Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 150 συμπολίτες μας ΑμΕΑ ζητούν μια φιλική και προσβάσιμη πόλη

150 συμπολίτες μας ΑμΕΑ ζητούν μια φιλική και προσβάσιμη πόλη

0

Πραγματοποίησαν πορεία ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο των δράσεων της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας που διοργανώνεται σ’ όλες τις  Π. Ε. της ΑΜ – Θ

 

Ημερίδα με θέμα:  Βήματα για υγιή νεφρά: «Η σημασία της σωστής διατροφής» –  10 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για την Αναπηρία

 

Με σύνθημα «Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα» περίπου 10 συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα έκαναν πορεία ευαισθητοποίησης σε οδούς της πόλης την Πέμπτη 16 Απριλίου το πρωί συνοδευόμενοι από προσωπικό της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης.  Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της 1ης εβδομάδας Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιείται σ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ και αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

 

Πορεία Ατόμων με Κινητικά προβλήματα  – Αφιλόξενη πόλη η Ξάνθη

Αν θεωρηθεί ότι αποτελεί δείκτη πολιτισμού μιας κοινωνίας,  η στάση και η συμπεριφορά των πολιτών της καθώς και των αρχών της απέναντι σε άτομα με αναπηρίες τότε η πόλη όπως και η πλειονότητα των ελληνικών πόλεων μένουν …μεταξεταστέες! Κι αυτό γιατί υπάρχει πρόβλημα στην προσβασιμότητα των ΑμΕΑ παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα αλλά υπάρχει έλλειμμα κοινωνικής ευαισθησίας και σεβασμού από πολίτες που αποδεικνύεται όταν παρκάρουν τα δίκυκλά του σε γραμμές τυφλών. Κι αν η ποινή που θα επιβληθεί για τους πολίτες είναι ένα πρόστιμο από την Τροχαία αν γίνει αντιληπτό για ένα συμπολίτη μας με προβλήματα όρασης η ποινή είναι αποκλεισμός! Αυτό βιώνουν 150 άτομα με κινητικά προβλήματα και πολλά ακόμη άτομα με προβλήματα όρασης,  όπως μας βεβαιώνει η κα  Χατζηπαναγιώτου Δέσποινα , Επισκέπτρια Υγείας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ξάνθης: « Ξεκινάει σήμερα σ’ όλη την περιφέρεια η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και σήμερα στην Ξάνθη έχουμε την Ημέρα των Ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης. Το θέμα μας είναι «η προσβασιμότητα είναι Δικαίωμα». Υπάρχουν παρά πολλοί συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα οι οποίοι δεν κυκλοφορούν και δεν κυκλοφορούν γιατί η πόλη δεν είναι φιλική γι αυτούς.  Είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό των πόλεων. Χρειάζεται λοιπόν μια αφύπνιση μια ευαισθητοποίηση από όλους εμάς απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους που είναι μέλη της κοινότητάς μας. Δεν πρόκειται για διαμαρτυρία αλλά προσπαθούμε να καταδείξουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και εμείς οι ίδιοι που εργαζόμαστε σ’ αυτή την Διεύθυνση να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος  αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν αυτά τα άτομα. Τόσο η κα Χατζηπαναγιώτου όσο και ο κ. Αποστολίδης Νίκος, επόπτης Υγείας στην ίδια υπηρεσία συμφωνούν πως αυτό που προέχει είναι να υπάρχει σεβασμός: «Είναι μια αρχή αυτή που αποκοπεί στο να αγκαλιάσουμε το πρόβλημα και τους ανθρώπους που το βιώνουν. Θα δούμε σαν υπηρεσία τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες.  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι σαν πολίτες είναι να σεβόμαστε τον διπλανό μας είτε είναι αρτιμελής είτε με κινητικά προβλήματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να ξεκινήσουμε από το να σταματήσουμε να παρκάρουμε τα δίκυκλα πάνω σε γραμμή τυφλών. Τα ΑμΕΑ και τα άτομα με προβλήματα όρασης είναι συμπολίτες μας και έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς. Δεν πρέπει να τους στερούμε την προσβασιμότητα και να συμβάλλουμε έτσι στον αποκλεισμό τους από την κοινωνική δράση,  από την εργασία,  από την ζωή».

Ημερίδα με θέμα:  Βήματα για υγιή νεφρά: «Η σημασία της σωστής διατροφής»

Η άλλη δράση ήταν η ημερίδα Βήματα για υγιή νεφρά: «Η σημασία της σωστής διατροφής» που πραγματοποιήθηκε στο «Ελισσώ» από τις 9 το πρωί έως τις 19.30. Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων,  ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Λοβαρδέας και στο προεδρείο η περιφερειακή σύμβουλος κα Αλατζά Κυριακή και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνση Υγείας της Π. Ε. Ξάνθης Λάμπρος Τσούργιανης.

10 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για την Αναπηρία

 

1.Να γνωρίζουμε καλύτερα την αναπηρία

  1. Να καλλιεργήσουμε αμοιβαίο σεβασμό
  2. Να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στις δομές υγείας
  3. Να προάγουμε την αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία
  4. Να υποστηρίζουμε την εκπαίδευση των ΑΜΕΑ. Η δια βίου μάθηση των ατόμων με αναπηρία είναι ένα μονοπάτι για ισότιμη κοινωνία
  5. Να παρέχουμε εργασίας τα άτομα με αναπηρία τα οποία μπορούν και θέλουν να εργαστούν
  6. Να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για τα άτομα με αναπηρία. Εξασφάλιση προσβασιμότητας σε κτήρια, μεταφορικά μέσα, δημόσιους χώρους. Τα εμπόδια βάζουν φραγμούς στην ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ με το κοινωνικό σύνολο.
  7. Να εξασφαλίσουμε κοινωνική προστασία και κοινωνικές παροχές
  8. Να ενδυναμώσουμε τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να είναι λειτουργικά σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής (σπορ, μόρωση εργασία, γάμο)
  9. Να συνειδητοποιήσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…