Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πειραιώς: «Στηρίζουμε την επόμενη μέρα της αγροτικής οικονομίας»

Πειραιώς: «Στηρίζουμε την επόμενη μέρα της αγροτικής οικονομίας»

0

Ημερίδα της Τράπεζας στην Ξάνθη με μεγάλη συμμετοχή αγροτών – Συνδιοργανώτρια η ΣΕΚΕ. Α. Κοντός: «Ο αγροτικός τομέας στενάζει από την υψηλή φορολογία… χρειάζεται ρευστότητα»

 

Ολιστική στήριξη – Εξειδικευμένες λύσεις: Η πολιτική της Πειραιώς Τα «εργαλεία» της Πειραιώς για τους αγρότες παρουσίασαν τραπεζικά στελέχηΝέοι αγρότες κάτω των 40 ετών έχουν και επιδότηση επιτοκίου έως 100% για την αγορά γης

 

Το μήνυμα ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι κοντά στον αγρότη και ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο σχέδιο για να στηρίξει την επομένη μέρα της αγροτικής οικονομίας, ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Z- palace, με συνδιοργάνωση της Τράπεζας με την ΣΕΚΕ. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη παρουσίασαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και την φιλοσοφία και την πολιτική της Τράπεζας στους αγρότες της Ξάνθης που κατέκλυσαν κυριολεκτικά την αίθουσα. Παρόντες και οι 4 δήμαρχοι του νομού, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μ Αμοιρίδης, ενώ ομιλητής στην ημερίδα ήταν και ο π. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός.

 

Να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε καμιά πολιτική εκπροσώπηση από το κυβερνών κόμμα.

Α. Κοντός: «Ο αγροτικός τομέας στενάζει από την υψηλή φορολογία… χρειάζεται ρευστότητα»

Ειδικότερα ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στα προβλήματα ρευστότητας που έχει ο αγροτικός τομέας και για τα οποία ευθύνεται η καθυστέρηση στην απορρόφηση κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές για 3 – 4 χρόνια, όπως είπε, όπως επίσης και η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Επεσήμανε πως στο πρόβλημα της ρευστότητας μπορεί να βοηθήσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της δανειοδότησης των σχεδίων Βελτίωσης και της συμβολαιακής Γεωργίας που είναι η πρώτη που την εφάρμοσε την τελευταία 5ετία «Σε μία περίοδο άπνοιας για την ελληνική γεωργία ο δεύτερος πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η μοναδική διέξοδος για επενδύσεις είτε στην πρωτογενή παραγωγή, είτε στη μεταποίηση, είτε στην ποιοτική γεωργία, είτε κυρίως στη δυνατότητα νέων ανθρώπων να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τομέα. Όλα αυτά χρειάζονται υποστήριξη χρηματοδότησης από ένα πιστωτικό ίδρυμα το οποίο να μπορεί να συνδυάσει τη συμβολαιακή τραπεζική με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει τη στρατηγική και την εμπειρία να υποστηρίξει αποτελεσματικά αυτό το εγχείρημα», κατέληξε ο κ. Κοντός.

Ολιστική στήριξη – Εξειδικευμένες λύσεις: Η πολιτική της Πειραιώς

Στη συνέχεια, κλιμάκιο στελεχών της Τράπεζας ανέλυσε διεξοδικά την προσέγγιση του Αγροτικού Τομέα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα ο Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης τόνισε πως η Τράπεζα Πειραιώς είναι προετοιμασμένη να στηρίξει την επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα: « «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ήδη, εδώ και πολύ καιρό, προετοιμασμένη για να στηρίξει την επόμενη ημέρα του αγροτικού τομέα και αυτό το κάνει πράξη. Αναγνωρίζει πως η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον εν λόγω τομέα και στόχος της Τράπεζας είναι να συνεχίσει να τον υποστηρίζει έμπρακτα και συνολικά, θεωρώντας ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές και περιθώρια ανάπτυξης». Ο κ. Αντωνιάδης πρόσθεσε πως η Τράπεζα διαθέτει μια ολιστική προσέγγιση για την εξυπηρέτηση του χώρου και πως έχει πλήθος εξειδικευμένων τραπεζικών προϊόντων καθώς και στελέχη με τεχνογνωσία για εξειδικευμένες λύσεις: Ακούμε τους παραγωγούς κι αναζητούμε λύσεις» κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης.

Ο κ. Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της μεγάλης τεχνογνωσίας και εμπειρίας που διαθέτει επιδιώκει να κατανοεί τις ανάγκες των αγροτών και των φορέων τους, τόσο κλαδικά όσο και τοπικά, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται ως ευθύνη την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα και δεσμεύεται ότι θα αναζητεί συνεχώς τρόπους για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους».

