Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 29 Αυγούστου 2019

0

Αντί για ονοματεπώνυμο ένας αριθμός!
Κομμένη «μαχαίρι» από φέτος η χαρά του γονιού να δει στην εφημερίδα το όνομα του παιδιού του και της σχολής που πέρασε. Το απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά ο νόμος με τα προσωπικά δεδομένα. Έτσι το ονοματεπώνυμο αντικατέστησε ένας αριθμός Μητρώου και μ’ αυτόν βρίσκει κανείς αν πέρασε και σε ποια σχολή. Εξέλιξη, τεχνολογία, πρόοδος και νόμος πάνω από όλα! Προσωπικά δεδομένα σου λέει… Μα εμείς στην χώρα μας λέμε ότι η χαρά που μοιράζεται είναι διπλή και η λύπη μισή! Ποιον πειράζει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του και η σχολή που πέρασε; Σε τι θα τον βλάψει; Εδώ βουίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αναρτήσεις,  φωτογραφίες και βίντεο από  προσωπικές στιγμές και η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους πείραξε;
Μ.Ξ.


Η Αλή Ογλού Βιζδάν η πρώτη φοιτήτρια του Δροσερού στη Σχολή Φιλολογίας Ρεθύμνου
Η Αλή Ογλού Βιζδάν από το Δροσερό Ξάνθης πέρασε στην Σχολή Φιλολογίας του Ρεθύμνου και είναι η πρώτη φοιτήτρια από το Δροσερό. Η Βισδάν συνέχισε στα βήματα του πατέρα της Αλή Ογλού Γιουγκέρ, ο οποίος πριν 19 χρόνια ήταν ο πρώτος που σπούδασε στο Παιδαγωγικό και σήμερα είναι δάσκαλος στο σχολείο του Δροσερού.  Το «Ε» θα φιλοξενήσει στα γραφεία του σήμερα την Βισδάν και τον πατέρα της για μια συνέντευξη η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο φύλλο της Πέμπτης. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία που αποδεικνύει ότι κάτι νέο και ελπιδοφόρο ξημερώνει στο Δροσερό. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν στην γνώση, που σπάνε τα στερεότυπα και δημιουργούν νέα πρότυπα.
Συγχαρητήρια στην Βισδάν και τον πατέρα της!
Μ.Ξ.


Ας μην έχουν παράπονα
Οι αλλαγές και απομακρύνσεις από αξιώματα, είναι ανθρώπινο να δημιουργούν δυσαρέσκεια και πικρία. Χάνονται αξιώματα αλλά και οφέλη που προκύπτουν από αυτά. Έτσι είναι κατανοητή η πικρία του τέως Μουφτή Σινίκογλου για την υποχρεωτική συνταξιοδότησή του και αποχώρηση από την θέση και αξίωμα του Μουφτή.
Όμως ας μην έχει παράπονα τόσο ο ίδιος όσο και ο τέως μουφτής Ροδόπης. Επί πολλά χρόνια υπηρέτησαν το αξίωμά τους περιβαλλόμενοι με εμπιστοσύνη από την ελληνική πολιτεία. Τώρα, με το πλήρωμα του χρόνου, συνταξιοδοτήθηκαν και απεχώρησαν αντικαθιστάμενοι. Η αλλαγή αυτή ήταν αναμενόμενη και η ανανέωση στη μουφτεία Ξάνθης απαραίτητη.
Εξάλλου για όλα υπάρχει ένα τέλος. Ας το αποδεχτούν κι ας περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους ως συνταξιούχοι.
Γ.Δ.


Επίσημα Νέα Εποχή
Η νέα εποχή για τις δύο Μουφτείες είναι γεγονός. Νέα πρόσωπα τοποθετήθηκαν, νέα σε ηλικία και βέβαια και με νέες αντιλήψεις. Είναι προφανές ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις μουφτείες. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν είναι αναμενόμενο από την αρχή. Η νέα εποχή που θα ξεκινήσει στο χώρο των μουφτειών θα εγκατασταθεί σιγά-σιγά και με σταθερό βηματισμό. Κύρια το βάρος θα δοθεί στην αλλαγή της εικόνας της λειτουργίας των μουφτειών, ως συμπεριφοράς και στον τομέα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οφείλουν ως εκ τούτου οι νέοι Τοποτηρητές των μουφτειών ν’αλλάξουν το κλίμα, να δώσουν ένα νέο στίγμα από δω και πέρα. Είναι στο χέρι τους να το κάνουν και μάλλον αυτό θα γίνει.
Από πλευράς της Εφημερίδας μας, θερμές ευχές στους νέους επικεφαλής των Μουφτειών Ξάνθης και Ροδόπης.
Γ.Δ.


Καθαρισμός φρεατίων
Είναι μια υποχρέωση του δήμου Ξάνθης που θα πρέπει εγκαίρως να υλοποιηθεί για ν’αποφευχθούν παρατράγουδα. Για τα φρεάτια ομβρίων ο λόγος που πριν αρχίσουν οι βροχές θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης φροντίδας για τον καθαρισμό τους από τις φερτές ύλες και άλλα σκουπίδια που συγκεντρώνονται σ’αυτά.
Με την μέριμνα αυτή που είναι στις ευθύνες και υποχρεώσεις του δήμου θ’αποφευχθούν δυσάρεστα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στην πόλη που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε καταστήματα και σπίτια.
-Ο χρόνος υπάρχει λοιπόν.
Γ.Δ.


