Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η Τουρκία και ο δοθιήν

Η Τουρκία και ο δοθιήν

0

Καλός μου φίλος επισκέφτηκε προ ημερών στο Βερολίνο την παγκόσμια έκθεση IFA οικιακών συσκευών και ηλεκτρονικών ειδών. Υπέροχα ψυγεία, απίθανοι ηλεκτρικοί φούρνοι, τοστιέρες τελευταίας λέξης και τηλεφωνικές συσκευές να τρώει η Μάννα και του παιδιού να μην δίνει. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της ανθρώπινης επινόησης.

Κατασκευαστές από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αλλά κυρίως από βιομηχανίες της Τουρκίας. Το 35% της έκθεσης ήταν καλυμμένο από περίπτερα Τουρκικών βιομηχανιών και το 0% από περίπτερα Ελληνικών βιομηχανιών. Ούτε μία Ελληνική βιομηχανία, τους σνομπάρουμε. Δυστυχώς σ αυτή την έκθεση δεν μπορεί να καλυφθούν εκθεσιακοί χώροι όπως γίνεται στην Πανελλήνια έκθεση Λαμίας με περίπτερα του Δασαρχείου, των Ταχυδρομείων και της Ιεράς Μητροπόλεως. Δυστυχώς, πρέπει να είσαι βιομηχανία, Μοναστήρια και Σκήτες δεν γίνονται δεκτές.

Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε την εποχή του 1960 όταν οι συσκευές της εταιρείας ΙΖΟΛΑ και της βιομηχανίας ΠΙΤΣΟΣ κατέκλυζαν τις βιτρίνες του Λονδίνου και του Μονάχου και βιομηχανίες σαν την SIEMENS και την BOSCHE πάθαιναν κολπική μαρμαρυγή, το επιχειρηματικό τοπίο στην Ευρώπη είχε χρώμα μπλέ και άσπρο. Το άσπρο το είχαν και οι Γερμανοί στα πρόσωπά τους λόγω κακής αιμάτωσης από τα εγκεφαλικά που πάθαιναν.

Σήμερα, αν θελήσει κάποιος να ταξιδέψει στο Πεκίνο, την Νέα Υόρκη ή το Μπουένος ΄Αϊρες θα ανακαλύψει ότι τα φθηνότερα εισιτήρια και τις καλλίτερες ανταποκρίσεις θα τις βρεί στην Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης. Aν πάλι δοκιμάσει το χάρτη των πτήσεων Sky Air θα ανακαλύψει πως πάνω από την Πόλη πετούν συνεχώς εκατοντάδες αεροπλάνα σε αντίθεση με την Αθήνα που αραιά και πού περνάει κάποιο από το Μιλάνο για το Dubai.

Χάσαμε και τους επιβάτες στις αερογραμμές, προτιμήσαμε τις εννιάμηνες άδειες για τους άνδρες Ανθυπασπιστές που γέννησε η γυναίκα τους, τι να τους κάνεις καημένε τους ιπτάμενους Νορβηγούς; Όχι, σωστά δεν μιλάω; Κλείσαμε την Ολυμπιακή που έσκιζε επί Ωνάση και την έτρεμε η Alitalia και κατευθυνθήκαμε όλοι για διορισμό στον γκισέ της υπηρεσίας αποξήρανσης της λίμνης Κωπαϊδας. Όχι χαζοί! Σιγά μην καθίσουμε εμείς να εξυπηρετήσουμε τα Αμερικανάκια και τους βρωμοσουηδούς. Εμείς είμαστε ένας λαός, μα τι λαός, να τον προσφαΐζει ο Σουλτάνος κι αυτός να ασχολείται με τον Ατσαγκούν. Φοβερό αμυντικό παλικάρι.

Έχει πλημμυρίσει η Τουρκία επενδύσεις και εργοστάσια από την Mercedes, την Peugeot και την Γερμανική εταιρεία ρουλμάν FAG και μείς περιμένουμε το επίδομα ανεργίας και το θαύμα από την Παναγία της Τήνου. Τι να κάνουμε, τόσο μυαλό περιέχει το κρανίο μας, το άλλο όλο είναι κενό αέρος, έχει γίνει vacuum, αναρρόφηση φαιάς ουσίας και υδρογονανθράκων. Μοιάζουμε μπροστά στην Τουρκία σαν έναν πράσινο ώριμο δοθιήνα-λουθνάρι που έτσι και το ζουλήξεις θα πεταχτεί με δύναμη το στριμωγμένο δύσοσμο πύον και θα σε πάρει στα μούτρα.

Η χώρα της φιλοσοφίας, του καπιταλισμού, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και της λογικής να μοιάζει παρίας μπροστά στους πεινασμένους χωρικούς Μογγόλους που προχθές ακόμη έφτασαν και κατέλαβαν την εύφορη Ελληνική Ιωνία.

Υπάρχει θεραπεία; Όχι, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στην ασθένεια της βλακείας.

Φοίβος Ιωσήφ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…