Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πέντε γαλάζιες σημαίες στο νομό μας για το φετινό καλοκαίρι

Πέντε γαλάζιες σημαίες στο νομό μας για το φετινό καλοκαίρι

0
galazia_simaia-empros

Συνολικά 25 γαλάζιες σημαίες στην ΠΑΜΘ και 519 σε όλη την Ελλάδα. Τη 2η θέση παγκοσμίως κατέχει η Ελλάδα, ανάμεσα σε 47 χώρες

 Για την απόκτηση της «γαλάζιας σημαίας» απαιτείται η ποιότητα των υδάτων να είναι «εξαιρετική» και να πληρούνται άλλα 33 κριτήρια

Από τις 519 γαλάζιες σημαίες του 2018, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φιλοξενεί τις 25 και ο νομός Ξάνθης τις 5 για το φετινό καλοκαίρι. Οι γαλάζιες σημαίες των ξανθιώτικων παραλιών είναι του Ερασμίου και των Μαγγάνων στο δήμο Τοπείρου και Πόρτο Μόλο, Μάνδρας και Μυρωδάτου στο δήμο Αβδήρων, όπως και πέρυσι.

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών. Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές,  679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε  καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν  όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Π.Ε. ΕΒΡΟY [2]

-Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

Κυανή Ακτή

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [4]

-Δήμος Κομοτηνής

Αρωγή

Μέση

Φανάρι/Camping

Φανάρι/Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [5]

-Δήμος Τοπείρου

Εράσμιο

Μάγγανα

-Δήμος Αβδήρων

Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

Μάνδρα

Μυρωδάτο

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ [14]

-Δήμος Νέστου

Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1

Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 2

-Δήμος Καβάλας

Καλαμίτσα

Μπάτης

Περιγιάλι

-Δήμος Παγγαίου

Αμμόλοφοι

Νέα Ηρακλείτσα

Νέα Πέραμος

Ορφάνι

Οφρύνιο/Τούζλα

Σαρακήνα

-Δήμος Θάσου

Μακρύαμμος

Πευκάρι 2/Alexandra Beach

Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…