Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

0

 Ένα ερώτημα
Το μεγάλο ερώτημα, το ερώτημα το ενός εκατομμυρίου είναι το εάν θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, κι αν γίνουν, πότε θα γίνουν. Όλοι το συζητούν. Άλλοι γιατί τις θέλουν κι άλλοι γιατί δεν τις θέλουν. Τόσο απλά. Υπάρχουν άτομα που έχουν τους δικούς τους λόγους να γίνουν εκλογές κι αντίστοιχα άλλοι που δεν θέλουν επίσης για τους δικούς τους λόγους.  Αντικρουόμενοι λόγοι και συμφέροντα όπως εύκολα γίνεται κατανοητό. Το δίπολο αυτό δεν μας παραξενεύει βέβαια διότι έτσι είναι η ζωή. Ό,τι είναι καλό για τον ένα δεν είναι για τον άλλο.
Πάντως το ερώτημα παραμένει: Θα γίνουν και πότε βουλευτικές εκλογές;
Γ.Δ.


Καλοκαιρινά παράπονα
Παράπονα και δικαιολογημένα βέβαια, ακούγονται από τους συμπολίτες μας που έχουν τα γνωστά μπαρ στις παραλίες και τα αναψυκτήρια στην πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί που περιμένουν το καλοκαίρι για να δουλέψουν, βλέπουν τον καιρό να τους πηγαίνει κόντρα. Ο Ιούλιος βαδίζει προς το τέλος του και διαπιστώνουν πως ζεστό καλοκαίρι δεν έχουμε ακόμη. Καλοκαίρι με συνέχεια βέβαια κι όχι με βροχερές διακοπές. Και τι να κάνουν; Υπομένουν και περιμένουν τη βελτίωση του καιρού που μεταξύ μας, όλοι την θέλουμε για να κάνουμε και κανένα μπανάκι. Γιατί μέχρι σήμερα δεν σε τραβάει και πολύ η θάλασσα, παρότι οι καιρικές συνθήκες στις παραλίες είναι καλύτερες απ’ ότι στην πόλη. Όμως με συννεφιά στην πόλη και αεράκι, δεν σε βοηθάει να ζητήσεις τη δροσιά της θάλασσας εάν δεν είσαι φανατικός φίλος αυτής.
Ελπίζαμε όλοι ότι οι βροχές θα σταματούσαν και πως ο Ιούλιος θα ήταν ένας ζεστός καλοκαιρινός μήνας. Τι μένει; Να κάνουμε υπομονή…
Γ.Δ.


Να γιατί…
Από τη στιγμή που το 30% των τουριστών έρχονται οδικώς στη χώρα και η συντριπτική πλειοψηφία είναι Βαλκάνιοι, ε, τότε δεν χρειάζεται μυαλό για να σκεφθεί κανείς ότι χρειάζονται δρόμοι στην περιοχή μας. Ένας τέτοιος λοιπόν θα είναι ο κάθετος άξονας Ξάνθης. Που όταν ολοκληρωθεί με το καλό σε βάθος χρόνων, να βοηθήσει στο να «κατεβαίνουν» προς τις περιοχές μας οι Βαλκάνιοι τουρίστες. Πιο γρήγορα και με ασφάλεια να προσεγγίζουν τις ζεστές θάλασσές μας.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό ας έχουμε υπ’ όψιν μας ότι Τουρισμός σημαίνει και έργα υποδομής που θα προσφέρεις στον τουρίστα.
Γ.Δ.


Ας μην γκρινιάζουμε μόνο
Με την ευκαιρία λοιπόν της προσμονής πως κάθε χρόνο θ’ αυξάνονται οι οδικοί τουρίστες στην περιοχή μας, να ρωτήσουμε να μας πει κάποιος, πόσα κάμπινγκ έχουμε στο νομό μας. Απαντάμε εμείς. Ένα! Κι αυτό μικρής χωρητικότητας στην παραλία Μάνδρας. Δεύτερο, τρίτο δεν υπάρχει. Κι ούτε θα γίνουν διότι θα πρέπει πρώτα να αλλάξει η νοοτροπία στο δήμο Αβδήρων οι οποίοι εκεί έχουν κάμπινγκ (χώρο) αλλά στην ουσία δεν έχουν, διότι δεν κάνουν αυτά που πρέπει για ν’ αποκτήσουν. Άρα, ο οδικός τουρίστας, που έρχεται με τροχόσπιτο θα πρέπει να πάει στο Φανάρι.
Δεύτερο, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Άβδηρα, Μυρωδάτο, Μάνδρα όπου και οι παραλίες μας είναι ελάχιστα. Άρα χαμένοι και από κει. Να’ ρθει ο οδικός τουρίστας για να βρει τι;
Ας τα σκεφθούν αυτά τα απλά οι δήμαρχοι των παράλιων δήμων. Διότι τα ίδια και σε χειρότερη κατάσταση είναι τα πράγματα στο Δήμο Τοπείρου. Τέλεια έλλειψη υποδομής φιλοξενίας τουριστών για διανυκτέρευση.
Θέλουμε, λέμε, τουρίστες να έρθουν στο νομό μας. Εντάξει, έρχονται, τι τους προσφέρουμε; Ελάχιστα πράγματα. Γι’ αυτό θα φύγουν και θα πάνε δίπλα.
Γ.Δ.


