Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

0

Άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς θερινό σινεμά
Τιμής ένεκεν και εν είδει… μνημοσύνου, όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή περίπου μοιραζόμαστε μαζί σας τη θλίψη μας για το κλείσιμο του υπαίθριου κινηματογράφου Ολύμπια. Εκεί, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, τριγυρνούν οι αναμνήσεις μας από τις βραδιές σινεμά με μπύρα, φεγγάρι και το δροσερό αεράκι του καλοκαιριού.
Οι ξανθιώτες δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στερούνται το θερινό σινεμά και αυτό είναι πλήγμα μεγάλο για τους λάτρεις του, αλλά και για τους νεότερους που δε το γνώρισαν και… δεν ξέρουν τι χάνουν!
Σαν «αντίδοτο» οι κινηματογραφικές Τρίτες της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ (που τελειώνουν στο τέλος του μήνα) και οι προβολές της Πέμπτης από την ΕΛΜΕ στην αυλή με τα χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου, όπου μπορούμε να ζήσουμε το ρομαντισμό και την ατμόσφαιρα των καλοκαιρινών προβολών κάτω απ’ τ’ άστρα.
Ε.Δ.


Αλλαγή διοίκησης στη ΣΕΚΑΠ
Ήρθε ο χρόνος και η διοίκηση Σαββίδη θα παραδώσει τη ΣΕΚΑΠ κι επίσημα στην Ιαπωνική εταιρεία Japan Tobacco Inc. Ο κύκλος της περιόδου Ιβάν Σαββίδη κλείνει για την Ξάνθη και ιδιαίτερα για την Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα η Ιαπωνική διοίκηση η οποία πλέον θα έχει και την ευθύνη της νέας πορείας της επιχείρησης. Προφανώς από την πλευρά των εργαζομένων είναι θεμιτό να υπάρχει κάποιος προβληματισμός για τη νέα ιδιοκτησία. Όμως επειδή πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη επιχείρηση ο νέος ιδιοκτήτης και επειδή πρόκειται για άλλης νοοτροπίας, σίγουρα θα απαιτηθεί ανάλογος χρόνος προσαρμογής και από τις δύο πλευρές.
Κατά την εκτίμησή μας, το μέλλον της ΣΕΚΑΠ θα είναι ευοίωνο.
Γ.Δ.


Να το βλέπουμε
Η δήλωση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης στην Απολογιστική του ομιλία στα μέλη και φίλους της δημοτικής παράταξης ήταν σαφέστατη. Είπε ο Βαγ. Λαμπάκης: «Το ιστορικό κέντρο θα πεζοδρομηθεί, έστω κι αν χρειαστεί να πάω σπίτι μου. Είμαι τρελός σ’ αυτά τα θέματα και θα το κάνω».
Αυτά στη γειτονιά μας. Κι εμείς δύο τμήματα «πεζόδρομων» έχουμε όλα κι όλα, και δεν μπορούμε να τα διατηρήσουμε ως πεζόδρομους. Όλη την ημέρα, παρκάρουν Ι.Χ. και δίκυκλα και κυκλοφορούν πάνω-κάτω από ποδήλατα μέχρι και φορτηγά!
Όταν αυτά τα μικρά τμήματα δεν τα αστυνομεύει ο δήμος, είναι περιττό να συζητάμε για πεζοδρόμηση τμήματος της 28ης Οκτωβρίου. Όνειρο είναι και θα παραμείνει η πρόταση του Σωτήρη Τσιακίρογλου.
Γ.Δ.


Απούσα η ελληνική διαιτησία
Παρακολουθώντας τα παιγνίδια του Μουντιάλ, κάνουμε και μια ακόμη αρνητική διαπίστωση. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την απουσία της ελληνικής διαιτησίας για μια φορά ακόμη. Η μη επιλογή έλληνα διαιτητή στην κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή αποτελεί μομφή για την ελληνική διαιτησία. Η οποία έχει απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει φτάσει στο σημείο να καλεί ξένο διαιτητή για να διευθύνει ελληνικό ντέρμπυ.
Β.Κ.


Εν αναμονή
Είμαστε περίεργοι να δούμε εάν θα υπάρξει άνθρωπος στην πόλη που θα έχει το θράσος να παρκάρει το όχημά του στις γνωστές – και βαμμένες με έντονο χρώμα- θέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα. Προσωπικά πιστεύω όλο και θα υπάρξουν «κάφροι» που θα αγνοήσουν την όλη σήμανση και θα παρκάρουν «για ένα λεπτό».
Η έλλειψη αγωγής, η έλλειψη κοινωνικής συμπεριφοράς προς τον συμπολίτη, σίγουρα θα εμφανίσει τους ανθρώπους εκείνους που δεν σέβονται τίποτε, δεν έχουν αρχές και γράφουν στα παλιά τους παπούτσια νόμους και απαγορεύσεις τέτοιας μορφής. Με δυο λόγια, ακόμη στην κοινωνία μας περισσεύει η γαϊδουριά και η αγένεια.
Γ.Δ.


