Σχόλια 28/09/17

0
kougioumtzoglou
Και τι; Θα μπει λουκέτο;
Κρίσιμη αναμένεται να είναι για ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς λόγους η επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου θα αποφασιστεί αν θα ανακληθεί οριστικά η άδεια από μια σειρά καταστημάτων καφέ της πόλης.
Η Επιτροπή έχει δυνητική ευχέρεια να αποφασίσει, κρίνοντας από τις παραβάσεις, ωστόσο το μείζον ζητούμενο είναι η στάση που ο δήμος θα κρατήσει απέναντι στα καταστήματα. Είναι δυνατόν ο δήμος μιας πόλης να αναλαμβάνει το βάρος του λουκέτου σε τοπικές επιχειρήσεις; Δεν μπορεί να υπάρχει εκ των προτέρων μέριμνα ώστε να μη φτάνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο; Δεν μπορεί να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των ιθυνόντων και των επαγγελματιών, ώστε αφενός να τηρούνται οι κανόνες, αλλά και να μη γίνεται ο δήμος «κριτής-τιμωρός» για τις επιχειρήσεις που υποπίπτουν σε παραβάσεις;
Η συνεννόηση πάντα οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εφαρμογής των μέτρων, δεσμεύοντας ηθικά τους εμπλεκόμενους, σε μια διαδικασία τήρησης των συμφωνηθέντων από όλους. Αλλά εδώ, στην Ξάνθη επιλέγουμε πάντα τον άλλο δρόμο. Γι’ αυτό άλλωστε, και οι επιχειρήσεις της Παλιάς Πόλης είναι διαχρονικά όμηροι των αποφάσεων των εκάστοτε διοικούντων.
Ε.Δ.


Η συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη στη ΔΕΘ!
Και μιας και ο κ. Καραλίδης με επερώτησή του αναφέρεται στη συμμετοχή της ΠΑΜΘ στη ΔΕΘ, σχολιάζοντας ότι η εν γένει παρουσία, στο κατά τ’ άλλα καλαίσθητο περίπτερο, δέχθηκε επικρίσεις και αρνητικά σχόλια τόσο για τη σκοπιμότητα, όσο και για τα αποτελέσματά της, να συμπληρώσουμε το ερώτημα, ζητώντας διευκρινίσεις και για την συνέντευξη του περιφερειάρχη στη ΔΕΘ. Γιατί μπορεί να μην έγινε, ωστόσο η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο περιλάμβανε και τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου σε αίθουσα για 100 άτομα! Τι άλλαξε τα σχέδια; Από πού προέκυψε η αδυναμία διοργάνωσης της συνέντευξης και πώς επιχειρήθηκε να καλυφθεί το κενό που άφησε η μη παρουσίαση της ΠΑΜΘ μέσω όσων θα έλεγε ο περιφερειάρχης; Θα υπάρξει τέλος πάντως ένας αναλυτικός απολογισμός για το τι έγινε (και τι δεν έγινε) στο περίπτερο της Περιφέρειας στη ΔΕΘ;
Ε.Δ.


Φθινόπωρο τώρα
Ναι, είναι πλέον γεγονός και πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι μπήκαμε κανονικά στο Φθινόπωρο. Μάλιστα με όλα τα καλά του. με βροχή αρκετή, με πτώση της θερμοκρασίας και με τα ρούχα ν’αλλάζουν πλέον αφήνοντας πίσω τα καλοκαιρινά για του χρόνου.
Συνειδητοποιούμε πλέον ότι αλλάξαμε εποχή. Μάλιστα η μετάβαση έγινε στην ώρα της, γι’αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν γκρίνιες. Εξάλλου η βροχή ήταν απαραίτητη γιατί ένα καλοκαίρι δεν έβρεξε καθόλου και οι υδροφόροι ορίζοντες είχαν κατέβει πολύ.
Όλα στην ώρα τους λοιπόν. Το Φθινόπωρο είναι εδώ με τη δικιά του ομορφιά που είναι ξεχωριστή και που αξίζει να ζήσει κανείς, κυρίως στο βουνό.
Γ.Δ.


