Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Απριλίου 2018

0

Ξαφνική απουσία
Ένα ξαφνικό θέμα υγείας υποχρέωσε τη Δευτέρα τον διανομέα της Εφημερίδας να μην είναι σε θέση να κάνει τη διανομή. Ζητούμε συγγνώμη και κατανόηση για την απουσία αυτή της εφημερίδας από τους αγαπητούς αναγνώστες μας.
Γ.Δ.


Μιλάμε για τα κουνούπια
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε την ίδια ιστορία με τα κουνούπια. Από τη μια πλευρά οι κάτοικοι του κάμπου και των παραθαλάσσιων περιοχών και από την άλλη η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας που έχει την ευθύνη καταπολέμησης των κουνουπιών.
Κι ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, κάθε χρόνο τα ίδια. Δικαιολογίες διάφορες κάθε φορά  για την αργοπορία έναρξης του προγράμματος ραντισμών-ψεκασμών.
Την Κυριακή μάλιστα είχαμε και προσωπική εμπειρία από την παρουσία των κουνουπιών στην περιοχή των Αβδήρων. Σμήνη. Άρα, ή δεν άρχισαν οι ψεκασμοί ή δεν γίνονται σωστά. Όπως και να’χει, την ζωή αβίωτη σου την κάνουν τα κουνούπια και δεν σ’αφήνουν να χαρείς την ύπαιθρο.
Γ.Δ.


Ευρωπαϊκή σημαία στις βραχονησίδες
Έχω μια ιδέα για τους «σημαιοφόρους» που κάνουν δώρο στον Ερντογάν για την προεκλογική του εκστρατεία, τον «ηρωικό» ισχυρισμό ότι κατέβασε μια ελληνική σημαία στο Αιγαίο προτείνω να σηκώσουν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις βραχονησίδες.  Θα πετύχουν έτσι με ένα σπάρο δύο τρυγόνια. Θα το σκεφτούν πολύ να την αγγίξουν οι Τούρκοι και αν το κάνουν θα θέσουν ενώπιον των ευθυνών τους τους Ευρωπαίους.
Δυστυχώς όμως οι ελληναράδες είναι και αντιευρωπαίοι. Θα προτιμούσαν τη ρωσική σημαία.
Γ.Λ.


Περίπτωση αμνημόνου
Θα τους έχετε συναντήσει ίσως. Πρόκειται για τους αμνήμονες κατά το συμφέρον τους. Πρόσφατα συνάντησα έναν από αυτούς. Ο οποίος στη συζήτηση απέδωσε την οικονομική κρίση στους «κλέφτες πολιτικούς του παρελθόντος».
Το ξάφνιασμα ήταν μεγάλο διότι ο εν λόγω κύριος είχε λησμονήσει πως επί σειρά πολλών ετών υπήρξε γραμματέας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια με όλα τα πλεονεκτήματα και τις αβάντες της θέσεώς του. Έζησε χρόνια εκτός της υπηρεσίας του, δίπλα στην εξουσία, εμμέσως την ασκούσε κιόλας, απολάμβανε τις παροχές κάθε μορφής όλα αυτά τα πολλά χρόνια και τώρα, έχει μεταβληθεί σε αμνήμονα και κατήγορο.
Η αγνωμοσύνη και η αχαριστία μαζί όταν βέβαια βρέθηκε εκτός.  Ενώ όσο ήταν εντός του παιγνιδιού της εξουσίας, φούσκωνε και καμάρωνε. Τότε όλα ήταν καλώς καμωμένα…
Γ.Δ.


Οι Ρομά πάλι
Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν νόμοι και όπως γράφαμε πρόσφατα, οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και στους Ρομά κι όχι να είναι στο απυρόβλητο. Λοιπόν ο δήμος Παγγαίου Καβάλας, αφού διαπίστωσε ότι με τα λόγια δουλειά δεν γίνεται και ότι η αστυνομία δεν θέλει μπλεξίματα με τους Ρομά, πήρε δραστική απόφαση. Περιέφραξε το χώρο στην Ανακτορούπολη, το κάστρο στη Νέα Πέραμο, για να γλυτώσει την υποβάθμιση του χώρου και να προλάβει προβλήματα υγιεινής. Κι αυτά, διότι ομάδες Ρομά μικροπωλητών, διανυκτέρευαν εκεί, κατασκηνώνοντας οικογενειακώς το καλοκαίρι. Όσοι Ξανθιώτες πηγαίνουν για μπάνιο στους Αμμόλοφους, θα τους έχουν δει εκεί, κάτω από το φρούριο.
Δυσφήμιση του τουρισμού, αλλά αυτούς λίγο τους ενδιαφέρει, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους. Όμως, όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτουν… έργα περίφραξης.
Γ.Δ.