Σκυλοκατάληψη!
Στη χώρα μας οι καταλήψεις δημόσιων χώρων, κτιρίων, πεζοδρομίων είναι ένα φαινόμενο που έχουμε πλέον συνηθίσει. Ε, είπαν λοιπόν και τα σκυλιά, μιας και υπάρχει ανοχή, να κάνουν κι αυτά την κατάληψή τους. Κατέλαβαν λοιπόν τον κόμβο στην Περικλέους με Σάρδεων, καμιά δεκαριά μεγαλόσωμα αδέσποτα σκυλιά, και έκαναν το δικό τους κάστρο. Κι από κει εξαπολύουν επιθέσεις σε όποιο τροχήλατο διέρχεται από την «περιοχή τους», αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα ή και ποδήλατο. Περισσότερο εκτεθειμένοι βέβαια είναι οι ποδηλάτες και οι οδηγοί δικύκλων οι οποίοι δέχονται επίθεση από δύο τρία αγριεμένα μεγαλόσωμα αδέσποτα αλλά και οι πεζοί που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο τους. Είναι σίγουρα θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο «ατύχημα».
Αυτά τα ωραία συμβαίνουν στην Ξάνθη μας, την πόλη με τα χίλια –και λίγα λέμε- αδέσποτα σκυλιά…


Η μεγάλη φυγή
Η συνέχιση του brain drain, της ακατάσχετης… αιμορραγίας της χώρας με τη φυγή των νέων, επιστημόνων και μη, αποτελεί έγκλημα για το σύνολο της πολιτείας. Πάνω από 500.000 έφυγαν για το εξωτερικό – το 92% εξ αυτών πτυχιούχοι- και συνεχίζουν να φεύγουν. Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, οι περισσότεροι εργάζονται στην πληροφορική, στις κατασκευές και την ενέργεια, στα τραπεζοασφαλιστικά, την εκπαίδευση και την υγεία, δηλαδή σε τομείς που θα πρέπει να αναπτύξει και η Ελλάδα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας αποτελούν γροθιά στο στομάχι για κάθε έλληνα που ξέρει τι σημαίνει να φεύγουν από μια Ελλάδα με υπογεννητικότητα, με κρίση και με διχασμό μισό εκατομμύριο νέοι. Γιατί φεύγουν όχι μόνο εξ αιτίας της κρίσης, όπως λένε οι ίδιοι, αλλά εξαιτίας της εντεινόμενης αναξιοκρατίας και διαφθοράς.
Ποιός θα δεχόταν να καθίσει εδώ και να διεκδικήσει με αξιώσεις μια θέση στο Δημόσιο με βάση τα προσόντα του, όταν το… προσόν του «ημέτερου» υπερτερεί των πτυχίων, όταν οι πιο καλοπληρωμένες θέσεις είναι πιασμένες για τα αδέρφια, ξαδέρφια, εραστές, φίλους και συντρόφους στελεχών της κυβέρνησης;
Α.K.


Έρχονται
Ετοιμαστείτε διότι από τον επόμενο μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώσουμε τρεις λογαριασμούς φόρων. Διαβάστε και ψυχραιμία. Τέσσερα (4) δισ. ευρώ θα πληρώσουμε για φόρο εισοδήματος, 3,1 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ που θα τον καταργούσαν και 1,2 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας.
Όμως, πέραν αυτών, αρκετοί θα πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Χωρίς ανάσα λέει ο λαός, το χέρι στην τσέπη και τα ραβασάκια θα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Για εκατομμύρια νοικοκυριά ο συνολικός φορολογαριασμός θα είναι φέτος ανεβασμένος.
Γ.Δ.


Προτιμάμε Ξανθιώτικα προϊόντα
Αξιέπαινη η προσπάθεια του Επιμελητηρίου για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν. Είναι γεγονός ότι τα Ξανθιώτικα προϊόντα δεν έχουν να ζηλέψουν ούτε σε ποιότητα ούτε σε γεύση σε τίποτε από τα κρητικά που κατακλύζουν την αγορά. Οι κρητικοί κατάφεραν να τα κάνουν ξακουστά πρώτα απ’ όλα γιατί τα στήριξαν οι ίδιοι στο νησί τους και μετά τα έκανα εξαγωγή. Δεν νοείται να πας σε ξενοδοχείο στην Κρήτη πουν να μη σου σερβίρουν κρητικό πρωινό καλιτσούνια ή πίτες σφακιανές με μέλι. Δεν νοείται γεύμα χωρίς ρακή και κρητική γραβιέρα. Αυτό να κάνουμε κι εμείς. Ήδη μερικά εστιατόρια της Ξάνθης έχουν στο μενού του φαγητά με τοπικά προϊόντα και το αναφέρουν. Για παράδειγμα «Μοσχαράκι με παπαρδέλες Ξάνθης» ή «σαγανάκι με κασέρι Ξάνθης», σερβίρουν στα «Φαναράκια». Αυτό αν γενικευτεί στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία μας και στα μάρκετ θα μεγαλώσει η κατανάλωση και θ’ ανοίξει ο δρόμος.
Μ.Ξ. 


Καλώς το Καλοκαίρι!
Χθες  το μεσημέρι, 21 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στις 13:07 ώρα Ελλάδας, συνέβη το θερινό ηλιοστάσιο και ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι και επίσημα, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους. Από χθες λοιπόν και μετά, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη μέρα.
Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα σημειωθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Καλό καλοκαίρι!!!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…