Δίδυμες κατοικίες της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου επί της οδού Αντίκα. Σημερινό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Δεκαετία του ‘70
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Δημοψήφισμα για το Κουρδιστάν
Οι Κούρδοι του Ιράκ είναι κομμάτι της μεγαλύτερης εθνικής ομάδας στον κόσμο χωρίς κράτος. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, όπως και όλοι οι Κούρδοι στις γειτονικές χώρες, αγωνίζονται πολλά χρόνια τώρα για ν’αποκτήσουν τη δική τους πατρίδα. Και ξεκίνησαν την προσπάθειά τους αυτήν από το Ιράκ. Έτσι, παρά τις απειλές για ξένες επεμβάσεις, το 78% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες προκειμένου να στηρίξει το δημοψήφισμα για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ του ΝΑΙ, δηλαδή την απόκτηση ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή. Σήμερα οι Κούρδοι συνολικά στην περιοχή ανέρχονται σε αριθμό τα 35 εκ. άνθρωποι, κυρίως σε Ιράκ, Ιράν, Τουρκία και Συρία.
Πολλά χρόνια τώρα οι Κούρδοι προσπαθούν για τη δημιουργία του δικού τους ανεξάρτητου Κουρδιστάν, αλλά τουλάχιστον μέχρι τώρα, συνήθως οι ΗΠΑ το αρνούνταν. Για να δούμε εάν αυτή τη φορά θα δεχτούν τη δημιουργία του Κουρδιστάν.
Γ.Δ.


Χωρίς επιδίωξη συναίνεσης
Πέρα από την κοινωνία όμως, στοιχειώδεις διαδικασίες συνεννόησης και συναίνεσης δεν επιχειρούνται ούτε εντός του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση της δημοτικής αρχής να μη συγκαλέσει την επιτροπή για την επιλογή των ανθρώπων που θα βραβευτούν από το δήμο είναι αποκαλυπτική. Στερεί καταρχάς την πόλη από τη δυνατότητα να αναδείξει τα καλύτερα παραδείγματα προς μίμηση μέσα από ιδέες και προτάσεις και να εντάξει το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου σε μία κοινή προσπάθεια προβολής και τιμής όσων μας κάνουν υπερήφανους. Η εσωστρέφεια είναι κακός σύμβουλος και πληγώνει τις αυτονόητες δημοκρατικές διαδικασίες, δημιουργώντας κακό προηγούμενο για την εν γένει στάση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης εντός του δημοτικού συμβουλίου.
Αλλά εδώ που τα λέμε, φοβικά σύνδρομα και μικρότητες υπάρχουν ακόμη και εντός της παράταξης της δημοτικής αρχής. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις το γεγονός ότι σύμβουλοι της παράταξης κατά περίπτωση δεν καλούνται στις συναντήσεις της ενδοπαραταξιακής;
Ε.Δ.


Ιστορίες ‘’μαύρων’’ ιδιαίτερων
Με αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε» για τα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδουν παράνομα αρκετοί καθηγητές των δημόσιων σχολείων, ενημερωθήκαμε για μερικές ιστορίες από αναγνώστες που επιβεβαίωσαν τα όσα γράφτηκαν. Το φαινόμενο φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένο από ό,τι καταγράφηκε, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ή σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν μυστικό. Υπάρχουν αυτοί που κάνουν κάποια ιδιαίτερα, κυρίως σε παιδιά φίλων και συγγενών, όχι όμως από το σχολείο στο οποίο διδάσκουν, και υπάρχουν και αυτοί που ευθέως λένε στους μαθητές «εδώ δεν μπορείτε να τα μάθετε όλα έτσι όπως είναι το σύστημα, να πάτε στα φροντιστήρια». Μια έμμεση παρότρυνση για το πώς θα γίνει σωστά η δουλειά, δηλαδή. Κατά την παραλαβή των πρώτων ελέγχων προόδου από τους γονείς γίνεται συνήθως και το ‘’κονέ’’ για να κλείσουν τα μαθήματα με τους υποψήφιους πελάτες. Καθηγήτρια σε Λύκειο της πόλης έφτασε στο σημείο να φωνάζει από τα μικρόφωνα συγκεκριμένους μαθητές για να τους μιλήσει μετά τα μαθήματα, που όπως αποδείχθηκε ήταν για να κανονίσουν το πρόγραμμα των μαθημάτων. Καμία αιδώς και πλήρης κάλυψη από συναδέλφους και διευθυντές πάνω σε ένα θέμα που καταλήγει ‘’έλα μωρέ, όλοι σχεδόν κάνουν’’. Η ατιμωρησία και η έλλειψη πειθαρχικού ελέγχου φτάνει στο σημείο να διδάσκει διευθυντής σχολείου (σε άλλη πόλη) σε φροντιστήριο που λειτουργεί ο αδελφός του ακριβώς απέναντι από το σχολείο. Όταν κάποιοι μαθητές ή γονείς διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί, η λύση που προτείνεται είναι μια επώνυμη καταγγελία. Η οποία όμως δεν γίνεται ποτέ και η κατάσταση διαιωνίζεται.
Χ.Δ.


