Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Πάντα επίκαιρο το μήνυμα του έπους του ‘40

Πάντα επίκαιρο το μήνυμα του έπους του ‘40

0

Εορταστικές εκδηλώσεις και παρέλαση με βροχερό καιρό στην Ξάνθη για την απόδοση τιμών στους ήρωες κατά του φασισμού και του ναζισμού

 Ευχές για ενότητα από τις τοπικές αρχές- Το «ηρωικό φρόνημα» των αγωνιστών του ’40 έναντι του δικού μας πιο… «ενδοτικού» ανέδειξε ο Μητροπολίτη Ξάνθης

 Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα παρά τον φθινοπωρινό καιρό πραγματοποιήθηκε η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Ξάνθη. Παρά τον βροχερό καιρό, που οδήγησε στη ματαίωση της παρέλασης για τα δημοτικά σχολεία (παρήλασαν μόνο οι σημαίες) αρκετός κόσμος βρέθηκε στην 28ης Οκτωβρίου για να χειροκροτήσει τους μαθητές, τους συλλόγους και το στρατό που τίμησαν την εθνική επέτειο κατά του φασισμού και του ναζισμού.

Ο Στάθης Γιαννακίδης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς της εθνικής επετείου

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα απρόοπτο, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ξανθιώτης υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης. Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν ακόμη οι τοπικές αρχές, ενώ από την απέναντι πλευρά παρακολούθησε, μόνος αυτή τη φορά, τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ο βουλευτής Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης. Το «παρών» από τη θέση τους σταθερά έδωσαν και οι αδερφές νοσοκόμες χειροκροτώντας τους παρελαύνοντες.

 Παντελεήμων Ξάνθης: «Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν»

Στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ξάνθης μίλησε για μια λαμπρή μέρα εορτασμού της επετείου που «ο ελληνικός λαός διέσωσε την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου, με το «ΟΧΙ» το οποίο είπε και αυτό το «ΟΧΙ» ήταν όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά όλου του ελληνικού λαού», ενώ πρόσθεσε ότι για χάρη όσων θυσιάστηκαν «χρειάζεται να δουλέψουμε, να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από εκείνα που μας χωρίζουν. Εκείνοι όμως είχαν ένα ηρωικό φρόνημα. Το φρόνημα το δικό μας σήμερα είναι ‘ενδοτικό’ και αυτό θα πρέπει λίγο να το προσέξουμε. Χρόνια πολλά και ευλογημένα».

 Σ. Γιαννακίδης: «ιδιαίτερα για την πολυπολιτισμική Θράκη είναι αναγκαίο ενωμένος ο λαός να προχωρήσει στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει»

Για μια σπουδαία ημέρα μνήμης των αγώνων κατά του ναζισμού μίλησε ο υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, τονίζοντας ότι η επέτειος αυτή «μας υπενθυμίζει διαρκώς ότι η ‘μάχη’ απέναντι στον φασισμό και στις δυνάμεις που θέλουν να μας οδηγήσουν στο παρελθόν, πρέπει να είναι καθημερινή και διαρκής και προς αυτήν την κατεύθυνση όλοι οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να οδηγηθούν στην απομόνωση, ακραίες φωνές οι οποίες θέλουν να σπείρουν τον διχασμό». Πρόσθεσε ότι: «ιδιαίτερα για την πολυπολιτισμική Θράκη και για τον Νομό Ξάνθης, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, ενωμένος ο ελληνικός λαός να προχωρήσει στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, προκειμένου να ξεπεράσουμε οριστικά και αμετάκλητα τόσο το πεδίο της οικονομικής κρίσης αλλά και όλες τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Τα προβλήματα είναι κοινά. Οι λύσεις είναι κοινές και προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλουμε να μην ξεχνάμε, τους αγώνες με τους οποίους θυσιάστηκαν όλοι οι ήρωες Έλληνες και ιδιαίτερα για την σημερινή ημερομηνία, που είναι ένα σαφές μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού».

Με τα καπέλα τους υψωμένα πέρασαν από την εξέδρα των επισήμων τα προσκοπάκια

 Κ. Ζαγναφέρης: «Οραματιζόμαστε να έχουμε «μπροστάρη» τους αγώνες αυτών των ανθρώπων στις σημερινές δυσκολίες»

«Εμείς είμαστε η πρώτη μεταπολεμική γενιά. Η γενιά που γεννήθηκε την δεκαετία του 1950 -1960. Έχουμε νωπές τις μνήμες από τον αγώνα του ’40 και είμαστε «δεμένοι» με αυτήν την επέτειο διότι οι γονείς μας έλαβαν μέρος στον μεγάλο αυτό αγώνα, στο μεγάλο «ΟΧΙ», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, επισημαίνοντας ότι: «με αφετηρία τον αγώνα του ’40 και την λήξη του πολέμου, ήμασταν και η τυχερή γενιά που ζήσαμε τα επόμενα χρόνια με ευημερία, με πρόοδο και ειρήνη. Αυτό το οφείλουμε προφανώς στους τελευταίους αγωνιστές οι οποίοι πολέμησαν τόσο τους Γερμανούς όσο και τους Ιταλούς κατά τον πόλεμο του ’40». Ο ίδιος σχολίασε ότι και σήμερα η πατρίδα περνά δυσκολίες και σε αυτές θα πρέπει να « οραματιζόμαστε να έχουμε «μπροστάρη» τους αγώνες αυτών των ανθρώπων, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτές τις δυσκολίες». Ειδικά δε για τις αμφισβητήσεις των συνόρων από τους εξ Ανατολάς γείτονες σημείωσε «με οδηγό τους αγωνιστές του ’40, δεν θα επιτρέψουμε να περάσει από την σκέψη τους η ιδέα ότι μπορούν να μας κατακτήσουν έστω και σπιθαμή γης».

Καταχειροκροτήθηκαν οι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Θαλασσιάς

 Μ. Δημαρχόπουλος: «Καθήκον και χρέος όλων είναι να διατηρήσουμε την ελευθερία»

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος, με τη σειρά του, ευχόμενος για την επέτειο σημείωσε ότι: «οι σελίδες της ιστορίας του ελληνικού έθνους είναι γεμάτες από αγώνες, γεμάτες από ήρωες και γεμάτες από ανθρώπους οι οποίοι με αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν την ελευθερία της χώρας. Είναι όμως γεμάτες και με ανθρώπους που ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στον ισχυρό, είναι γεμάτες με ηγέτες οι οποίοι είπαν το μεγάλο «ΟΧΙ» για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Καθήκον και χρέος όλων είναι να διατηρήσουμε την ελευθερία. Αξίζουν συγχαρητήρια και στα παιδιά μας, στην νεολαία που βαδίζει σε αυτά τα χνάρια. Χρόνια πολλά σε όλους».

Έτοιμη και άρτια προετοιμασμένη ήταν αυτή τη φορά η Φιλαρμονική του δήμου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…