Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. Καμίνης: Αντί για ανάπτυξη, μοιράζουν φιλοδωρήματα και ελεημοσύνη

Γ. Καμίνης: Αντί για ανάπτυξη, μοιράζουν φιλοδωρήματα και ελεημοσύνη

0

Ο δήμαρχος Αθηναίων, που βρέθηκε στην Ξάνθη για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και εμφανίζεται αισιόδοξος για την ενότητα και την προοπτική στο Κίνημα Αλλαγής

 «Αντί για ουσιαστική μεταρρύθμιση, ασχολούμαστε με το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει εκλογική βάση στην ΤΑ», σχολιάζει αναφορικά με τον εκλογικό νόμο που πρότεινε ο ΥΠΕΣ

 Αποφασισμένος να στηρίξει και να ενισχύσει εκείνες τις τάσεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν την τόλμη να διαμορφώσουνε έναν προγραμματικό λόγο συγχρονισμένο με την εποχή και να αποδείξουν ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να είναι η πολιτική δύναμη που θα πει αλήθειες και θα προωθήσει ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, είναι ο Γιώργος Καμίνης, που παραμένει ενωτικός, αλλά και αισιόδοξος για τη δυναμική του νέου φορέα, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτό θα αναδειχθεί και στο ιδρυτικό συνέδριο στις 16-18 Μαρτίου. Σε χριστουγεννιάτικο φόντο, εβρισκόμενος στην Ξάνθη με την οικογένειά του για λίγες ημέρες ανάπαυλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, που ήταν εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, συνομίλησε με το «Ε» για την επικαιρότητα, αλλά και τις προκλήσεις που θέτει η νέα χρονιά. Αφού πρώτα όμως, μας μετέφερε τις εντυπώσεις του για την ομορφιά του παραδοσιακού οικισμού και την ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης.

Αισιόδοξος για τη δυναμική και τις προθέσεις στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Ο ίδιος απέφυγε να χαρακτηρίσει ως τάση τη συσπείρωση που αναδεικνύεται γύρω από το πρόσωπό του στο νέο φορέα, κάνοντας λόγο για ένα ρεύμα ιδεών με ανανεωτικό χαρακτήρα, που ξεκίνησε με την υποψηφιότητά του, ενώ αναφορικά με την προσυνεδριακή περίοδο, εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε το Κίνημα Αλλαγής να πείσει για τη σοβαρότητά των θέσεών του. «Ο κόσμος μας έλεγε πώς εκλέγετε επικεφαλής χωρίς συνέδριο; Θα αποδείξουμε ότι τα πράγματα κάποιες φορές ξεκινούν ανορθόδοξα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ξεκινούν και εσφαλμένα», σημειώνει ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας ότι το στοίχημα για την ενεργοποίηση του κόσμου που προήλθε στις κάλπες της Κεντροαριστερά είναι το ίδιο το συνέδριο. «Αν θα είναι ένα συνέδριο που θα πάμε να μιλήσουμε προγραμματικά και όχι να πάμε να χειροκροτούμε και να επιδοκιμάζουμε. Και πιστεύω ότι κανείς δε το θέλει αυτό, άρα είμαι αισιόδοξος. Ο κόσμος κουράστηκε με τους δύο μονομάχους ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία», σχολιάζει συμπληρωματικά. Αναφορικά δε, με την κριτική που ασκήθηκε για τη σύνδεση του αποτελέσματος των εκλογών με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει: «το θέμα είναι αν θα έχουμε την τόλμη να πάμε να μιλήσουμε για το νέο, να δείξουμε την αναγκαιότητα και να το εφαρμόσουμε. Αυτό εγώ θα το κάνω και ελπίζω ότι δε θα είμαι μία μειοψηφούσα φωνή. Καταλαβαίνω ότι για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα έρχονται σημάδια από πολλές πλευρές που μας δείχνουν ακόμη ότι αρνούμαστε να αλλάξουμε, πράγμα που δείχνει ότι πρέπει να πείσουμε τον κόσμο. Οι πολιτικοί δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους. Πρώτη ευκαιρία με το Κίνημα Αλλαγής είναι να αποδείξει ο καθένας εμπράκτως πού βρίσκεται και τι προτείνει. Όποιος δεν έχει καταλάβει ότι πρέπει να πούμε αλήθειες, ζει ακόμη στην Ελλάδα της χρεοκοπίας».

Ειδικά για το ζήτημα της τοποθέτησης του νέου φορέα στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, ο κ. Καμίνης φάνηκε βέβαιος για την εκλογή Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, το Κίνημα Αλλαγής θα είναι εξοπλισμένο με πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που θα καταθέσει ως πρόταση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Αμφίσημος ο λόγος του Ερντογάν για το προσφυγικό

Δριμεία κριτική άσκησε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Αθηναίων στη διαχείριση της κυβέρνησης στο θέμα του προσφυγικού, εξηγώντας ότι θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχει γίνει προετοιμασία. «Η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε τα πράγματα όπως πρέπει, οπότε τα επόμενα δύο χρόνια εξαρτάται από τις σχέσεις του Ερντογάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι αναμφίβολα επηρεάζει και το πρόβλημα της κακοδιοίκησης, που στερεί τη δυνατότητα λειτουργίας ενός μηχανισμού ορθολογικής διαχείρισης του προσφυγικού και αποτελεσματικής απορρόφησης των κονδυλίων. Το λόγο δε, του Τούρκου προέδρου χαρακτήρισε αμφίσημο στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, εξηγώντας ότι «άφησε κάποιες ελπίδες, αλλά μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη».

Η Συνθήκης της Λωζάνης μπορεί να αλλάξει μόνο αν υπάρχει σύμπτωση βουλήσεων

Με αφορμή την αναφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η συζήτηση πηγαίνει στη Συνθήκη της Λωζάνης και τα όσα ειπώθηκαν σχετικά με την επικαιροποίησή της. Τον ρωτάμε λοιπόν, ως συνταγματολόγος να μας πει πώς τοποθετείται επί του θέματος. «Δεν έχουν σημασία τα νομικά εδώ. Οι συνθήκες για να αλλάξουν θέλουν τη συναίνεση και των δύο μερών. Αν το ένα μέρος είναι ικανοποιημένο, η συνθήκη δεν αλλάζει. Όσο μεταβάλλονται οι συνθήκες και εφόσον συμπίπτουν οι βουλήσεις και των δύο μερών υπάρχουν πάντοτε περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων και των συνθηκών. Η ζωή εξελίσσεται, αλλά πρέπει πάντα να εξυπηρετεί και τα δύο μέρη», απαντά.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την υποκρισία

Ιδιαίτερα αιχμηρά τοποθετείται ο κ. Καμίνης σχετικά με τα «βοηθήματα» της κυβέρνησης, ήτοι το κοινωνικό μέρισμα και το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης. «Είναι μία τόσο λάθος προσέγγιση! Αντί να θέλουμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας κοιτάμε να μοιράζουμε φιλοδωρήματα και ελεημοσύνη. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει μία άποψη στην κυβέρνηση και μία σταθερή γραμμή για την ανάπτυξη της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ», σημειώνει ο ίδιος σχολιάζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι επιλέγει να συνεχίζει την υποκρισία και την απόκρυψη της πραγματικότητας. «Η κυβέρνηση μεταθέτει τελείως το πεδίο της συζήτησης. Παράδειγμα η περίπτωση του διοικητή της ΤτΕ, που ενώ τους προτείνει για να τους προστατέψει, αυτοί τον κατηγορούν».

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Καμίνης εξηγεί ότι στην ιστορία της η χώρα μας είχε πάντα μία τομή, όπως δικτατορία ή πόλεμο, από την οποία ξεκινούσε πάντα μια νέα αρχή για να καταλήξουμε σε παραπλήσια με το παρελθόν φαινόμενα. «Σήμερα, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που βασανιζόμαστε εδώ και οκτώ χρόνια, γιατί προσπαθούμε μέσα από δημοκρατικές μεθόδους και τον κοινοβουλευτισμό να βγούμε από την κρίση. Και αυτό βέβαια, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν επιτρέπει παρεκτροπές. Και η κατάσταση σήμερα κάνει τη χώρα να δείχνει σα να μην έχει εφεδρείες για να βγει από την κρίση, μέσα από τη δημοκρατία. Εκεί που άλλοι ορθώνουν λόγο μίσους, σφοδρής αντιπαράθεσης και εκμηδενισμού του πολιτικού αντιπάλου, τον οποίο αντιμετωπίζουν σαν πολιτικό εχθρό, είναι σημαντικό να μπορούμε, όπου γίνεται να βρίσκουμε τα σημεία σύνθεσης, γιατί δεν ξέρουμε αν θα έχουμε πάντα τη δυνατότητα να αντιπαρατιθέμεθα σε όρους δημοκρατίας».

«Πόδι» στην ΤΑ επιχειρεί να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλά αναλογική

Φυσικά, από τη συζήτηση δεν μπορούσε να λείπει και η κεφαλίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ο κ. Καμίνης, σε πλήρη σύμπλευση με τη γενική στάση της ΚΕΔΕ, αναφορικά με τις εξαγγελίες Σκουρλέτη και τη θύελλα αντιδράσεων για τον νέο εκλογικό νόμο, επισημαίνει: « αν δεν προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την ΤΑ, το να έρχεται να προτείνει απλά έναν εκλογικό νόμο μου φαίνεται αστείο. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας, το ζήτημα είναι μια λύση αποκέντρωσης, μία μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει κατανομή αρμοδιοτήτων, πόρους κλπ», ενώ υπογραμμίζει: «μέσα από τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση θέλει να βάλει δια παντός ένα πόδι στην ΤΑ που είναι ένας χώρος, όπου παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ αδύναμος. Δεν το έχει καταφέρει ως τώρα γι’ αυτό θέλει με το σύστημα της απλής αναλογικής, επειδή είναι αδύναμος, να κάνει και τους άλλους αδύναμους». Μάλιστα, χαρακτηριστικά σχολιάζει: «αντί να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε τα στραβά του Καλλικράτη, γιατί είχε και τέτοια εκτός από καλά, ασχολούμαστε με το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει εκλογική βάση στην ΤΑ», ενώ καταληκτικά, σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη χωροταξικών μεταρρυθμίσεων, απαντά ότι ενδεχομένως, κάποια πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει, «αλλά να γίνει με τρόπο που δε θα ανοίξουμε μία τρυπούλα και θα προσπαθήσουν να περάσουν όλοι ελληνοπρεπώς. Απαιτούνται κριτήρια αυστηρά και επιχειρήματα για κάθε αλλαγή».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…