Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ΣτΕ επικυρώνει την απόφαση παύσης Καραμπίνη

Το ΣτΕ επικυρώνει την απόφαση παύσης Καραμπίνη

0
prytaneia duth

Νέα απόφαση. Παραμένει πρυτανεύων ο Σ. Τουλουπίδης

 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε τον καθηγητή Β. Τσαουσίδη. Απέρριψε τις καταγγελίες Καραμπίνη για τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΛΚΕ στο ΔΠΘ

 

«Φραγή» στη νέα επάνοδο του πρώην πρύτανη Α. Καραμπίνη θέτει με νέα απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών τις 22ας Μαΐου σε ένα ήρεμο κλίμα αν και εφόσον η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΔΠΘ καταφέρει να διασφαλίσει την ενότητα που αποτελεί ζητούμενο. Η νέα απόφαση (84/2018) της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ που συνεδρίασε για την υπόθεση στις 29 Μαρτίου 2018, με προεδρεύουσα την Αικ. Σακελλαροπούλου, πάρεδρο τον Ι. Παπαγιάννη και γραμματέα την Ε. Κρασάκη, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.» απορρίπτει την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς του αιτούντος Καραμπίνη.

 

Τέλος εποχής για Α. Καραμπίνη – Το ΣτΕ τάσσεται υπέρ της παύσης του από τον Γαβρόγλου – Παραμένει πρυτανεύων ο Σ. Τουλουπίδης

 

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην πρύτανης Α. Καραμπίνης είχε επανέλθει με προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για διάστημα λιγότερο και μιας εργάσιμης ημέρας! Πρόκειται για δύο αποφάσεις του ΣτΕ σε διάστημα μόλις λίγων μηνών που δημιούργησαν σύγχυση και μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα που εκτέθηκε στην τοπική κοινωνία από αντικρουόμενες αποφάσεις συγκλήτου. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι η πρώτη απόφαση με την οποία επανήλθε ο κ. Καραμπίνης, το ΣτΕ αποφάνθηκε πως δεν υπήρχε επαρκής νομική αιτιολόγηση της απόφασης Γαβρόγλου να τον παύσει από τα πρυτανικά του καθήκοντα χωρίς να εξετάσει την ουσία των κατηγοριών για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται στο Πόρισμα των Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοικησης ( ΣΕΕΔΔ). Σ’ ότι αφορά την νέα απόφαση στο σκεπτικό αναφέρεται, σύμφωνα επίσης με την «Εφ.Συν.», ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι κωλύουν τη χορήγηση της ζητούμενης αναστολής καθώς, όπως τόνισε και το υπουργείο Παιδείας, η παύση του Καραμπίνη σκοπεύει «στη διαφύλαξη του κύρους του ΔΠΘ που κλονίσθηκε από το περιεχόμενο των συγκεκριμένων παραπτωμάτων». Η επιτροπή του ΣτΕ δέχθηκε πως βάσει του πορίσματος του ΣΕΕΔΔ «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η διοίκηση του ΔΠΘ και ειδικότερα ο πρύτανης στον πολύ ευαίσθητο τομέα των δημόσιων συμβάσεων και ιδίως σε μια περίοδο σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης δεν τήρησε τη δημοσιονομική νομιμότητα».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαίωσε τον καθηγητή Β. Τσαουσίδη από τις καταγγελίες Καραμπίνη

«Χτύπημα» για τον Α. Καραμπίνη αποτελεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαιώνει τον καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και πρώην μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, Β. Τσαουσίδη τον οποίο κατήγγειλε ο κ. Καραμπίνης για τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΛΚΕ στο ΔΠΘ. Σύμφωνα με το Πόρισμα όχι μόνο απορρίπτονται όλες οι κατηγορίες, όχι μόνο δεν υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες, αλλά υπογραμμίζεται πως το κύρος του Δημοκριτείου έχει αναβαθμιστεί, καθώς το ερευνητικό έργο της ομάδας του καθηγητή Τσαουσίδη, η οποία έχει συνεργαστεί και με τη NASA, αναγνωρίζεται διεθνώς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…