Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

0

Λάθος επιλογή ο Εχίνος
Προφανώς πρόκειται για ένα οργανωτικό λάθος του συστήματος το να «στέλνονται» συμπολίτες να εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγείας Εχίνου!
Δηλαδή να παρακάμπτονται το Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Ξάνθης (πρώην ΙΚΑ)  και Κέντρο Υγείας Αβδήρων.
Πρόκειται, όπως διαμαρτύρονται τα άτομα άνω των 75 για μια ηλεκτρονική επιλογή που γίνεται έτσι ψυχρά από το σύστημα που αγνοεί βέβαια όχι μόνον που είναι το Κέντρο Υγείας Εχίνου, ούτε βέβαια και πού βρίσκεται ο Εχίνος. Με δυο λόγια, μπέρδεμα αλλά και ταλαιπωρία που θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Γ.Δ.


Λίγοι το συνηθίζουν
Ζήσαμε και γνωρίσαμε μια σύντομη κι όχι μεγάλη σε ένταση και ποσότητα περιόδου χιονόπτωσης.
Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα όχι ιδιαίτερα θετικά για μας, τους νεοέλληνες.
Πρώτο και βασικό που έχει σχέση με την προστασία μας από πτώσεις που τραυματίζουν. Αιτία των πτώσεων ότι λίγοι, πολλοί λίγοι κατεβαίνουν να βγουν έξω και να καθαρίσουν το πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι ή το κατάστημά τους.
Όλα, μα όλα τα περιμένουμε από τον δήμο, από τους άλλους. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Δεν είμαστε χώρα του χιονιού
Υπάρχει μια αντίληψη, λανθασμένη μάλλον, πως δεν είμαστε χώρα του χιονιού.
Εντάξει, δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τις βόρειες χώρες, όπου οι κάτοικοι ζουν αρκετό χρόνο με τα χιόνια.
Όμως, είμαστε μια χώρα ορεινή κατά το μεγαλύτερο μέρος, όπου σχεδόν κάθε χρόνο χιονίζει.
Ε, λοιπόν, παρόλα αυτά, μόλις το χιόνι καλύψει τους δρόμους αρχίζουμε τις μουρμούρες, τη γκρίνια και αντί να πειθαρχούμε στις εντολές κάνουμε του κεφαλιού μας δημιουργώντας προβλήματα συνωστισμού και αποκλεισμού δρόμων.
Γενικώς δεν έχουμε καλές σχέσεις με το χιόνι και μόλις εμφανιστεί μας πιάνει κάτι σαν παροξυσμός, άσχετα αν πολλοί δεν γνωρίζουν πως πρέπει να οδηγούν στα χιόνια, να μην έχουν τα κατάλληλα λάστιχα και να μην φέρουν μαζί τους αλυσίδες, τις οποίες βέβαια όταν τις έχουν δεν γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν.
-Αυτοί είμαστε, πάλι δυστυχώς.
Γ.Δ.


Αρσενικό παλιάς κοπής, πολιτικός της νέας εποχής
Ο Παύλος Χαϊκάλης είναι αρσενικό παλαιάς κοπής. Ως πολιτικός ήταν ό,τι πιο σύγχρονο, ένα προϊόν της κρίσης, γέννημα των καιρών. Και πάντα πατριώτης. Ανεξάρτητος Έλληνας. Ένας άνθρωπος που μετέφερε την τέχνη του και στην πολιτική. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μοναδική παράσταση, που ανέβασε σε συνεργασία με τον Λάκη Λαζόπουλο, για την υπόθεση… δωροδοκίας του κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Και ας μη λησμονούμε ότι το πολιτικό στίγμα του ανδρός (παλαιάς κοπής) αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, γεγονός που μας επέτρεψε να δούμε τον Παύλο Χαϊκάλη με υπουργικό χαρτοφυλάκιο υπό μάλης. Είχε κάνει και μία σπουδαία δήλωση περί καυτής πατάτας. «Ξέρω τι θα πει να βασίζονται πάνω σου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι για τις συντάξεις και την ασφάλιση».
Η παντελής άγνοιά του για το αντικείμενο ήταν τότε η πιο κραυγαλέα περίπτωση απαξίωσης των πολιτών από τον πρώην πρωθυπουργό. Τώρα βέβαια με την αποκάλυψη λεπτομερειών από την παρενοχλητική του δράση σε 20χρονα κορίτσια, φρίττουμε και με την ποιότητα του ανθρώπου στον οποίο είχε ανατεθεί η τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων…
Κ.Γ.


Τι συμβαίνει με την παράταξη Παπαχρόνη;  Δεν πείθει ο λόγος της παραίτησης
Κεραυνός εν αιθρία ήταν η παραίτηση της παράταξης Παπαχρόνη στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας. Το θέμα της διαχείρισης της κακοκαιρίας που προβλήθηκε ως αιτιολογία για να εξωθηθεί σε παραίτηση όλη η παράταξη δεν ήταν διόλου πειστικό και φάνηκε ως προσχηματικό τη στιγμή μάλιστα που ένας δημοτικός σύμβουλος ο κ. Τσακιρίδης  δήλωνε ικανοποιημένος από την εικόνα της πόλης και από την κινητοποίηση της Πολιτικής προστασίας. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο κ. Παπαχρόνης και η παράταξή του τα… βροντάνε και φεύγουν αδειάζοντας τους δημότες που τους εξέλεξαν αλλά το βέβαιο είναι πως δεν είναι αυτός. Ίσως να εξηγείται αυτή η στάση αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν όπου ο κ. Παπαχρόνης ήταν αποδέκτης μια ανώνυμης καταγγελίας για το Κολυμβητήριο και πιθανόν ο τρόπος που το διαχειρίστηκε.
Πάντως δεν πείθει κανέναν αυτός ο λόγος που προφασίστηκαν …
Μ.Ξ.


