Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Αυξάνεται σταθερά η καλλιέργεια ακτινίδιου στο νομό

Αυξάνεται σταθερά η καλλιέργεια ακτινίδιου στο νομό

0

Έφτασε στα 5.000 στρέμματα ενώ το 2010 ήταν μόλις 700 στρέμματα! Στις 10 Οκτωβρίου ξεκινά ο έλεγχος στα σάκχαρα και η συγκομιδή του

 

 

Μήνυμα προς τους παραγωγούς από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ξάνθης Κ. Χατζηελευθεριάδη: « Επενδύστε στην ποιότητα, φτιάξτε υποδομές, οργανωθείτε σε ομάδες παραγωγών»

 

Κοντοζυγώνει η συγκομιδή του ακτινιδίου, μιας καλλιέργειας που παρουσιάζει αλματώδη αύξηση τα τελευταία 8 χρόνια στο νομό μας και έχει φτάσει σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας τα 5.000 στρέμματα ενώ το 2010 ήταν μόλις 700 στρέμματα! Στις 10 Οκτωβρίου ξεκινούν οι έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία για την περιεκτικότητα σε σάκχαρα του φρούτου πριν αρχίσει η συγκομιδή μια διαδικασία που θεσμοθετήθηκε προκειμένου να διαφυλαχτεί η ποιότητά του δεδομένου ότι αν δεν έχει περιεκτικότητα σε σάκχαρα πάνω από 6,2 θεωρείται όξινο και χαμηλής ποιότητας.

Τα κόβουν άγουρα και ξινά για να τα πουλήσουν ακριβά αλλά θα το βρουν μπροστά τους…

Το κώδωνα του κινδύνου κρούει προς τους ακτινιδιο – παραγωγούς ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κώστας Χατζηευλευθεριάδης συνιστώντας τους να μην παρασυρθούν από τα κελεύσματα του πρόσκαιρου κέρδους και πουλήσουν τώρα που οι αγορές είναι ανοιχτές και υπάρχει μόνο το Νεοζηλανδέζικο και Χιλιανό ακτινίδιο επειδή έχει πιο καλή τιμή αλλά όπως λέει, πρέπει να επενδύουν στην ποιότητα του προϊόντος τους διαφορετικά θα το δυσφημίσουν και αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το ελληνικό ακτινίδιο: «Δυστυχώς δεν εκλείπουν φαινόμενα με …μαυραγορίτικες συμπεριφορές και κοντόφθαλμες λογικές από παραγωγούς που θυσιάζουν την «φήμη και πελατεία» του προϊόντος τους στις ξένες αγορές, για το πρόσκαιρο κέρδος!».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κ. Χατζηελευθεριάδης

Οι έξυπνοι Ιταλοί και εμείς…

Προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι οι παραγωγοί πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη στοχευμένη πολιτική όχι ευκαιριακή, όπως και στην Ελλάδα γενικότερα έχουμε απώλεια της προστιθέμενης αξίας, ο κ. Χατζηελευθεριάδης ανέφερε το παράδειγμα το Ιταλών παραγωγών: «Πέρσι οι Ιταλοί δεν είχαν καθόλου παραγωγή. Τι έκαναν; Ήρθαν και πήραν από εμάς όχι τυποποιημένα ακτινίδια αλλά σε τελάρα παρότι αυτός ο τρόπος διακίνησης απαγορεύεται στην Ε.Ε. Έδωσαν κανα – δυό δεκάρες παραπάνω και οι δικοί μας πούλησαν. Αυτό δεν είναι στοχευμένη και σωστή πολιτική από την πλευρά μας, γιατί θα μπορούσε το δικό μας ακτινίδιο να πάρει τα μερίδια αγοράς των Ιταλών που τα διατήρησαν παίρνοντας τα δικά μας προϊόντα». σημειώνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης.

Μήνυμα προς τους παραγωγούς

Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης στέλνει το μήνυμα προς τους παραγωγούς: «Γενικά σα χώρα έχουμε χάσει την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας που θα είχαμε αν καθετοποιούσαμε την πρωτογενή παραγωγή. Αν φτιάξουμε συσκευαστήρια, με ψυγεία να διατηρούμε το προϊόν, να κάνουμε τυποποίηση. Έτσι θα δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις διεθνείς αγορές και τιμές φυσικά. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει οι παραγωγοί μας να επενδύουν στην ποιότητα, να φτιάξουν υποδομές, να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών και να διεκδικούν ομαδικά ώστε να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές».

3η δύναμη η χώρα μας στο ακτινίδιο – Ξεπέρασε τα 220 εκ. τόνους – Πάνω από 20.000 τόνοι στο νομό μας

Η χώρα μας κατέχει σε παραγωγή την 3η θέση στο ακτινίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά και έχει ανοδική τάση για να καταλάβει τη 2η θέση. Στην Ξάνθη καλλιεργούνται πάνω από 5.000 στρέμματα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία με μέσω όρο απόδοσης τους 3 – 4 τόνους το στρέμμα. Κατά συνέπεια η παραγωγή ξεπερνά του 20.000 τόνους καθώς κάθε χρόνο αυξάνεται η καλλιέργεια στρεμματικά κατά 500 – 600 στρέμματα. Να σημειώσουμε ότι το δέντρο αποδίδει μετά από 3 – 4 χρόνια. Η περσινή μέση τιμή ήταν από 40 λεπτά έως και 55 λεπτά το στρέμμα. Για φέτος, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηελευθεριάδης έχει διαπιστωθεί ακαρπία σε μερικά δέντρα χωρίς ωστόσο να εξακριβωθούν τα αίτια. Γενικά η καλλιέργεια χρειάζεται βαρύ χειμώνα γι αυτό και ευδοκιμεί στην περιοχή μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…