Ούτε φασίστες, ούτε ρατσιστές
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το όριο ανοχής πάνω από το οποίο η δυσαρέσκεια διογκώνεται είναι περίπου 5%. Π.χ. αν οι παράνομοι μετανάστες υπερβούν το 5% ως αναλογία του τοπικού πληθυσμού, η αρνητική αντίδραση αρχίζει να διογκώνεται και να παίρνει τη μορφή συγκεκριμένων ενεργειών. Αυτές οι αντιδράσεις συνήθως χαρακτηρίζονται ως ρατσισμός, ακροδεξιά στροφή, εθνικισμός και άλλα παρόμοια. Αυτοί είναι χαρακτηρισμοί που καλλιεργούνται από καλοπροαίρετους αλλά ανόητους ακτιβιστές ή  και από άτομα που εξυπηρετούν πολιτικά και άλλα συμφέροντα, των οποίων η προέλευση και ο σκοπός δεν είναι πάντα προφανή.
Οι πολίτες που ανησυχούν και αισθάνονται ότι απειλούνται από την αυξανόμενη παρουσία και την αυξανόμενη εγκληματικότητα των μεταναστών, των Αφρικανών, των Ρομά και, φυσικά, των ελλήνων κακοποιών και από τις διάφορες μορφές εγκληματικού αναρχισμού δεν είναι ούτε ρατσιστές ούτε ακροδεξιοί ούτε εθνικιστές. Είναι απλοί πολίτες που δικαιολογημένα αισθάνονται ότι κινδυνεύουν, ότι απειλείται η ζωή τους, η περιουσία τους και ο τρόπος ζωής τους.
Θ.Δ.


Η πτώση συνεχίζεται
To άνοιγμα των αγορών χρήματος ανά τον κόσμο την Δευτέρα έφερε νέα πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το ράλι καθόδου στις διεθνείς αγορές χρήματος συνεχίστηκε και τη Δευτέρα μετά το άνοιγμα.
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις κάνουν λόγο για μια νέα υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 3%, εξέλιξη που οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της κράτησης του πάστορα Μπράνσον. Πλέον η αξία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στις 6,20 λίρες.
Οι επενδυτές επίσης έστρεψαν το βλέμμα τους στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ με το Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι…
Γ.Δ.


Τώρα… ξεκινάει η επιτροπή επανασύνδεσης ρεύματος του δήμου
Η αρμόδια αντιδήμαρχος Δέσποινα Παρτσαλίδου κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση της Κοινωνίας Δημοτών για την υπολειτουργία της επιτροπής επανασύνδεσης του ρεύματος. Η ίδια εξήγησε ότι εντός Ιουνίου και Ιουλίου η επιτροπή όντως δε συνεδρίασε, αλλά αυτό γιατί υποβλήθηκε μόνο μία αίτηση και αυτή με ελλιπή δικαιολογητικά. Πάντως, για τον Αύγουστο η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει έως το τέλος του μήνα για να εξετάσει περίπου πέντε αιτήσεις. Μάλιστα, ο δήμος θα προβεί και σε ενημερωτικές δράσεις (σποτ) για να ενημερώσει τους δημότες γι’ αυτή τη δυνατότητα. Σχολίασε ωστόσο, ότι το ζήτημα δεν είναι η μη συνεδρίαση της επιτροπής, αλλά τα εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια που θέτει ο νόμος και αποκλείει πολλούς εν δυνάμει δικαιούχους. «Για παράδειγμα απαιτείται πιστοποιητικό από τον ΕΝΦΙΑ, και πώς κάποιος να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ αν δεν έχει λεφτά για ρεύμα;», αναρωτήθηκε δίκαια η κ. Παρτσαλίδου.
Ε.Δ.


Εν αναμονή των συμπερασμάτων για το ατύχημα στην παιδική χαρά
Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών σε ερωτήσεις της «Κοινωνίας Δημοτών» και των «Πολιτών για την Ξάνθη» σχετικά με τις συνθήκες που προκλήθηκε το ατύχημα του 8χρονου στην παιδική χαρά της Κυψέλης και κατά πόσο έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης για να μην ξανασυμβεί.
Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ και η δημοτική αρχή αναμένει τα συμπεράσματα.
Πάντως η «ένοχη» πόρτα κλειδώθηκε ώστε να μην μπορεί να μετακινείται, προκειμένου να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.
Ε.Δ.


Θα δώσουν συνέχεια στο θέμα της πειθαρχικής δίωξης;
Την πρόθεσή τους να δώσουν συνέχεια στο θέμα της πειθαρχικής δίωξης της πρώην διευθύντριας της ΔΕΥΑΞ εξέφρασαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που υπέβαλαν σχετικές ερωτήσεις σε προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για πολιτική δίωξη.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ αρκέστηκε στις γραπτές απαντήσεις που δόθηκαν, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να αναφερθεί περαιτέρω, επιφυλασσόμενος και για την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων της υπαλλήλου.
Η «Κοινωνία Δημοτών» πάντως, ισχυρίστηκε ότι την επομένη κιόλας θα βρεθεί στο ΙΚΑ για να ελέγξει κατά πόσο υπάρχουν εκκρεμότητες στην εν λόγω υπόθεση.
Ε.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…