Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι Θέρμες στο “μονοπάτι” του ιαματικού τουρισμού  

Οι Θέρμες στο “μονοπάτι” του ιαματικού τουρισμού  

0
loutra thermes

 

600.000 ευρώ θα πάρει ο δήμος Μύκης για έργα βελτίωσης υποδομών στις Θέρμες από το INTERREG V-A Greece-Bulgaria

 

Θα λειτουργήσουν σύντομα τα ανακαινισμένα χαμάμ στο παλιό κτήριο – Θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις στις πηγές των Θερμών

 

Θερμό ζήλο επιδεικνύει ο δήμος Μύκης στην αξιοποίηση του κεφαλαίου που έχει στο τομέα του θερμαλισμού που του παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβάλλει πρόταση με ονομασία «Mineral Paths» στο CP INTERREG V-A Greece-Bulgaria 2014-2020 που έχει αυτό ως αντικείμενο. Στο ίδιο πρόγραμμα ύψους 1, 5 εκ. ευρώ έχουν υποβάλει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ του Δήμου Καβάλας και οι δήμοι Mineralni Bani και Yakoruda, της Βουλγαρίας καθώς και το πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας και ΜΚΟ.

 

kapza tzemil2600.000 ευρώ θα πάρει ο δήμος Μύκης για ιαματικά έργα στις Θέρμες από το INTERREG V-A Greece-Bulgaria

Την βεβαιότητα ότι θα εγκριθεί το σύνολο της πρότασης του δήμου που βρίσκεται σε λίστα αναμονής και διαπραγμάτευσης με την Βουλγάρικη πλευρά, εξέφρασε ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά. Μάλιστα ο δήμος Μύκης είναι ο επικεφαλής εταίρος που θα αναλάβει τον συντονισμό καθώς και την παρακολούθηση των έργων: «Αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή την έγκριση. Η κατανομή έχει ήδη γίνει και ο δήμος μας θα πάρει 650.000 ευρώ, ποσό που θα διαθέσει για την ολοκλήρωση των υποδομών των ιαματικών λουτρών στις Θέρμες. Να σημειώσω ότι υπερτερούμε σε επίπεδο υποδομών από τους δήμους της Βουλγαρίας και με τα χρήματα αυτά θα τις βελτιώσουμε περαιτέρω και θα τις ολοκληρώσουμε. Στόχος μας είναι αξιοποιώντας το πρόγραμμα να καταστήσουμε τις Θέρμες πόλο έλξης ιαματικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει ο κ. Καπζά. Άλλωστε το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί να δημιουργήσει «διαδρομές θερμαλισμού», στους επισκέπτες οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα ξεκινώντας από το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων στην Καβάλα, να γνωρίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών των Θερμών και στη συνέχεια των δήμων της Βουλγαρίας ολοκληρώνοντας την περιήγηση τους στα ιαματικά μονοπάτια.

Θα λειτουργήσουν σύντομα τα ανακαινισμένα χαμάμ στο παλιό κτήριο

Υπενθυμίζουμε πως ο δήμος Μύκης δεν έχει αρκεστεί μόνο σ’ αυτό το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Έχει ήδη ολοκληρώσει ένα έργο ανάπλασης και διαμόρφωσης για το Κεντρικό Υδροθεραπευτήριο ύψους 600.000 ευρώ και είναι σε εξέλιξε έργο επισκευής του παλιού ξενώνα με χρηματοδότηση 200.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Όπως ανέφερε ο κ. Καπζά: « Επισκευάσαμε έναν παλιό διώροφο ξενώνα στον οποίο ο πρώτος όροφος διαμορφώθηκε σε χαμάμ, ξεχωριστά για άντρες και γυναίκες, ενώ στον πάνω διαμορφώνουμε έξι δωμάτια. Το χαμάμ αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι ηλεκτρολογικές εργασίες. Μέρος της χρηματοδότησης του διασυνοριακού προγράμματος θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης και του ξενώνα όπως επίσης έχουμε σκοπό ν’ ανακαινίσουμε 2 – 3 μπάνια στον οικισμό Μέδουσα».

Θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις στις πηγές των Θερμών

Επισημαίνει πως οι πηγές των Θερμών είναι αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες

ως ιαματικές και υπάρχει έγκριση από το υπουργείο Τουρισμού με τις ακόλουθες ιδιότητες: Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο, νατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, θειούχο, καλιούχο, λιθιούχο, βρομιούχο, φθοριούχο, ολιγομεταλλικό, υποτονικό ιαματικό νερό, με θερμοκρασία 52C. Για λουτροθεραπεία, ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού και περιφερικού αγγειακού συστήματος, δερματικές παθήσεις. Για ποσιθεραπεία, ενδείκνυται για παθήσεις του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…