Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ενωτικός και ανανεωτικός ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ξάνθη

Ενωτικός και ανανεωτικός ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Ξάνθη

0

Θετική ανταπόκριση από τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην κεντρική ομιλία του ευρωβουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

 «Απαντώντας με ενότητα, στη διχόνοια που σπέρνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, να αναγεννήσουμε την παράταξη και με δίκαιο τρόπο να αποτιμήσουμε και να εκτιμήσουμε την ιστορία μας»

 

Δυναμική και η παρουσία των νέων στελεχών

Με καταγγελτικό λόγο, αλλά όχι στείρα αντιπολιτευτική διάθεση ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση, πλαισιωμένος από παλιούς φίλους και νέους υποστηρικτές και με πρόταγμα να διατηρήσει η παράταξη τα χαρακτηριστικά ενότητας και ομοψυχίας, όχι μόνο εντός της, αλλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εμφανίστηκε σε κεντρική ομιλία του στην Ξάνθη, ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης, το βράδυ της Τετάρτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σχεδόν όλα τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της Ξάνθης και αρκετά μέλη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, προκειμένου να ακούσουν την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή για την επόμενη μέρα στην παράταξη και τις προτάσεις για την προοπτική της χώρας, με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία.

Τον Νίκο Ανδρουλάκη καλωσόρισε από το βήμα ο υπεύθυνος της ΝΟΕ για το νομό Ξάνθης Βασίλης Τσολακίδης και ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Ανέστης Αντωνιάδης, που ανέδειξε την ποιότητα με την οποία εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία.

Ενότητα και ανανέωση απέναντι στην ανοχή και την ενοχή

Η «παλιά φρουρά» έδωσε το παρών

Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια στην Ξάνθη, τόνισε ότι «για να αναγεννηθεί η παράταξη, θα πρέπει να αμφισβητήσει όλα τα κατεστημένα και όσους έφτιαξαν ένα κράτος προνομίων και για λίγους», ενώ σχολιάζοντας τη σημερινή κατάσταση, επεσήμανε αφενός την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά ψήφισε όλα όσα κατηγορούσε, συνασπιζόμενος με την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου και αφετέρου την ανοχή που παρατηρείται σε αυτή τη συγκυβέρνηση, αφού το ΠΑΣΟΚ αν και μετά από δεύτερες εκλογές συμμετείχε στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ κατηγορήθηκε ευθύς για «δεξιοποίηση».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για συντηρητικοποίηση του ακροατηρίου και υπογράμμισε ότι: «αν αποτύχουμε στο εγχείρημα της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς, η χώρα θα περάσει περιπέτεια». Ασκώντας έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησε τη νομιμότητα, αλλά και τα πολιτικά χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος, ενώ χαρακτήρισε ολοκληρωτικό το σχέδιο του Τσίπρα για τις τηλεοπτικές άδειες, παρόλο που παραδέχθηκε ότι το παλιό μοντέλο είναι όντως στρεβλό.

Δίνοντας το στίγμα της παρουσίας της Κεντροαριστεράς στην πολιτική σκηνή και το διακύβευμα που καλείται να υπηρετήσει , σημείωσε: «υπάρχει μία φοβερή ανοχή στη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι η δημοκρατική παράταξη έχει ψυχή, ότι απέναντι στη διχόνοια που σπέρνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, χαϊδεύοντας ο ένας το Δημόσιο, ο άλλος τις επιχειρήσεις, ο ένας τους συνταξιούχους, ο άλλος τους νέους, εμείς επιδιώκουμε να ενώσουμε τις γενεές και τις τάξεις και να παραμείνουμε φορέας ενότητας, όπως παραδοσιακά έχει κάνει ο χώρος μας σε όλη του την ιστορία».

Δημογραφικό και brain drain τα πιο κρίσιμα εμπόδια στην ανάπτυξη

Ως κορυφαίο ζήτημα πολιτικής ουσίας ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξε το δημογραφικό, αναλύοντας τις πληγές που αφήνει το brain drain και τα προβλήματα που πολύ άμεσα θα προκύψουν στην ελληνική κοινωνία, το ασφαλιστικό και όχι μόνο, αν δεν δοθούν (φορολογικά) κίνητρα και υποστήριξη στους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένεια.

