Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Μαραζώνει» ο καπνός στα ορεινά της Ξάνθης

«Μαραζώνει» ο καπνός στα ορεινά της Ξάνθης

0
kapnokalliergites

30% μείωση η καπνοκαλλιέργεια στα χωριά του δήμου Μύκης – Δεν «βγαίνουν» οι καπνοπαραγωγοί του βουνού – Κατεβαίνουν στον κάμπο

 

Τρέχουν να βρουν το δίκιο τους δικαστικά 250 καπνοπαραγωγοί – 800.000 ευρώ τους χρωστά η «Καπνική Μιχαηλίδης» για την περσινή παραγωγή – Η ξηρασία δεν επηρέασε τα καπνά Ξάνθης

 

Στις δικαστικές αίθουσες ψάχνουν να βρουν τον δίκιο τους και να πληρωθούν …τον ιδρώτα της προηγούμενης χρονιάς 200 και πλέον καπνοπαραγωγοί του νομού μας από τον δήμο Μύκης. Είναι αυτοί που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που είχαν από την Ομάδα Καπνοπαραγωγών της ΕΑΣ Ξάνθης ότι η εταιρεία «Καπνική Μιχαηλίδης» δεν έχει καταθέσει εγγυητική επιστολή και ότι δεν είναι φρόνιμο να την εμπιστευτούν, υπέκυψαν στις πιέσεις κάποιων μεσιτών, δελεάστηκαν από τις υποσχέσεις για υψηλότερες τιμές και εμπιστεύτηκαν τα καπνά τους στην συγκεκριμένη εταιρεία που έχει δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα παλαιότερα και στην περιοχή μας, χωρίς ωστόσο το …πάθημα να γίνει μάθημα σ’ αυτούς του καπνοπαραγωγούς!

Τρέχουν να βρουν το δίκιο τους δικαστικά – 800.000 ευρώ τους χρωστά η εταιρεία για την περσινή παραγωγή

Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για την περσινή τους παραγωγή και να «κυνηγούν» δικαστικά την εταιρεία για να τους πληρώσει αυτά που τους οφείλει που ανέρχονται σε 800.000 ευρώ! Το ζήτημα είναι πολύπλοκο καθώς η εταιρεία είναι χρεωμένη στις τράπεζες οι οποίες με την σειρά τους διεκδικούν τα χρήματά τους και οι παραγωγοί και η Ομάδα Παραγωγών έχουν μπλεχτεί σ’ ένα δικαστικό κυκεώνα που τους κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.

30% μείωση η καπνοκαλλιέργεια στα χωριά του δήμου Μύκης

Και μπορεί αυτοί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί να έχουν αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο και για τους υπόλοιπους καπνοπαραγωγούς η ζωή δεν είναι εύκολη. Παράγοντες της περιοχής που ασχολούνται με τον καπνό μας αναφέρουν ότι η καπνοκαλλιέργεια στην ορεινή περιοχή παρουσιάζει φέτος μείωση 30%. Έχει περιοριστεί μόνο στα χωριά Μύκη, Κένταυρο, Γλαύκη και Ωραίο και πως στον Εχίνο έχει εγκαταλειφτεί πλήρως. Κρούουν δε τον κώδωνα του κινδύνου πως αν η πολιτεία δεν εφαρμόσει ένα ειδικό προστατευτικό καθεστώς για το προϊόν αυτό της ορεινής περιοχής που αποτελεί μονοκαλλιέργεια θα εγκαταλειφθεί πλήρως.

Δεν «βγαίνουν» οι καπνοπαραγωγοί του βουνού – Κατεβαίνουν στον κάμπο

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί παραγωγοί επειδή στα ορεινά χωριά η αγροτική γη είναι περιορισμένη και προκειμένου να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους μισθώνουν χωράφια στα χωριά του κάμπου όπως στο Π. Κατράμιο, το Μαγικό και είτε μετακομίζουν είτε πηγαινοέρχονται στα χωριά τους. Αλλά και πάλι δεν «βγαίνουν» . Είναι γνωστό ότι η καπνοπαραγωγή είναι ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια καθώς έχει πολλές εργασίες και απαιτεί εργατικά χέρια. Παλιότερα περισσότερο αλλά ακόμη και σήμερα απασχολείται όλη η οικογένεια καθώς χρειάζονται προπαρασκευαστικές εργασίες για το φυτώριο, στην συνέχεια φύτεμα, σκαλίσματα, σπάσιμο των φύλλων, βελόνιασμα κ.λ.π. Έτσι μια τετραμελής οικογένεια παράγει το πολύ 1 τόνο καπνό θα έχει εισόδημα 5.000 ευρώ αφού η μέση τιμή ανέρχεται σε 5 ευρώ το κιλό για εργασίες όλο το χρόνο αφού και το χειμώνα έχει δουλειά με το παραδοσιακό πασπάλιασμα και δεμάτιασμα. Είναι φανερό ότι μ’ αυτό το εισόδημα το οποίο υπόκειται και σε φορολογία το νοικοκυριό δεν βγαίνει γι αυτό και οι καπνοπαραγωγοί έχουν και άλλες δραστηριότητες όπως κτηνοτροφία ή οικοδομικές ή ακόμη μεταναστεύουν και τις περισσότερες φορές ασχολούνται οι σύζυγοι με τα καπνά και οι άνδρες είναι σε χώρες του εξωτερικού.

Ελπίδες στην ιαπωνική JTI που θα εξαγοράσει την ΣΕΚΑΠ

Μέσα σ’ αυτή την «μαυρίλα», οι καπνοπαραγωγοί βλέπουν με θετικό μάτι και καλλιεργούνται προσδοκίες από την έλευση στην Ξάνθη της κρατικής ιαπωνικής εταιρείας που πρόκειται να εξαγοράσει της ΣΕΚΑΠ. Μαζί με τη ΣΕΚΕ που κατά κοινή ομολογία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό πυλώνα στήριξης των καπνοπαραγωγών, θα έχουν ακόμη μια μεγάλη εταιρεία να εμπιστευτούν και να πουλήσουν το προϊόν τους χωρίς να μπαίνουν σε περιπέτειες.

pasxalidis mixalisΗ ξηρασία δεν επηρέασε τα καπνά Ξάνθης

Αντίθετα με τα καπνά της Ροδόπης που – σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα ς «Χρόνος» – έχουν… αρρωστήσει από την παρατεινόμενη ξηρασία τα καπνά της Ξάνθης είναι υγιή. Αυτό διαβεβαιώνει τόσο ο πρόεδρος τη Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ξάνθης κ. Μιχάλης Πασχαλίδης όσο και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστα Χατζηελευθεριάδης με πληροφόρησή τους από το γεωπονικό τμήμα της ΣΕΚΕ. : «Δεν έχουμε προβλήματα με ασθένειες. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή φυσιολογική καλλιεργητική περίοδο», αναφέρει ο κ. Πασχαλίδης.

«Ο καπνός δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την ξηρασία. Ξέρει να περιμένει… Κι αυτή η βροχή που έπεσε αυτή την εβδομάδα στο νομό μας του έκανε καλό. Δεν θα έχουμε προβλήματα όπως μας διαβεβαιώνουν οι γεωπόνοι», συμπληρώνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης.

Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας είναι δηλωμένοι πάνω από 2.000 καπνοπαραγωγοί αλλά δεν καλλιεργούν όλοι. Το καθεστώς της ισχύουσας ΚΑΠ για τον καπνό είναι η ολική αποσύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…