Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στα χέρια των βουλευτών η λύση για το «Μαυρόρεμα»

Στα χέρια των βουλευτών η λύση για το «Μαυρόρεμα»

0

Καλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να θέσουν το θέμα στην Βουλή. Ομόφωνα δεκτή στην Επιτροπή Ποιότητας

 

Δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι αποκατάστασης αναφέρει το πρακτικό των αυτοψιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δ. Ξάνθης

 

Τα λατομεία στο Μαυρόρεμα του Δ.Δ. Κομνηνών απασχόλησε εκ νέου την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης που συνεδρίασε την Δευτέρα 16 Απριλίου στις 2.30 το μεσημέρι. Το ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε όχι το διαδικαστικό μέρος και αν ήταν εκπρόθεσμη ή όχι η απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου Ξάνθης προς την Αποκεντρωμένη αλλά με ποιο τρόπο ο Δήμος μπορεί να αντιδράσει και να μπλοκάρει την απόφαση να δοθούν άδειες για λατομικές εργασίες καθώς και παράταση της αδείας της εταιρείας που δραστηριοποιείται επί 15 χρόνια στην περιοχή.

 

Ο Δήμος Ξάνθης λέει ΟΧΙ οι κρατικές υπηρεσίες λένε ΝΑΙ

Άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση που το κράτος δεν ακούει την τοπική κοινωνία και αυτή είναι ανίσχυρη να προστατεύσει το φυσικό της περιβάλλον ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχουν έγγραφες διαβεβαιώσεις από την αρμόδια υπηρεσία ότι κινδυνεύει από την μη τήρηση των όρων αποκατάστασης και ότι υπάρχει αλλοίωση του τοπίου. Μάλιστα ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Γενάρη καταργεί τελείως και την γνωμοδότηση των δήμων! Τουτέστιν δεν ερωτάται καν η τοπική κοινωνία αν θέλει λατομεία ή όχι στην περιοχή της! Ειδικότερα κατά τη συζήτηση του θέματος και σε συνέχεια της επιστολής που είχε δώσει στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητα κα Αλεξία Γκιρτζίκη ως αρμόδια αντιδήμαρχος του Τμήματος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του δήμου Ξάνθης, η υπηρεσιακή κα Παπαθανασίου διένειμε όλα τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Διεύθυνση απάντησε εμπρόθεσμα στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης που την εγκαλούσε για εκπρόθεσμη απάντηση και συζητήθηκε εντόνως και στο δημοτικό συμβούλιο. Κι εφόσον αυτό εξηγήθηκε επαρκώς ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών κ. Μανώλης Φανουράκης έθεσε το καίριο ερώτημα:

«Και τώρα τι μπορεί να κάνει ο δήμο Ξάνθης;»

Περιγράφοντας την διαδικασία η κα Παπαθανασίου ανέφερε ότι τις άδειες για λατομικές εργασίες τις δίνει η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της ΑΜΘ και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Συμπλήρωσε δε ότι ο δήμος μόνο γνωμοδοτεί και ότι τόσο σε υπηρεσιακό όσο και στο πολιτικό επίπεδο οι γνωμοδοτήσεις είναι αρνητικές. Στο σημείο αυτό ο κ. Φανουράκη κατέθεσε την πληροφορία ότι η Περιφέρεια έχει εγκρίνει τις άδειες και ρώτησε τι μπορεί να κάνει ο δήμος Ξάνθης ώστε να μπλοκάρει την διαδικασία. Η κα Παπαθανασίου εξήγησε πως μόνο η υπηρεσία που δανειοδοτεί μπορεί να κάνει ανάκληση άδειας και ότι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του δήμου δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο επισημαίνοντας πως απευθύνθηκε σ’ όλες τις υπηρεσίες ενώ ενημέρωσε ότι  κάλεσε για αυτοψία το αρμόδιο κλιμάκιο της ΚΕΠΕ και έχουν καταγραφεί σε πρακτικό όλες οι παρανομίες που έχουν διαπιστωθεί κατά την αυτοψία. Κατέληξε δε: « Μόνο αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Καλούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να θέσουν το θέμα στην Βουλή

Η απάντηση ήρθε από την κα Γκιρτζίκη που κατέθεσε την πρόταση να απευθυνθούν στους τρεις βουλευτές μας ζητώντας τους να προκαλέσουν ερώτημα στην Βουλή για το θέμα ώστε να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ένα περιβαλλοντικό θέμα της περιοχής μας. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή. Τις επόμενες μέρες θα γίνει η ενημέρωση των βουλευτών με όλα τα έγγραφα των υπηρεσιών και θα ζητηθεί η παρέμβασή τους.

Τι αναφέρεται στο πρακτικό των αυτοψιών: Δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι αποκατάστασης

Παραθέτουμε απόσπασμα από το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δ. Ξάνθης με Α.Π. 12499(27 – 3 – 2017): «Κατά την διάρκεια των αυτοψιών παρατηρήθηκε ότι μεγάλος όγκος στείρων μαρμάρινων λατομικών υπολειμμάτων καταλαμβάνουν ολόκληρες πλαγιές ορεινών όγκων , σε επιφάνειες τις οποίες δεν μπορούμε με τα στοιχεία που διαθέτουμε, να εκτιμήσουμε εάν βρίσκονται εντός ή εκτός ορίων λατομικής δραστηριότητας. Παράλληλα στο δρόμο που χρησιμοποιείται από τα φορτηγά που κινούνται προς και από τα λατομεία που λειτουργούν, πέφτουν λατομικά υπολείμματα τα οποία συσσωρεύονται στα πλαϊνά όρια των δρόμων και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν μικρούς λόγους , παρεμποδίζονται της πρόσβαση στους βοσκούς. Θα θέλαμε εδώ να επισημαίνουμε ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλο ζωικό κεφάλαιο αιγοπροβάτων ελεύθερης βοσκής και κοπάδια άγριων αλόγων. Για το δήμο μας παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο σεβασμός στο περιβάλλον και η τήρηση των κανόνων, όσον αφορά τον τρόπο που διεκπεραιώνονται οι εργασίες ώστε να μην έχουν δυσχερείς συνέπειες τόσο για τα υφιστάμενα στην ευρύτερη περιοχή έργα κοινής ωφελείας – οδικό δίκτυο και υδατοδεξαμενή – όσο και στην αλλοίωση του αισθητικού τοπίου».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…