Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

0

Συνεργασία
Παγίως υποστηρίζαμε ότι με τις συνεργασίες οι όποιας μορφής προσπάθειες προχωρούν με επιτυχία όταν βέβαια τίθενται από την αρχή οι σωστές βάσεις. Δικαίωση της άποψής μας αποτελεί η έναρξη συνεργασίας του Επιμελητηρίου Ξάνθης με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Σμίνθης. Η αρχή μεταξύ των δύο πλευρών έγινε, οι συζητήσεις προχωρούν, τίθενται στο τραπέζι τα θέματα, υπάρχει θετική διάθεση για συνεργασία. Άρα όλα βαίνουν μέχρι στιγμής καλά. Όταν δε θ’αρχίσουν σιγά –σιγά να υλοποιούνται και οι στόχοι του εγχειρήματος τότε όντως θα έχουν μπει γερές βάσεις.
-Συνεργασία λοιπόν!
Γ.Δ.


Πρώτα το αυγό, μετά τα κακαρίσματα
Ο λαός μας λέει ένα πολύ ωραίο γνωμικό «πρώτα κάνε το αυγό και μετά κακάρισε». Δηλαδή, πρώτα υλοποίησε, κάνε πράξη αυτό που πρέπει και μετά να κάνεις δηλώσεις και να υπερηφανεύεσαι για το έργο σου. Ισχύει απόλυτα το παραπάνω για τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος δήλωσε πως έως τον Αύγουστο θα έχει γίνει εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς τρίτους.
Φάουλ. Πρώτα να γίνει η πληρωμή και εξόφληση των χρεών προς τους ιδιώτες και μετά τα…κακαρίσματα. Βιάστηκε επομένως ο συμπαθής κατά τ’ άλλα υπουργός. Ο οποίος λησμόνησε πως παρόμοιες δηλώσεις πολλές ακούστηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν από συναδέλφους του για το χρέος το οποίο όμως παραμένει υψηλό.
Γ.Δ.


Κάποτε θα’ ρθουν και οι Ρώσοι
Χρόνια ακούμε για άφιξη χιλιάδων Ρώσων τουριστών στη Θράκη. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι ίδιες κουβέντες. Και τελικά το αποτέλεσμα είναι κατώτερο του αναμενόμενου. Γκρίνια; Όχι. Όμως ακούγονται πολλά λόγια από δικής μας πλευράς και οι αφίξεις τελικά δεν δικαιώνουν την πολυλογία.
Τέλος πάντων, ας αισιοδοξήσουμε μήπως και δούμε εν τέλει Ρώσους τουρίστες στα μέρη. Και όπως έλεγε στην παρέα φίλος με χιούμορ, «αν δεν έρθουν οι Ρώσοι, ας έρθουν τουλάχιστον οι Ρωσίδες…»
Γ.Δ.


Πλατεία Μητροπόλεως πριν λίγα χρόνια. Μαθητική εκδήλωση του 1ου Δημοτικού Σχολείου (αρχείο κ. Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Δεν παίρνει από λόγια ο Γαβρόγλου
Μάλλον δεν ικανοποίησε τον πρυτανεύοντα του Δ.Π.Θ. κ. Τουλουπίδη καθώς και τους αιρετούς από την Θράκη που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός τους έδωσε να καταλάβουν ότι η απόφαση για την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει όπως και η μη συνένωση του ΤΕΙ Καβάλα με το Δ.Π.Θ. Πρόκειται για τα δύο θέματα που απασχολούν το Πανεπιστήμιό μας και την τοπική κοινωνία που έχει ταχθεί απέναντι φοβούμενη συρρίκνωση του πανεπιστημίου μας σε συνδυασμό και με τον νόμο των μεταγραφών.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε με ενδιαφέρον τη σημερινή συνέντευξη του κ. Τουλουπίδη.
Μ.Ξ.


Σε ένταση η περιοχή μας
Το ερώτημα είναι επίκαιρο και ακούγεται στις συζητήσεις: Θα ηρεμήσει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατάληψη της Αφρίν ή θα του ανοίξει η όρεξη και για άλλες κατακτήσεις; Το συζητούν οι παρέες, ακούγονται διάφορα αλλά στο τέλος, σε όλα υπάρχει ένα ερωτηματικό γιατί ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Από την άλλη έχει τις χλιαρές αντιδράσεις Αμερικανών, Ρώσων, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Ευρώπης. Όλοι κάνουν δηλώσεις σκοπιμότητας κι έτσι αυτός τους… γράφει κανονικά, τους αγνοεί και κάνει αυτά που γουστάρει.
Η αλήθεια είναι πως την περίοδο αυτή εθνικά και εξωτερικά θέματα βρίσκονται για τη χώρα μας σε κρίσιμο σημείο, όπως βέβαια και για την Κύπρο. Η γειτονιά μας δυστυχώς βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη φάση έντασης του τι θα συμβεί. Και βέβαια απευχόμαστε να συμβεί κάτι δυσάρεστο.
Γ.Δ.


