Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Συνεχίζεται η κατάληψη στην Πολυτεχνική

Συνεχίζεται η κατάληψη στην Πολυτεχνική

0

Μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης. Νέα απόφαση για συνέχιση ή μη της κινητοποίησης στις 12 Δεκεμβρίου

 Θετικά τα μηνύματα για την επαναλειτουργία της λέσχης των εστιών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Παράσταση στη Σύγκλητο για τις αντιδράσεις για τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής

Για μία ακόμη εβδομάδα παρατάθηκε η κατάληψη στην Πολυτεχνική σχολή της Ξάνθης, η οποία θα διαρκέσει έως την Τρίτη οπότε και θα κληθούν να διαμορφώσουν εκ νέου τη στάση τους οι φοιτητές. Σε μία Γενική Συνέλευση με πολύ μεγάλη μαζικότητα οι φοιτητές, την περασμένη Τρίτη, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους, με σκοπό να αναδείξουν τα ζητήματα που απασχολούν το πανεπιστήμιο, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε θέματα κεντρικής πολιτικής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως μας ενημέρωσε ο φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Θύμιος Τσιγγερίδης που συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου, με τη στήριξη της πλειοψηφίας από τους 400 περίπου φοιτητές που συμμετείχαν εγκρίθηκε το κοινό πλαίσιο που περιλάμβανε τα αιτήματα και την απόφαση για συνέχιση της κατάληψης. «Το σημαντικό ζήτημα που αναδεικνύουμε είναι ότι μέσα από τους αγώνες των φοιτητών, η μαζικότητα οδηγεί σε άσκηση πίεσης και σε νίκη, ώστε να ακουστούν οι διεκδικήσεις μας», σημείωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι παρά τις αντεγκλήσεις που προέκυψαν στο πλαίσιο της συζήτησης, η απόφαση ελήφθη σε ενωτικό κλίμα και με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών που δεν εντάσσονται σε παρατάξεις.

Στα κύρια αιτήματα των φοιτητών περιλαμβάνεται η επαναλειτουργία της Λέσχης σίτισης που λειτουργεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπου εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν προσωρινά και άτυπα από το υπουργείο παιδείας μέχρις ότου λυθεί η κατάληψη στο κτήριο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, θα προωθήσουν άμεσα τις διαδικασίες για τις υπηρεσίες σίτισης στα πανεπιστήμια που έχουν αναλάβει.

Ως προς το θέμα των αντιδράσεων των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής για τη μεταφορά της σχολής τους, υπήρξε παράσταση φοιτητών στη Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, όπου φάνηκε ότι η Διοίκηση είναι καταρχάς διατεθειμένη να ακούσει τους λόγους των αντιρρήσεων των φοιτητών και να δρομολογηθεί λύση κοινής αποδοχής, παρότι αρχικά η στάση ήταν πολύ πιο κάθετη όσον αφορά στο σχεδιασμό για τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής στα κτήρια των ΠΡΟΚΑΤ.

Τα αιτήματα των φοιτητών

Στην απόφαση των φοιτητών περιλαμβάνονται τα αιτήματα:

-Δημόσια και δωρεάν σίτιση χωρίς εργολαβίες για όλους

-Άμεση κάλυψη των αναγκών μας με κάθε δημοσιονομικό και πολιτικό κόστος για το κράτος

-Να ανοίξει τώρα η λέσχη

-Λειτουργία της λέσχης και σταθερή και μόνιμη εργασία για τους εργαζόμενους

-Άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση με ΣΣΕ των εργαζομένων στη λέσχη των εστιών

-Πλήρη επαναφορά του ασύλου, ενάντια στην αποστείρωση των χώρων του Πανεπιστημίου. Πολιτική, πολιτιστική Ελευθερία στο άσυλο

-Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου. Συνολική απόσυρση του ν. Διαμαντοπούλου και όλων των πτυχών του

-Όχι στη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής

-Να ανοίξει άμεσα το Αναγνωστήριο

-Συντήρηση του κτηρίου της βιβλιοθήκης που στεγάζει προσωρινά το τμήμα Αρχιτεκτονικής

Ανέγερση νέου κηρίου Αρχιτεκτονικής που να καλύπτει τις ανάγκες για χώρους διαλέξεων, εργαστηρίων, καμαρινιών

-Όχι στην κατάργηση του ασύλου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…