Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φύσηξε αέρας» στην Ξάνθη από το πέρασμα του «Ξενοφώντα»

«Φύσηξε αέρας» στην Ξάνθη από το πέρασμα του «Ξενοφώντα»

0

Αλλά συνηθισμένη η πόλη μας από ανέμους! – Προληπτικά ας πάρουμε τα μέτρα μας…

 

Δεμένες οι βάρκες στο Αλιευτικό καταφύγιο Αβδήρων Τι προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή 28-09-2018

 

 

Πέρασε και δεν μας ακούμπησε ο «Ξενοφών», η πρωτοφανής κακοκαιρία που πλήττει όλη σχεδόν την υπόλοιπη χώρα πλην της περιφέρειάς μας και της Δυτικής Μακεδονίας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν κατά τόπους τα 10 – 11 Μποφώρ, τις βροχές και την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε ασυνήθιστα επίπεδα για την εποχή.

Συνηθισμένη η Ξάνθη από ανέμους

Το μόνο «άγγιγμα» του Ξενοφώντα στην περιοχή μας είναι οι άνεμοι που φτάνουν τα 4 – 5 μποφόρ στην πόλη. Αυτό όμως δεν προκάλεσε αίσθηση πολύ περισσότερο δε ανησυχία στους Ξανθιώτες καθόσον η πόλη μας είναι συνηθισμένη από ανέμους, αφού παλαιόθεν είναι …ανεμοδαρμένη. Μάλιστα είναι γνωστό πως οι παλιοί μαστόροι είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερη τακτική όταν έφτιαχναν τις σκεπές στα σπίτια στερεώνοντας πολύ καλά τα κεραμίδια εξ αυτού του λόγου! Στη δεδομένη στιγμή αυτό που έχουμε να κάνουμε – όπως αναφέρουν και οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας είναι να στερεώσουμε πολύ καλά γλάστρες, κεραίες κ.λ.π. ενώ το Τμήμα Πρασίνου του δήμου θα πρέπει να ελέγξει τα δέντρα και να απομακρύνει σπασμένα κλαδιά.

Δεμένες οι βάρκες στο Αλιευτικό καταφύγιο Αβδήρων

Να σημειώσουμε πως συνεχής έιναι η ενημέρωση με Δελτία από τον Λιμενικό Σταθμό του Λάγος προς τους αλιείς. Έχει απαγορευτεί ο απόπλους οποιουδήποτε αλιευτικού σκάφους. Σύμφωνα με την τελευταία ειδοποίηση στο Θρακικό Πέλαγος έπνεαν 8 με 9 Μποφώρ. Όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος των Αλιέων Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης όλοι οι αλιείς έχουν δέσει τα σκάφη τους και περιμένουν να κόψει ο αέρας. Μάλιστα σημείωσε ότι «τέτοιος καιρός τέτοια εποχή είναι πρωτοφανής και ότι τα μερομήνια δείχνουν ότι θα έχουμε βαρύ χειμώνα». Άλλωστε οι ψαράδες ξέρουν να ερμηνεύουν τον καιρό!

Τι προβλέπει η ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή 28-09-2018

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βραδύ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…