Ο κ. Αλέξης Πολυτάκης, Επικεφαλής της Ανάπτυξης Εργασιών του Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς ανέδειξε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το ΠΑΑ και πιο συγκεκριμένα από το υπομέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης. Μιλώντας για τη νέα φιλοσοφία της Τράπεζας στη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, είπε ότι: «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει έτοιμες υποδομές για τη χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου να αξιοποιηθούν τα μέτρα του ΠΑΑ από τους παραγωγούς. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων για τη συνολική κάλυψη των αναγκών των αγροτών, το οποίο περιλαμβάνει το επενδυτικό δάνειο, την εγγυητική επιστολή για τη λήψη προκαταβολής και το δάνειο έναντι επιχορήγησης».

Ο κ. Ιωάννης Ζαχαρής, Επικεφαλής της Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασε αναλυτικά το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων. Στην πρώτη πενταετία εφαρμογής του έχουν υλοποιηθεί πάνω από 300 συμφωνίες μεταξύ συνεταιρισμών και επιχειρήσεων, με περίπου 25.000 παραγωγούς. Το βασικό όφελος για τους παραγωγούς είναι η ευέλικτη κάλυψη της αναγκαίας ρευστότητας για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που έχουν για την παραγωγή τους, με μόνη διασφάλιση το συμβόλαιο. Παράλληλα, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς, ανέφερε, ότι σχετίζονται –μεταξύ άλλων- με τη βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Τα «εργαλεία» της Πειραιώς για τους αγρότες

Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας

  • Συμβολαιακή Τραπεζική. Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας χρηματοδοτεί, διασφαλίζει την πώληση και την πληρωμή της αγροτικής παραγωγής, με μόνη εξασφάλιση το συμβόλαιο μεταξύ επιχείρησης και παραγωγού. Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής Αγροεφοδίων συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, καθώς υποστηρίζει χρηματοδοτικά τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων.
  • Ανοικτό Δάνειο Αγροτών (ΑΔΑ). Καλύπτει τις ανάγκες της εκμετάλλευσης, με δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερων ποσών προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες παραγωγικές ανάγκες της. Το όριο του ΑΔΑ συνδέεται με το είδος καλλιέργειας ή εκτροφής και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Μικρο-χρηματοδότηση. Ο παραγωγός έχει πρόσβαση σε δάνειο μέχρι 5.000 ευρώ, για άμεση κάλυψη εκτάκτων αγροτικών αναγκών, όπως αποκατάσταση ζημιών γεωργικού εξοπλισμού, μικροεπισκευές και οποιαδήποτε άλλα μη προγραμματισμένα έξοδα.
  • Κάρτα του Αγρότη. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει πρόσβαση σε απαραίτητη ρευστότητα, σε όλους τους αγρότες δικαιούχους επιδοτήσεων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές τους ανάγκες, τη στιγμή που ακριβώς χρειάζεται.

Χρηματοδότηση για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών που προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες των αγροτών

  • Χρηματοδότηση για υλοποίηση σχεδίων βελτίωσης και υπόλοιπων επενδυτικών μέτρων ΠΑΑ. Ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων, που περιλαμβάνει το επενδυτικό δάνειο, την εγγυητική επιστολή και το δάνειο έναντι επιχορήγησης για συνολική κάλυψη των αναγκών.
  • Χρηματοδότηση για την αγορά γεωργικού εξοπλισμού. Δάνειο αγοράς αγροτικού εξοπλισμού, αλλά και εξειδικευμένο πρόγραμμα μέσω συνεργασίας με την εταιρεία Πετρόπουλος Πέτρος ΑΕΒΕ.
  • Χρηματοδότηση αγοράς γης. Το εξειδικευμένο δάνειο, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα, προσφέρεται σε όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως αν είναι δικαιούχοι οποιασδήποτε μορφής επιδότησης, για αγορά γης και ανάπτυξη γεωργικής εκμετάλλευσης.
  • Χρηματοδότηση νέων αγροτών. Εξειδικευμένο τραπεζικό προϊόν, που λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την εκκίνησή της. Νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών τυγχάνουν και επιδότησης επιτοκίου έως 100% για την αγορά γης κατόπιν έγκρισης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.

Ολοκληρωμένες Τραπεζικές Λύσεις

Αναγνωρίζοντας ότι τα πολυσύνθετα προβλήματα αναζητούν περισσότερες από μια λύσεις, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει άριστη εξυπηρέτηση και μια σειρά από εξειδικευμένα προϊόντα, όπως λογαριασμός ταμιευτηρίου αγροτών, για τη λήψη των αγροτικών ενισχύσεων και τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών μέσω της καλύτερης πλατφόρμας ηλεκτρονικής τραπεζικής, της winbank. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση ασφάλισης, απόλυτα προσαρμοσμένης σε κάθε ανάγκη του σύγχρονου αγρότη με σκοπό τη συμβολή στη μείωση των κινδύνων της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μονοψήφιος μετά από καιρό ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ξάνθη

Εφτά τα νέα κρούσματα στο νομό μας, 28 συνολικά στην ΑΜΘ   Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα ν…