Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλαλούμ στον ΕΦΚΑ ταλαιπωρεί ασφαλισμένους άλλων ταμείων

Αλαλούμ στον ΕΦΚΑ ταλαιπωρεί ασφαλισμένους άλλων ταμείων

0

Δεν βρίσκουν τον ΑΜΚΑ στο σύστημα και δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις. «Τεχνικό πρόβλημα στο κεντρικό σύστημα που σύντομα θα επιλυθεί», λένε από την τοπική υπηρεσία

 

Καταγγελίες των Ομοσπονδιών των Εργαζομένων προς τον ΕΦΚΑ για διπλοεγγραφές ΑΜΚΑ και εμφάνιση ασφαλισμένων σαν… νεκρών. Τι απαντά ο Φορέας

 

 

Το Αλαλούμ στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ πληρώνουν πολλοί ασφαλισμένοι άλλων ταμείων που έχουν ενοποιηθεί με τον Ενιαίο Φορέα. Ειδικότερα όπως καταγγέλλουν ασφαλισμένοι δεν βρίσκουν το ΑΜΚΑ τους στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους συνταγογραφήσουν οι γιατροί ιατρικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να έχουν επιβάρυνση στην υγεία τους και στην τσέπη τους!

Δεν βρίσκουν τον ΑΜΚΑ στο σύστημα και δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις

Απευθυνθήκαμε στην τοπική υπηρεσία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και μας είπαν πως πρόκειται για ένα τεχνικό πρόβλημα που δεν είναι τοπικό αλλά κεντρικό που αφορά στο πληροφοριακό σύστημα που καλείται να ενσωματώσει τα στοιχεία των ασφαλισμένων άλλων ταμείων και ότι σύμφωνα με την πληροφόρησή του από υπηρεσιακούς παράγοντες που έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό σε συνεργασία με τα πληροφοριακά συστήματα των ταμείων σύντομα θα εξομαλυνθεί η κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι εκτός από απώλειες στοιχείων έχουν παρατηρηθεί και διάφορα άλλα όπως διπλοεγγραφές ΑΜΚΑ και εμφάνιση ασφαλισμένων σαν… νεκρών. Διαβεβαιώσεις δίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ή και αλλοίωσης των ασφαλιστικών δεδομένων για τους ασφαλισμένους, ούτε θα καθυστερήσει η παροχή ασφαλιστικής ικανότητας η οποία παρέχεται ήδη ψηφιακά.

Καταγγελίες των Ομοσπονδιών των Εργαζομένων προς τον ΕΦΚΑ

Να σημειώσουμε πως τα φαινόμενα αυτά τα κατήγγειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) οι οποίες αποκάλυψαν ότι στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ επικρατεί το απόλυτο χάος , επισημαίνοντας τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τα λάθη του συστήματος και τις διπλοεγγραφές ασφαλισμένων.

Στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ διευκρινίζεται ότι :

Η διοίκηση του Φορέα με την διευκρινιστική ανακοίνωσή της ουσιαστικά απαντάει στις καταγγελίες των Ομοσπονδιών επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα που «ιστορούνται» στο κείμενο της ανακοίνωσης των ομοσπονδιών και για τα οποία θα υπάρξει άμεσα συνολική απάντηση, ξεχωρίζει μια ολοσέλιδη καταγραφή σοβαρών δήθεν και επικίνδυνων δυσλειτουργιών και παραλείψεων στη λειτουργία του μητρώου του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για ένα «απάνθισμα» τεχνικού – ψηφιακού χαρακτήρα λεπτολογιών που από το ίδιο το περιεχόμενό τους φαίνεται να στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων οργανωτικού χάους και δυσλειτουργικής ανικανότητας μαζί και διοικητικής και πολιτικής ανευθυνότητας της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΕΦΚΑ.

– Δημιουργούν πρώτα απ’ όλα την εντύπωση ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος απώλειας ή και αλλοίωσης των ασφαλιστικών δεδομένων για τους ασφαλισμένους κατά τη μεταφορά και ενοποίηση των μητρώων όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι:

Στα 30 περίπου εκατ. εγγραφών που επέβαλε η ενοποίηση των μητρώων των ενταχθέντων φορέων είναι τόσο ψηφιακά όσο και λογικά αναμενόμενο αλλά και αποδεκτό να υπάρχει ένα πλήθος διπλοεγγραφών, συνωνυμιών, διπλών και τριπλών ΑΜΑ και ΑΜΚΑ, λατινικών ή άλλων στοιχείων απογραφής κ.α.

Και όταν επίσης γνωρίζουν ότι για όλα αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες άμεσης διευκρίνισης και αποκατάστασης από την ΗΔΙΚΑ και την Intrasoft.

– Προχωρούν στην εκτίμηση και «αξιολόγηση» ότι όλες αυτές οι κατ’ αυτούς επικίνδυνες επικαλύψεις, παραλήψεις ή συγχύσεις δημιουργούν άμεσο πρόβλημα στις παροχές (συντάξεις θανάτου, κληρονομικά δικαιώματα, έξοδα κηδείας) και στην υποβολή των ΑΠΔ.

Δυστυχώς κι εδώ γνωρίζουν ή τουλάχιστον ήταν εύκολα δυνατό να πληροφορηθούν ότι από 16/01/2017 και μετά, για την υποβολή των ΑΠΔ υπάρχει σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, ενώ για τις παροχές, οι όποιες τυχόν ασάφειες ή συγχύσεις, αντιμετωπίζονται κατά άμεση προτεραιότητα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…