αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία. Και είναι προφανές, πώς από την αρχή αυτή δεν θ’απουσίαζε η χώρα μας, ο τόπος μας. Μα είναι λογικό ακούω να λέτε. Έτσι είναι. Τους κατέχοντες την εξουσία κρίνουν όλοι. Αυτούς που κυβερνούν είτε πρόκειται για την κυβέρνηση, τις Περιφέρειες, τους δήμους, τους δημόσιους φορείς κι οργανισμούς που διοικούν.  Αυτοί που διαχειρίζονται σε κάποιο βαθμό όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ίδια τη ζωή των πολιτών.
Ως εκ τούτου, όσοι ανώριμοι βρίσκονται στις θέσεις εξουσίας θα πρέπει έστω και τώρα, να μάθουν ότι η κριτική στις αποφάσεις τους, τις δράσεις τους, τις ενέργειές τους, πως είναι υποχρεωτικά ν’ασκείται. Διότι εκτός των άλλων είναι διαχειριστές για συγκεκριμένο χρόνο και λογοδοτούν σ’αυτούς  που τους επέλεξαν. Και η κριτική, ο έλεγχος είναι μία από τις σοβαρές αποστολές του Τύπου και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης. Ας τα χωνέψουν αυτά όλοι. Από την κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο δήμαρχο.
Γ.Δ.


Δημοκρατία εν λειτουργία
Όταν λοιπόν ασκεί κριτική και έλεγχο ένα Μέσον Επικοινωνίας, δεν το κάνει από προσωπική διάθεση. Ασκεί τότε την αποστολή του και δικαιώνει το ρόλο του στην κοινωνία. Οι ανόητοι και ημιμαθείς θεωρούν την κριτική προς τον επικεφαλής κάποιου θεσμού ο οποίος αντιπροσωπεύεται από αυτόν, ότι υποκρύπτει προσωπικό λόγο. Τίποτε πιο ανόητο. Ο έλεγχος γίνεται στον επικεφαλής διότι αυτό πρέπει κι όχι στον κατώτερο υπάλληλο. Ο υπεύθυνος έχει την ευθύνη, σ’ αυτόν η κριτική και τα ερωτήματα για να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις. Εάν ο υπεύθυνος δήμαρχος κρύβεται διότι δεν θέλει να εξηγήσει τι συμβαίνει, τότε έχει αυτός την ευθύνη. Διότι διοικεί ένα δήμο, είναι επικεφαλής, όφειλε να γνωρίζει. Το ίδιο συμβαίνει με τις υπηρεσίες στα υπουργεία, στις Περιφέρειες, παντού στη δημόσια και ιδιωτική ζωή. Άρα θα πρέπει να θεωρείται ανόητη αντίληψη του μακρινού παρελθόντος η άποψη, αυτός που ασκεί κριτική στο δήμο, στην Περιφέρεια, στον υπουργό, στον πρωθυπουργό, πώς είναι αντίθετος, πως ασκεί αντιπολίτευση. Λάθος. Ασκεί το δικαίωμα του ελέγχου προς την κάθε μορφής εξουσία και τίποτε άλλο.
Γ.Δ.


Είμαστε πρωταθλητές στη δυστυχία
Πριν από 10-12 χρόνια στη χώρα μας όλα έχουν αλλάξει. Δεν είμαστε πια ευτυχισμένοι: Για την ακρίβεια, είμαστε ο πιο θλιμμένος λαός της Ευρώπης. Αφήσαμε πίσω μάς ακόμη και την Αλβανία, μία πιο φτωχή χώρα .Για την ακρίβεια, όλοι είναι πιο ευτυχισμένοι από εμάς. Και οι Σκοπιανοί. Καθώς είμαστε οι δυστυχέστεροι της Ευρώπης. Πρωταθλητές στη δυστυχία. Οι Έλληνες βλέπουν ότι τίποτα δεν αλλάζει και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά όλα γίνονται πολύ χειρότερα. Και αυτό φέρνει κατάθλιψη. Κι ένας καταθλιπτικός λαός δεν γίνεται, δεν είναι φυσιολογικό, να αναπτυχθεί, θα βουλιάζει συνεχώς μέχρι να πεθάνει. Κάποιος ή κάτι πρέπει να μας σηκώσει ξανά. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν. Αυτοί οφείλουν να δώσουν πάλι το αίσθημα δικαιοσύνης και προοπτικής. Αυτοί οφείλουν να γκρεμίσουν τα αδιέξοδα.
Γ.Δ.


Ετοιμάζονται στο «στρατόπεδο» Ζαγναφέρη
Βέβαιο θεωρείται ότι θα κατεβάσει συνδυασμό στην περιφέρεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης. Ο κ. Τοψίδης έχει πολιτικές καταβολές από την ΝΔ ωστόσο ο συνδυασμός του θα έχει ανεξάρτητη δομή. Στο μεταξύ πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο «στρατόπεδο» Ζαγναφέρη. Και  μπορεί ο Αυγενάκης να τους «κούνησε το δάχτυλο» την Τετάρτη από την Κομοτηνή για να μην φύγουν από το «μαντρί», απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με διαγραφές ωστόσο πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν και μαζί τους θα συνταχθούν και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι από την Περιφερειακή Αναγέννηση αλλά και στελέχη από τη ΝΟΔΕ, όπως ο Α. Λουκμακιάς υπεύθυνος του τομέα αγροτικού της ΝΟΔΕ Ξάνθης . Ο κ. Λουκμακιάς δεν το κρύβει ότι επιθυμεί να είναι στον συνδυασμό του Ζαγναφέρη όπως και ο Ιρφάν Χατζηγκενέ.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε νέες εξελίξεις…
Τελικά σ’ αυτές τις εκλογές θα δούμε τι απήχηση έχουν οι εκλεκτοί των κομμάτων και τι αυτοί που παίρνουν χρίσματα από τις τοπικές κοινωνίες.
Μ.Ξ.  


Στο σκαμνί όλοι…
Είναι πολύ λυπηρό και εξοργιστικό συνάμα να βλέπουν κυρίως αυτοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και στην συνέχεια Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου να οδηγείται στις φυλακές γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του στις Ελβετικές Τράπεζες από την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας. Το ίδιο και με την περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου που είδαμε και ακούσαμε πράματα και θάματα…
Το μόνο που περιμένουμε είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να πληρώσουν όλοι αυτοί  – σίγουρα δεν είναι οι μόνοι – που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο φορτώνοντας τον φορολογούμενο πολίτη με δισ. σε εξοπλιστικά προγράμματα  για να πλουτίζουν από τις μίζες!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…