Για τον Κλεισθένη
Ακούμε για τον «Κλεισθένη», γράφουμε για τον «Κλεισθένη» και αξίζει να πούμε λίγα πράγματα γι’ αυτόν για να τον γνωρίσουμε ποιος τελικά ήταν ο άνθρωπος αυτός που το όνομά του πήρε ένας νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Κλεισθένης λοιπόν, ήταν ο θεμελιωτής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, πολιτικός και νομοθέτης που έζησε τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η χρησιμοποίηση του ονόματός του λοιπόν, αδικεί την ιστορική προσωπικότητα. Κι αυτό, διότι ο πρόσφατος αυτοδιοικητικός νόμος δεν αποτελεί ουσιαστική μεταρρύθμιση, δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα δήμων και περιφερειών, δεν ενισχύει την αυτοτέλειά τους ούτε προωθεί την αποκέντρωση. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα για μια ισχυρή, αυτοδύναμη και ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, πρόκειται για νομοθέτημα με απολύτως σαφή κομματική στόχευση, που θα οδηγήσει στην ακυβερνησία, τη συναλλαγή, την αυτοδιοικητική απαξίωση, και προφανώς, στον ασφυκτικό έλεγχο δήμων και περιφερειών από τα κόμματα και το κεντρικό κράτος.
Γ.Δ.


Μια πληροφορία
Η άχρηστη πληροφορία του μηνός. Ποια περιοχή της χώρας έχει τα περισσότερα παραλιακά ξενοδοχεία; Ιδού η απάντηση. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία η περιοχή της Ελλάδος είναι η Κρήτη με 677 παραλιακά ξενοδοχεία! Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Κέρκυρα με 255, η Ρόδος με 227, η Νάξος με 125 και η Ζάκυνθος με 102.
Αν ρωτάτε πόσα έχουμε στην Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο, ε, καλά τώρα. Μόνον στην Αλεξανδρούπολη κάτι κινείται και ελάχιστα σε Μαρώνεια στην Ροδόπη, ενώ στην Ξάνθη έχουμε 2-3 ξενώνες. Αυτά για να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε.
Γ.Δ.


Μία συγγνώμη
Και ξαφνικά και τελείως αναπάντεχα, στη μικρή μας κοινωνία που δεν έχει και πολλές ευκαιρίες για κουτσομπολιά, «έπεσε»  εξ ουρανού το θέμα. «Και τι θέμα»! Επίθεση και γρονθοκόπημα σε βάρος δημοτικού συμβούλου και μάλιστα από γιο αντιδημάρχου. Σοκ από την ενέργεια η οποία δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κατά το παρελθόν σε τέτοιο επίπεδο. Λεκτικές επιθέσεις είχαμε, όχι όμως γρονθοκοπήματα και μάλιστα στο κατάστημα του θύματος ενώπιον πελατών. Βούιξε η κοινωνία και το δημοτικό και πολιτικό σύστημα. Και η αιτία; Η κριτική σε βάρος του πατέρα είτε εντός του δημοτικού συμβουλίου είτε με ανακοινώσεις μέσω του Τύπου. Φυσιολογικά πράγματα. Κριτική για έργα και παραλείψεις. Για έπαινο αλλά και για λάθη.
Πόσο κρίμα αλήθεια που ο αψύς χαρακτήρας του γιου αμαύρωσε τον πατέρα, χωρίς να ξεχωρίζει τον 33χρονο δάσκαλο πολεμικών τεχνών. Τι κρίμα που το σημαντικό έργο του Θωμά Ηλιάδη ως αντιδημάρχου υπονομεύτηκε από τον ίδιο το γιο του. Τι κρίμα που ένας εργατικός άνθρωπος, με προσφορά στον τομέα του αλλά και στον αθλητισμό που εξετέθη από την άλογη αγάπη του ίδιου του γιου του.
Λυπηρό το γεγονός, όμως όπως και να το δει κανείς και μία δημόσια συγγνώμη προς το θύμα, θα ήταν μια χειρονομία αποδοχής του σφάλματος. Από πατέρα και γιο. Για να κλείσει εδώ το θέμα. Εξάλλου, όλοι κάνουμε λάθη, κυρίως οι νέοι…
Γ.Δ.


