Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τιμήθηκαν στο Ωραίο οι στρατιώτες έλληνες μουσουλμάνοι που έπεσαν στο Β’ ΠΠ

Τιμήθηκαν στο Ωραίο οι στρατιώτες έλληνες μουσουλμάνοι που έπεσαν στο Β’ ΠΠ

0

Το Δ’ ΣΣ, τοπικές αρχές, μαθητές και αρκετοί κάτοικοι απέδωσαν τιμές σε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας

 Γ. Καμπάς: «Παρακαταθήκη η θυσία των πεσόντων να μην επιτρέψουμε σε επιγόνους των ναζί και του φασισμού να μας γυρίσουν σε σκοτεινά και βρώμικα χρόνια»

Με την παρουσία μαζικής εκπροσώπησης από τις τοπικές αρχές και γειτονικούς νομούς, αλλά και με πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους και παιδιά, τιμήθηκε στο χωριό Ωραίο του δήμου Μύκης η μνήμη των πεσόντων Ελλήνων Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απ’ όπου οι παρευρισκόμενοι έστειλαν μαζικό μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού, αλλά και μέσα από αυτή την κατά τα άλλα επετειακή εκδήλωση, αναδείχθηκαν οι ίδιοι από την ακριτική μας περιοχή, με την παρουσία τους σε σύμβολο ενότητας για την ελευθερία της πατρίδας μας, μακριά από θρησκευτικά εμπόδια και ιδεοληψίες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στεφάνια στο Ηρώο Πεσόντων κατέθεσαν οι τοπικές αρχές, καθώς και μία μαθήτρια του σχολείου και στη συνέχεια μαθητές απήγγειλαν ποιήματα. Προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών, όπου τιμές απέδωσε άγημα του Δ’ ΣΣ.

Στρατηγός Δ’ ΣΣ: Τιμή στους νεκρούς και το χωριό σας που έχει τέτοιους ανθρώπους

Δυναμικό μήνυμα ενότητας και αγάπης για την πατρίδα μακριά από θρησκευτικά εμπόδια από τον Στρατηγό του Δ’ ΣΣ

Με μια ζωντανή από βήματος ομιλίας, ο Στρατηγός του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς τόνισε ότι η θυσία υπέρ πατρίδος είναι κοινή για όλους τους έλληνες πολίτες και γι’ αυτό όλοι μαζί οφείλουμε να την προστατεύουμε από το φασισμό και τον ναζισμό. Αναλυτικά, ο Στρατηγός στην ομιλία του ανέφερε: «εδώ σήμερα τιμούμε δύο πράγματα. Τιμούμε καταρχάς τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου που βύθισε στο σκοτάδι όλη την Ευρώπη, ενός πολέμου όλα τα ελεύθερα έθνη, μεταξύ αυτών κι εμείς, πολεμήσαμε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, αυτού του σκοταδισμού που προσπάθησαν κάποιοι να φέρουν στην Ευρώπη και μαζί τιμούμε αυτούς εδώ τους νεκρούς από τα χωριά σας, οι οποίοι δώσαν το αίμα τους, δώσαν τα νιάτα τους, για την πατρίδα, για την Ελλάδα. Ήταν έλληνες πολίτες, γίναν έλληνες στρατιώτες, πολέμησαν μαζί με έλληνες στρατιώτες και ανεξαρτήτως θρησκείας, όλοι μαζί, πολέμησαν για ένα πράγμα. Ποιο είναι αυτό: Για την ελευθερία της πατρίδος. Για να είμαστε εμείς εδώ σήμερα ελεύθεροι, να μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και όπως το θέλουμε και να μην έχουμε ανάγκη να δώσουμε λογαριασμό σε κανένα. Αυτό κάναν αυτά τα παιδιά και αξίζει τιμή σ’ αυτούς, αλλά τιμή και στο χωριό σας που έχει τέτοιους ανθρώπους. Αυτά τα παιδιά μας δίνουν και κάτι ακόμη. Μας δίνουν μια παρακαταθήκη που θα πρέπει ακόμη και σήμερα η Ελλάδα, η Δημοκρατία που έχουμε να μην επιτρέψει σε επιγόνους ναζί και φασιστών να συνεχίσουν ή να ξαναγυρίσουν να αιματοκυλήσουν τη χώρα μας και την πατρίδα μας σ’ αυτά τα βρώμικα και σκοτεινά χρόνια. Τιμή λοιπόν για όλους σας που έχετε τέτοιους ανθρώπους εδώ, τιμή ακόμη για τα παιδιά σας που υπηρετούν σήμερα την Ελλάδα, κάποια από αυτά είναι και εδώ και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό διότι είμαστε όλοι έλληνες πολίτες και πρέπει όλοι μαζί, χωρίς θρησκευτικές δοξασίες ή θρησκευτικά εμπόδια να είμαστε όλοι Έλληνες και να αγαπάμε την πατρίδα μας».

Η νεολαία να εμπεδώσει την καταστροφή που έφερε ο ναζισμός και να προστατεύσει την ελευθερία της πατρίδας

Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα στο πλαίσιο της εκδήλωσης

Στις δηλώσεις του με τη λήξη της εκδήλωσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ανέδειξε την ανάγκη οι δημοκρατικές δυνάμεις να αναχαιτίσουν τις σημερινές εκφάνσεις του φασισμού, επισημαίνοντας: «γιορτάζουμε τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου που έφερε μεγάλη πίκρα και καταστροφή. Βλέπουμε ότι ακόμη οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού ακόμη είναι στο προσκήνιο και στην Ευρώπη και στη χώρα μας και αυτή η μέρα μας δείχνει ότι αυτοί οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν για τη χώρα, θυσιάστηκαν για τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και δεν πρέπει να αφήσουμε ξανά χώρο στον κάθε φασίστα, να μην έρθουν ξανά ποτέ αυτές οι μέρες. Αξίζει να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες της ιστορίας για να δούμε την καταστροφή που άφησε ο φασισμός του Μουσολίνι και του Χίτλερ. Γι’ αυτό πρέπει όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να παλέψουμε, ώστε αυτός ο κίνδυνος της ανθρωπότητας να περιοριστεί».

Με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης δήλωσε: «ήρθαμε να τιμήσουμε τη λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου και πρέπει ο νέος κόσμος επειδή υπάρχουν ψήγματα αυτής της ιδεολογίας στην κοινωνία, να εμπεδώσει την καταστροφή και τον όλεθρο που έφερε στον κόσμο. Τιμούμε μαζί και τέσσερα άτομα, συμπατριώτες από το Ωραίο, που πέσαν υπερ πατρίδος γι’ αυτό το σκοπό».

Τέλος και ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά στις δηλώσεις του ανέφερε: «παραβρεθήκαμε για τη συμπαράσταση των παπούδων και των γονέων,  όσων έπεσαν υπέρ πατρίδος και μαζί για την ελευθερία της πατρίδος αλλά και για την ειρήνη. Εύχομαι να υπάρχει ειρήνη και μόνο ειρήνη».

Στο προσκλητήριο των νεκρών τιμές απέδωσε άγημα του Δ’ ΣΣ
Τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή οι τοπικές αρχές
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Αποκτά μόνιμο ασθενοφόρο μετά από 5 χρόνια Ξεκίνησαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κ…