Το είχαμε προβλέψει
Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι στις φυλακές Αδριανούπολης έχει συγκινήσει τον ελληνικό λαό. Δύο νέοι αξιωματικοί, για ένα ασήμαντο λάθος, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.
Από τότε λοιπόν ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την αποφυλάκισή τους. Μάταια, παρότι κάποιοι είχαν καλλιεργήσει ελπίδες ότι η αποφυλάκιση όπου να’ ναι θα γίνει. Είχαμε επισημάνει λοιπόν από την αρχή πως οι αξιωματικοί θα παραμείνουν στη φυλακή για ένα τρίμηνο τουλάχιστον, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης στην Τουρκία.
Εδώ και καιρό όμως ο Ερντογάν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη σύλληψη των δύο αξιωματικών για δικούς του εσωτερικούς λόγους. Μάλιστα οι λόγοι αυτοί αυξήθηκαν με την προσθήκη των εκλογών που προκήρυξε για τον Ιούλιο. Άρα, μέχρι και το τέλος των εκλογών, επιστροφή των αξιωματικών ας μην αναμένεται κι ας μην καλλιεργούνται ψεύτικες ελπίδες.
Οι αξιωματικοί γίναν πιόνια στα χέρια αδίστακτων πολιτικών.
Γ.Δ.


Πολιτικός διάλογος
Ο πολιτικός διάλογος στη χώρα μας, αλλά ειδικότερα στην Ξάνθη, είναι ιδιαίτερα φτωχός. Λίγοι, πάρα πολύ λίγοι μπορούν και αρθρώνουν υπεύθυνο και μεστό πολιτικό λόγο. Με περιεχόμενο, με θέσεις, με ουσία. Απουσιάζει μάλιστα και από αυτά τα κόμματα και τις τοπικές οργανώσεις εάν εξαιρέσει κανείς τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιες φορές εκφράζεται πολιτικά, υπάρχει ένδεια πολιτικού λόγου και βέβαια κυρίως διαλόγου. Ο διάλογος απουσιάζει τελείως ως μέσον και μορφή προσέγγισης ενός σοβαρού θέματος.
Τέλος πάντων, προς το παρόν αυτό δεν αλλάζει και ο πολιτικός διάλογος θα συνεχίσει να περιορίζεται σε δουλειές, στον πολιτισμό λιγότερο και στα δικαιώματα περισσότερο.
Γ.Δ.


Πόρους και έσοδα χρειάζονται
Εντάξει, το θέμα της απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί πως θα εφαρμοστεί για να μην υπάρχει ακυβερνησία. Διότι εάν τελικά δεν καταφέρουν να συνεργαστούν κι ένας επιμένει και ο άλλος αρνείται, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο χάος. Πολλά λοιπόν πρέπει να έχουν κατακτηθεί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων που επιθυμούν να την υπηρετήσουν πριν φτάσουμε στο σημείο αυτό που έβαλε σαν στόχο η κυβέρνηση. Κι ένα από αυτά, το σοβαρότερο, είναι η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Δηλαδή, απλά, οι δήμοι να στέκονται στα δικά τους οικονομικά πόδια. Κι έτσι, θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη να διαχειριστούν τα χρήματα των δημοτών με συνέπεια και προσοχή. Αυτοτέλεια οικονομική κι όχι επαίτες του εκάστοτε υπουργού και υπουργείου που μοιράζει φιλοδωρήματα κατά πως θέλει ο υπουργός.
Αυτό το θέμα θα πρέπει να επιλύσει ο υπουργός Σκουρλέτης πριν εφαρμόσει τον Κλεισθένη. Διότι τόσο ο Καποδίστριας όσο και ο Καλλικράτης, νομοθετήθηκαν ως μεταρρυθμιστικοί νόμοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι νομοθέτες «ξέχασαν» όπως και ο Σκουρλέτης σήμερα, να παραχωρήσουν πόρους και έσοδα στους δήμους…
Γ.Δ.


Το παζάρεμα του Ερντογάν
Παζάρι κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας συμψηφισμό της υπόθεσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών με τους 2 Έλληνες… Τα δυο παιδιά που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης 1,5 μήνα τώρα χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να δικαστούν. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ζήτησε συμψηφισμό αποδεικνύει περίτρανα για ποιο λόγο έχουν αυτή την αντιμετώπιση παρά την ευρωπαϊκή κατακραυγή. Αποδεικνύει παράλληλα, ότι η Τουρκία απέχει πολύ από το να είναι Κράτος Δικαίου που σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και βεβαίως μ’ αυτό το πρόσωπο δεν είχε καμιά θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πολύ σωστά η ηγεσία της χώρα μας απέρριψε τα τουρκικά παζάρια ζητώντας την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου.
Μ.Ξ.


Τέλος εποχής για Καραμπίνη
Παραμένει ως πρυτανεύων στο ΔΠΘ ο κ. Τουλουπίδης και είναι αυτός που θα οδηγήσει το Πανεπιστήμιο στις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 22 Μαΐου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με νέα απόφασή του έβαλε φραγή στην  όποια ελπίδα του π. πρύτανη Α. Καραμπίνη για επάνοδο. Συγκεκριμένα απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αποδεχόμενο ότι «συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κωλύουν τη χορήγηση της ζητούμενης αναστολής καθώς, όπως τόνισε και το υπουργείο Παιδείας, η παύση του Καραμπίνη σκοπεύει «στη διαφύλαξη του κύρους του ΔΠΘ που κλονίσθηκε από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων παραπτωμάτων». Επιστροφή στην ομαλότητα και την κανονικότητα για το Πανεπιστήμιό μας καθώς αυτό ήταν πάντα το ζητούμενο. Όλα τα άλλα είναι θέματα που αφορούν την Δικαιοσύνη.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…