Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Ένοχοι κρίθηκαν Χατζηευαγγέλου – Καραλευθέρης  

Ένοχοι κρίθηκαν Χατζηευαγγέλου – Καραλευθέρης  

0
diki-empros

 

 

Το Τριμελές Κακουργιοδικείο Ροδόπης τους επέβαλλε ποινή κάθειρξης 7 ετών, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 έτη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

 

Άσκησαν Έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι – Ο Δήμος Τοπείρου θα ζητήσει πίσω 96.000 ευρώ

 

Ένοχοι για απάτη κατά του Δημοσίου κρίθηκαν από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Ροδόπης, ο πρώην Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου και ο υπάλληλος του δήμου Τοπείρου Δημήτρης Καραλευθέρης. Τους επιβλήθηκε δε ποινή κάθειρξης 7 ετών, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 έτη και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Να σημειώσουμε πως η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της έφεσης που άσκησαν οι καταδικασθέντες, ενώ επειδή είχαν καταβάλλει εγγύηση 4.000 ευρώ το δικαστήριο δεν επέβαλλε νέα εγγυοδοσία. Επισημαίνεται επίσης ότι η ποινή δεν είναι εξαγοράσιμη καθώς είναι κάθειρξη για κακούργημα.

 

xatzievaggelou 5-emprosΟ Δήμος Τοπείρου θα ζητήσει πίσω 96.000 ευρώ

Όπως μας πληροφόρησε ο δικηγόρος του Δήμου Τοπείρου κ. Στέργιος Γιαλάογλου και πολιτική αγωγή στη δίκη, ο δήμος Τοπείρου προτίθεται να διεκδικήσει με αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια το ποσό των 96.000 ευρώ που αφορά τις αποδοχές μαζί με τις προσαυξήσεις του εν λόγω υπαλλήλου για την περίοδο μεταξύ του Απρίλιου 2008 έως τις 31/1/2011. Είναι η περίοδος που ο υπάλληλος εξακολουθούσε να εργάζεται στον δήμο παρότι είχε καταδικαστεί τελεσίδικα για υπεξαίρεση χρημάτων αφού ο κ. Χατζηευαγγέλου ως Δήμαρχος, δεν είχε υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη προκειμένου να απολυθεί. Το Δικαστήριο μάλιστα δεν δέχτηκε την πρόταση δικαστικού να αφαιρεθεί το ποσό των αποδοχών που αντιστοιχούσε στην περίοδο που ο κ. Χατζηευαγγέλου είχε τεθεί σε αργία από τα καθήκοντα του δημάρχου,  με απόφαση του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης. Να σημειώσουμε ότι εκτός από το ποσό των 96.000 ευρώ υπάρχει και οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο που ανέρχεται σε 64.000 ευρώ. Έτσι το συνολικό ποσό που στοιχειοθετεί τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος της απάτης κατά του Δημοσίου είναι στα 160.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Χατζηευαγγέλου και ο κ. Καραλευθέρης είχαν κριθεί ένοχοι για παράβαση Καθήκοντος και ηθική αυτουργία αντίστοιχα και πρωτόδικα και στο Εφετείο το 2013 και τους επιβλήθηκε η ποινή 15 μηνών φυλάκιση με 3ετή αναστολή και στέρηση για 1 χρόνο των πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι μάρτυρες και οι συνήγοροι

Στην δίκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας ο Δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Πολυχρονιάδου. Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν ο δικηγόρος Θανάσης Ξυνίδης, πρώην προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Τοπείρου Καφετζόγλου Μιχάλης. Συνήγορος του Δήμου Τοπείρου ήταν ο Ποινικολόγος Σ. Γιαλάογλου και συνήγοροι υπεράσπισης του Καραλευθέρη, ο κ. Γκάνιας και τον Χατζηευαγγέλου υπερασπίστηκε ο κ. Ευμοιρίδης.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε διωκόμενο με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Αρχών της Γερμανίας

Κατηγορήθηκε για απάτη Συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024, στην Κομοτηνή, απ…