Θύμιση Ι
Επανέρχομαι κατά διαστήματα στον μεγάλο φυσικό επιστήμονα Ίλια Πριγκοζίν.
Το 2000 σε μια ομιλία του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Νομπελίστας θεωρητικός του Χάους είχε πει: «Ο Παρμενίδης επέμενε ότι δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, ότι όλα απλώς υπάρχουν και θα υπάρχουν για πάντα. Ο Ηράκλειτος επέμενε στην αντίθετη ιδέα ότι τα πάντα ρει και ουδέν μένει».
Εμείς τι κάνουμε; Ποιον ακολουθούμε; Προσωπικά προτιμώ τον Ηράκλειτο. Της κίνησης, της δημιουργίας, της ζωής.
Γ.Δ.


Θύμιση ΙΙ
Πριν αρκετά χρόνια, τότε που κοινοτάρχης Αβδήρων ήταν ο αγαπητός φίλος Δημήτρης Βουρβουκέλης, συνέβη ένα συγκλονιστικό γεγονός.
Κατόπιν ενεργειών του Δ. Βουρβουκέλη και άλλων, υπήρξε επαφή με τον Ίλια Πριγκοζίν. Του προτάθηκε να έρθει στ’ Άβδηρα. Δέχτηκε μετά χαράς.
Ήρθε λοιπόν ο μέγας Φυσικός και Νομπελίστας και εξέπληξε τους πάντες με την απλότητά του στην συμπεριφορά και ντύσιμό του.
Αφού έγινε μια απλή τελετή στην πλατεία των Αβδήρων όπου η μικρή προτομή του Αβδηρίτη φιλοσόφου και του επιδόθηκε η σχετική πλακέτα, ο Πριγκοζίν ζήτησε να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, πράγμα βέβαια που έγινε.
Εκεί, ο Πριγκοζίν, ζήτησε δύο πράγματα. Το πρώτο να περπατήσει για λίγο μόνος στους χώρους όπου έζησε ο Δημόκριτος και δεύτερο, να πάρει λίγο χώμα από εκεί. Είχε μαζί του ένα δερμάτινο σακουλάκι όπου τοποθετήθηκε το χώμα.
Σ’όλη αυτή την μυσταγωγία για τον ίδιο, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος.
Ο φυσικός, ο φιλόσοφος, ο άνθρωπος, ο θεωρητικός του Χάους, και της άποψης πως διανύουμε «το τέλος της βεβαιότητας».
Αυτά τότε κι όχι μόνον με τον Πριγκοζίν, διότι υπήρξε κι άλλος κορυφαίος επιστήμονας επισκέπτης στα Άβδηρα την ίδια περίοδο. Τότε που ήταν μια Κοινότητα.
Γ.Δ.


Να το δω και να μην το πιστεύω
Το άκουσα στα ραδιόφωνα, το διάβασα και βέβαια δεν το πίστεψα. Τι ήταν αυτό;
Μα ότι θα αποδίδεται ταχύτερα η Δικαιοσύνης στην χώρα μας.
Νομίζω, το πιστεύω, πως ούτε εσείς το πιστεύετε. Κι αυτό διότι το ίδιο το ακούσαμε πολλές φορές όλοι μας απ’ όλους όσους κυβέρνησαν αυτήν την χώρα.
Δεν το κρύβω πως θα ήθελα πολύ, πάρα πολύ να πιστέψω υπουργό και άλλους σχετικούς ότι θ’αλλάξει και θα γίνεται σύντομα η απονομή Δικαιοσύνης.
Όχι, δεν γίνεται πιστευτό. Καλές οι προθέσεις αλλά δεν αρκούν. Έχουμε χορτάσει από αυτές πολλά χρόνια τώρα.
Τι μένει; Να δούμε φως όπως λέει ο λαός μας. Μέχρι τότε, αναμονή.
Γ.Δ.


Ρούχα για Ρομά
Θα το έχετε παρατηρήσει. Να υπάρχουν πεταμένα ρούχα και παπούτσια έξω από τους κάδους σκουπιδιών.
Πρόκειται για ρούχα που άφησαν σε σακούλες νοικοκυρές για να τα πάρουν οι Ρομά. Μόνο που αυτοί ανοίγουν τις σακούλες, βγάζουν έξω τα ρούχα και τα παπούτσια και τ’αφήνουν πεταμένα κάτω, αφού πάρουν, αν πάρουν κάτι.
Αυτή είναι η νοοτροπία τους, η συνήθειά τους, η συμπεριφορά τους.
Υπάρχει όμως λύση για να σταματήσει η απαράδεκτη εικόνα. Πρόσφατα γράψαμε πως υπάρχουν δέκα κάδοι λίγο πριν το καφέ Orange δεξιά, στην έξοδο προς Καβάλα, στο 2ο χλμ.
Εκεί, μπορεί ο καθένας που έχει παλιά ρούχα ή ρούχα που είναι εκτός εποχής, μπορεί να τα τοποθετήσει στους κάδους, χωρίς να μπορούν βέβαια ν’αφαιρεθούν.
Στους κάδους αυτούς μπορούν να τοποθετούν ακόμη παπούτσια και παιγνίδια.
Κατά διαστήματα λοιπόν, τα είδη αυτά συγκεντρώνονται, ταξινομούνται και δίδονται σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη πραγματικά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …