Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για τη ΣΕΚΑΠ

Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για τη ΣΕΚΑΠ

0
sekap001-empros

«Ανάσα» ή παύση πληρωμών; Όλα «κρέμονται» από την απόφαση του Πρωτοδικείου Κομοτηνής. Από το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι στην Κομοτηνή

 

Παλλαϊκό μέτωπο στήριξης για τη ΣΕΚΑΠ – «Ιερός» αγώνας από την Μητρόπολη και Ψηφίσματα από τους Δήμους – Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους

 

Ένα βήμα πριν την πτώχευση βρίσκεται πλέον η ΣΕΚΑΠ η εμβληματική καπνοβιομηχανία της Θράκης. Αυτό κατέστη σαφές κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009.

 

Αποφάσισαν παύση πληρωμών – Ορίστηκε νέος Γενικός Διευθυντής και νέος νομικός σύμβουλος για τη διαδικασία της πτώχευσης

Το Δ.Σ έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα: Α) Ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας – πληρωμών της εταιρείας. Υπενθυμίζουμε πως επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το Τελωνείο της Ξάνθης το οποίο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους. Β) Ήδη από χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό – Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης

τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Γ) Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης.

«Ιερός» αγώνας από την Μητρόπολη και Ψηφίσματα από τους Δήμους

Το ζήτημα της ΣΕΚΑΠ έχει συσπειρώσει την τοπική κοινωνία και όλες αυτές τις μέρες έχει δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο στήριξης που τάσσεται στο πλευρό της εταιρείας και των εργαζομένων. Η Μητρόπολη Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση όπου καλεί σε συστράτευση όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της εταιρείας και παροτρύνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν ώστε να ασκήσουν κάθε νόμιμη επιρροή για τη συνέχεια της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ. Παράλληλα κάνει έκκληση προς την Δικαιοσύνη επισημαίνοντας πως: «μία πιθανή αρνητική εξέλιξη στην αυριανή αίτηση ανακοπής που έχει υποβάλλει η εταιρεία προς το Εφετείο Κομοτηνής, θα έχει τεράστιο κοινωνικό κόστος και μπορεί να επιφέρει ακόμη και τραγικές συνέπειες στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους». Ψήφισμα εξέδωσε ο δήμος Ξάνθης. Σ’ αυτό εκφράζεται η έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τις εξελίξεις στην ΣΕΚΑΠ επισημαίνοντας πως: « Είναι τραγικό σήμερα, για μία υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας, ένας οικονομικός και εργασιακός «πνεύμονας» για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο». Παράλληλα απευθύνεται έκκληση να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει για την κοινωνία μας οποιαδήποτε παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης και να αποφευχθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ψήφισμα του Δήμου Αβδήρων όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι : «είναι άδικο να κινδυνεύει το μέλλον της εταιρίας και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι αλλά και η οικονομία της περιοχής μας για μία υπόθεση στην οποία τα φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται έχουν ήδη κριθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη και έχουν αθωωθεί. Ψήφισμα Συμπαράστασης προς την ΣΕΚΑΠ και στους εργαζομένους εξέδωσε και ο δήμος Τοπείρου στο οποίο υπογραμμίζεται πως η συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ είναι υπόθεση εθνική και μας αφορά όλους και ζητείται εδώ και τώρα να βρεθεί λύση σωτηρίας της ΣΕΚΑΠ. « Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη και ιστορική», καταλήγει το Ψήφισμα του δήμου Τοπείρου.

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους – Κοινή ανακοίνωση των σωματείων και του συνεταιρισμού μετόχου της ΣΕΚΑΠ

Σε κοινή ανακοίνωση τα δύο σωματεία εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ εκφράζουν την αγωνία τους για την εταιρεία τονίζοντας μεταξύ άλλων: « Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η ΣΕΚΑΠ όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε όλους. Βλέπουμε πλέον ότι έχουμε στο πλευρό μας όλη την τοπική κοινωνία και τους παράγοντες αυτής οι οποίοι αγωνίζονται για την εύρυθμη λειτουργία της. Είναι άδικο για το λαό της Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009, να υποσκάπτει το μέλλον της εταιρίας, την οικονομία της περιοχής και το μέλλον μας. Προσβλέπουμε πλέον στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα δικαιώσει την εταιρεία μας στο δίκαιο αγώνα της». Επίσης στο πλευρό της εταιρείας τάσσεται και ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ Με ανακοίνωσή του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, παρότι – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση έχει αντιδικίες με τον μεγαλομέτοχο (όμιλο Σαββίδη) λόγω του αποκλεισμού του από το Δ.Σ. «Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σήμερα η κρίσιμη ημέρα για την ΣΕΚΑΠ – Από το πρωί όλοι οι εργαζόμενοι στην Κομοτηνή

Υπενθυμίζουμε πως η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ αφού πρόκειται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσε η εταιρεία «για προσωρινή διαταγή άμεσης άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης» σε βάρος της. Στο πλευρό της διοίκησης οι εργαζόμενοι που από νωρίς το πρωί μετέβησαν στην Κομοτηνή.

Να σημειώσουμε πως παρότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για περιοριστικά μέτρα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, η εταιρεία ζητεί την άμεση άρση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρις ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, προκειμένου έστω στο μεσοδιάστημα τα προϊόντα της να διακινούνται ομαλά. Παράλληλα, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ ενάντια στην προαναφερθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…