Εξήγησε δε, ότι η κρίσι εμπιστοσύνης για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που έφυγαν στο εξωτερικό προκύπτει από την αίσθηση της αναξιοκρατίας. «Βλέπουν ανεπαρκέστατους να διοικούν τη χώρα. Πρέπει να στηρίξουμε την αξιοκρατία στη Δημόσια Διοίκηση εφαρμόζοντας το παράδειγμα άλλων κρατών της ΕΕ, όπου η Δημόσια Διοίκηση διατηρεί σταθερότητα, ακόμη κι αν η χώρα αντιμετωπίζει πολιτικές περιπέτειες», πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμη, για την ανάγκη επιβολής ενός χαμηλότερου ΦΠΑ για να δοθεί διέξοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ άσκησε κριτική στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ασκηθεί μία «πίεση αυτονομίας». Κριτική άσκησε ακόμη για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια, ενώ αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι χρειάζονται αλλαγές ακόμη και πριν τις επόμενες εκλογές, όχι με επαναφορά του bonus των 50 εδρών, αλλά με επιπλέον έδρες κλιμακωτά ανάλογα με τα ποσοστά και με ταβάνι τις 30 έδρες.

Και κριτική εντός και τότε και τώρα

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές περιπέτειες, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «η παράταξη ήρθε σε δεινή θέση και το πρόβλημα ήταν η κουλτούρα, καθώς το ΠΑΣΟΚ αλλιώς ξεκίνησε κι αλλού έφτασε, όταν εμφιλοχώρησε ισχυρός καθεστωτισμός» και συμπλήρωσε: «πρέπει να βρούμε την ενότητα, να διατηρήσουμε την ηθική και συλλογική λογική του ’50 και του ’60. Να φτιάξουμε ένα άλλο ηθικό πρότυπο με βάση την ιστορία μας Βλέπουμε ότι ο Τσίπρας χαϊδεύει τον Ανδρέα του ’80 και ο Μητσοτάκης χαϊδεύει τον εκσυγχρονισμό. Εμείς πρέπει με δίκαιο τρόπο να αποτιμήσουμε και να εκτιμήσουμε την ιστορία μας. Να αφήσουμε στην παλιά όχθη αυτά που μας πλήγωσαν, τη διαφθορά το πελατειακό κράτος και να ανανεώσουμε την κουλτούρα μας με βάση το σοβαρό παρελθόν, αλλά και ένα μεγάλο μέλλον. Με βάση αυτά, εμείς να γράψουμε την ιστορία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ».

Ειδικά σε σχέση με τα σενάρια της επόμενης ημέρας και τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες, ο ευρωβουλευτής σχολίασε ότι το «με ποιους θα πάτε;» είναι ένα μίζερο δίλημμα: «η παράταξη έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και μπορεί να τον ξαναπαίξει. Συνεργασία θα προκύψει μόνο με προγραμματική συμφωνία και δεσμεύσεις, αλλιώς θα μείνουμε στην αντιπολίτευση, όπως έπραξε και ο Σουλτς». Καταληκτικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχετικά με την απόφαση μη στήριξης όσων νομοσχεδίων δεν συμφωνούν και οι ΑΝΕΛ. «Ποιος αποφασίζει την πολιτική μας με βάση τον Καμμένο; Δεν έπρεπε να συνεννοηθούν πρώτα το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι;», αναρωτήθηκε και σχολίασε: «αν ηγηθώ της Κεντροαριστεράς, αυτό δε θα ξανασυμβεί».

Ευχαριστώντας όσους παραβρέθηκαν στην ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς απαιτείται: πρώτον, να ενεργοποιήσουμε ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και δεύτερον, να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό κόμμα που να λειτουργεί με κοινωνικούς όρους, ασκώντας με θάρρος, παρά την απενεργοποίηση των ιδεών στην Ευρώπη, σκληρή πολιτική ενοποίησης στην ΕΕ».

Στοίχημα η συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Νωρίτερα στις δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής, μιλώντας για την προεκλογική περίοδο για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς τόνισε, μεταξύ άλλων: «πρέπει να δεσμευθούμε οι υποψήφιοι για το πού θέλουμε να πάμε την παράταξη και την χώρα και πρέπει να ακούσουμε και τους πολίτες για τις αγωνίες τους», ενώ ανέδειξε την κρισιμότητα της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής στις εκλογές, σημειώνοντας: «η συμμετοχή θα είναι εγγύηση ενότητας και προοπτικής του εγχειρήματος. Εγώ αυτήν την αγωνία έχω. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα είμαι «παρών», θα είμαι στρατιώτης της παράταξης και εάν καταφέρω και ηγηθώ, πιστεύω ότι, με άλλους νέους ανθρώπους, με ανανέωση και ενότητα, θα διευρύνουμε τα όρια της παράταξης, θα την αναγεννήσουμε και θα ξαναπρωταγωνιστήσει. Διότι δεν μπορούμε να είμαστε «εγκλωβισμένοι» μεταξύ της συντήρησης και του εθνολαϊκισμού».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…