328 ευρώ μισθός ιδιωτικού υπαλλήλου, 400 επίδομα δημόσιου
Με τα στοιχεία της Εργάνης καταδεικνύεται η τραγική κατάσταση του ιδιωτικού τομέα, καθώς φαίνεται πως οι μισθοί μειώθηκαν το 2018 σε σχέση με το 2017 και έφτασαν στα 328,25 ευρώ για το 30% των εργαζόμενων. Αλώβητο παραμένει αντίθετα το δημόσιο, όπου υπηρεσίες πληρώνουν χαριστικά επιδόματα των 400 ευρώ!
Η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι εδώ και μερικούς μήνες δίνει γρηγορόσημο 400 ευρώ το μήνα στους υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διεκπεραιώνουν πιο γρήγορα τους φακέλους συνταξιοδοτήσεων! Για να πάρουν τη σύνταξή τους περίπου 700.000 άνθρωποι που έχουν μπλεχτεί στα δίχτυα της γραφειοκρατίας και είναι επί  2-3 χρόνια στην ουρά. Και αυτό ύστερα από πιέσεις της τρόικας (!) ότι επιτέλους να πληρωθούν. Και αντί η κυβέρνηση να θέσει στόχους και να πιέσει τους υπαλλήλους να δουλέψουν, τους πληρώνει επίδομα παραπάνω από ένα μισθό ιδιωτικού υπάλληλου το μήνα για να κάνουν τη δουλειά τους! Έτσι, άνοιξε την όρεξη σε κάθε υπάλληλο να δουλεύει στο ρελαντί προκειμένου να εκβιάζει παραπάνω λεφτά για να δουλεύει κανονικά! Κι όποιος έχει συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες έχει σαφή εικόνα της σβελτάδας για την οποία μιλάμε.
Είναι φανερό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν έχει όνομα κόμματος. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διαιωνίζει την ίδια νοοτροπία κλεψιάς και περιφρόνησης του χρήματος των πολιτών που έσπερναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Όμως να μη λέει ότι είναι το νέο, το έντιμο, το ηθικό. Είναι απλά η συνέχιση του παλιού κομματοκράτους…


Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό στην περιφέρεια
Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στην περιφέρεια και θα το δούμε να οριστικοποιείται κατά την διάρκεια του έτους καθώς άτυπα πλέον διανύουμε προεκλογική περίοδο αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Μάιο του 2019. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει νέος συνδυασμός από το χώρο της ΝΔ και απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Χ. Μέτιο. Οι ενδοπαραταξιακές διενέξεις, οι αποχωρήσεις που ακολούθησαν και οι προσωπικές αποφάσεις του κ. Μέτιου θα βρεθούν απέναντί του μειώνοντας οπωσδήποτε τις δυνάμεις του.  Αλλά και στην μείζονα αντιπολίτευση, στην παράταξη Κοινωνική συμμαχία θα υπάρχουν αλλαγές και ίσως πολύ θεαματικές. Φημολογείται ότι ο επικεφαλής της παράταξης κ. Φώτης Καραλίδης ενδιαφέρεται να στραφεί προς την κεντρική πολιτική σκηνή και να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ. Οπότε οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής του είτε θα εκλέξουν κάποιον επικεφαλής είτε θα κάνουν ευρύτερες συνεργασίες με νέα σχήματα.
Θα’ χουμε να λέμε το επόμενο διάστημα…
Μ.Ξ. 


Κάτι πολύ σάπιο υπάρχει δυστυχώς στο δήμο μας…
Φάνηκε ξεκάθαρα με την τραμπούκικη επίθεση, το γρονθοκόπημα και την προσπάθεια εκφοβισμού που υπέστη,  ένας αιρετός δημοτικός σύμβουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλης Φανουράκης. Αυτό σαν πράξη, που δείχνει πως κάποιοι έχουν μάθει να απαντούν στην κριτική με την γλώσσα της γροθιάς και αυτό τους χαρακτηρίζει, όσο και κάποιοι υποστηριχτές τους που μέσα από μια ακατάληπτη ρητορική, με μπόλικο λαϊκισμό προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια πράξη βίας, να αποπροσανατολίσουν και να βγάλουν τα προσωπικά τους απωθημένα.
Εσείς κ. Αντιδήμαρχε Θ. Ηλιάδη επικροτείται την πράξη του γιου σας;
Αν όχι οφείλετε ως αιρετός και δημόσιο πρόσωπο συγγνώμη από τους όλους μας!
Κι εσείς κ. Γιάννη Δρεμσίζη, πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου. Γιατί σιωπάτε; Δεν βρίσκετε να πείτε μια λέξη όταν ένα μέλος του συμβουλίου που είστε πρόεδρος γίνεται στόχος βίας; Ή μήπως σας καλύπτει η λακωνική δήλωση του δημάρχου που τελικά φάνηκε με ποιον συμφωνεί!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…