Εκλογικό Ι
Κι ενώ στη γειτονιά μας έχουμε  ένταση και το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα καλό, ζεσταίνονται οι εκλογικές μηχανές των υποψηφίων καθώς διάχυτη είναι η εντύπωση ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2018 θα έχουμε βουλευτικές εκλογές. Βέβαια στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται καθόλου κουβέντα, οι πολλές συζητήσεις γίνονται εντός της ΝΔ, καθώς υπάρχει το σημαντικό ζήτημα το ποιοι θα είναι υποψήφιοι και ποιοι όχι.
Ακούγονται δε πολλά ονόματα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν όταν ολοκληρωθεί ο εκλογικός σχεδιασμός της Ν.Δ. Τότε θα αξιολογηθεί το ποιος είναι χρήσιμος στο ψηφοδέλτιο και ποιος όχι. Διότι ας μη γελιούνται κάποιοι υποψήφιοι και τρέφουν αυταπάτες, η επιλογή θα γίνει για το ποιος υποψήφιος μπορεί, έχει τις γνωριμίες και το μηχανισμό να φέρει τις περισσότερες ψήφους στην παράταξη.
Γ.Δ.


Εκλογικό ΙΙ
Προφανές είναι πως τα παραπάνω ισχύουν και για τους μουσουλμάνους υποψήφιους που θα επιλεγούν για το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Γιατί αυτή η ξεχωριστή αναφορά θα ρωτήσει κανείς και δικαιολογημένα. Όμως η επιτυχία ενός συνδυασμού στο νομό Ξάνθης (όπως και Ροδόπης) πάντα σχεδόν εξαρτάται από την κατάλληλη επιλογή των μουσουλμάνων υποψηφίων. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάλληλη επιλογή φέρνει ψήφους με το τσουβάλι. Ας το’ χουν κι αυτό υπόψιν τους όσοι έχουν στα κόμματα την ευθύνη ν’αποφασίσουν την επιλογή αυτών των υποψηφίων.
Γ.Δ.


Εκλογές
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν οι επόμενες ευρωεκλογές να διεξαχθούν από τις 23 ως τις 26 Μαΐου 2019, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της EE. Βάσει της νομοθεσίας οι επόμενες ευρωεκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν από τις 6 ως και τις 9 Ιουνίου 2019, όμως «οι χώρες μέλη έκριναν ότι δεν είναι δυνατό» να πραγματοποιηθούν σε αυτές τις ημερομηνίες, αναφέρει το Συμβούλιο της EE σε ανακοίνωση του. Η περίοδος μεταξύ της 23ης και 26ης Μαΐου προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσω της επίσημης διαδικασίας, όπως προβλέπει η διαβούλευση μεταξύ των ευρωβουλευτών και την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη των 28 χωρών μελών, και πρόκειται να ανακοινωθεί πριν το τέλος Ιουνίου. Από τις εκλογές του Μαΐου του 2019 θα προκύψει ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την αποχώρηση των 73 Βρετανών ευρωβουλευτών. Οι έδρες του θα μειωθούν από 751 σε 705, καθώς ένα μέρος των βρετανικών εδρών θα μοιραστεί μεταξύ των κρατών μελών που ως τώρα υποεκπροσωπούνταν σε σχέση με τον πληθυσμό των χωρών τους. Οι προηγούμενες ευρωεκλογές είχαν πραγματοποιηθεί από τις 22 ως τις 25 Μαΐου 2014.
Γ.Δ.


Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης παράγει πολιτισμό
Τελικά το μουσικό Σχολείο Ξάνθης απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι πρωτοπορεί και έχει αναχθεί σε ένα πολιτιστικό πυλώνα του νομού μας.  Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του φεστιβάλ «Ξάνθη , Πόλις Ονείρων», το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός και συνεχώς διευρύνεται με νέες συμμετοχές μουσικών σχολείων,  είχε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε χθες 21 Μαρτίου και μια αξιόλογη μουσική εκδήλωση, τα «Χελιδονίσματα» για το καλωσόρισμα της Άνοιξης. Η εκδήλωση διοργανώνεται για  πρώτη φορά συντονισμένα και συμμετείχαν 14 σχολεία ενώ είχε πολύ θετική αποδοχή και από τον κόσμο.
Όπως φαίνεται λοιπόν θα καθιερωθεί…
Μ.Ξ.   


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…