Ξενύχτι για την ‘’αμαρτωλή’’ ΕΑΠΑΞ
Λίγο μετά τις δώδεκα το βράδυ τέλειωσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης. Κύριο θέμα αυτής της… αγρυπνίας ήταν το ακίνητο της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου επί της οδού Πυγμαλίωνος Χρηστίδη. Ως γνωστόν, το ακίνητο εκπλειστηριάστηκε πρόσφατα από την τράπεζα χωρίς να υπάρξει ενδιαφερόμενος και έτσι πέρασε στην κατοχή της τράπεζας για να εξυπηρετήσει το αλληλόχρεο δάνειο της ΕΑΠΑΞ στο οποίο είχε προσημειωθεί. Η συζήτηση του θέματος που ζήτησαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης έφερε στο φως πολλά στοιχεία για μια υπόθεση που κανείς δεν θέλει να αγγίξει. Γι’ αυτό και τόσα χρόνια ‘’σέρνεται’’ με συνεχείς διορισμούς και παραιτήσεις εκκαθαριστών, με τα χρέη να έχουν φτάσει τα 3 περίπου εκατομμύρια από 400.000 που ήταν αρχικά. Ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν είναι καινούριοι στο συμβούλιο, παραδέχτηκαν ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς είχε γίνει. Μια σιωπή κάλυπτε την όλη υπόθεση, ενώ κατά περίεργο τρόπο και αυτοί που συμμετείχαν στις τότε αποφάσεις εμφανίστηκαν σαν να μην είχαν υπογράψει ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τον ρόλο να κρίνει ποινικά την υπόθεση και να βρει τους υπευθύνους για όλη αυτή την κατάσταση. Πιθανώς μπορεί όμως να διευκολύνει την έκβαση της εκκαθάρισης, όπως πρότεινε η κα Παρτσαλίδου με κάλυψη αρχικά κάποιον εξόδων από τον δήμο, αφού ο κύριος λόγος που συνεχώς παραιτούνται οι εκκαθαριστές είναι ότι πρέπει να προπληρώσουν τα όποια έξοδα και εν συνεχεία να πληρωθούν όταν λήξει η υπόθεση.
Χ.Δ.


Σωστός ο πρόεδρος
Εξαιρετικός ήταν στην άσκηση των καθηκόντων του ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης ο Γιάννης Δρεμσίζης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο. Επέβαλε με πυγμή την τήρηση του Κανονισμού ανακαλώντας στην τάξη κάθε απείθαρχο. Ακόμη και τον δήμαρχο δεν τον άφησε να παρέμβει διαβάζοντας την επιστολή του Μητροπολίτη την οποία ζητούσε διακαώς να διαβαστεί ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, επειδή δεν ενημερώθηκε όπως είπε, κι όταν δεν εισακούστηκε από τον πρόεδρο με την αιτιολογία ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις στον Μητροπολίτη κι ότι το θέμα έκλεισε και δεν χρειάζεται να επανέλθει το σώμα, ο κ. Καμαρίδης εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του κατηγορώντας για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Όμως ο κ. Δρεμσίζης δεν κάμφθηκε ούτε όταν ακόμη …κάμφθηκε ο δήμαρχος και παρενέβη να διαβάσει εκείνος την επιστολή. Κι όλα αυτά για ένα επουσιώδες θέμα που δεν είχε νόημα να απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο παρά μόνο για να υπηρετήσει επικοινωνιακά παιχνίδια κάποιων! Γι αυτό και πολύ σωστά έπραξε ο πρόεδρος.
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης με την πρώτη του επιστολή διαμαρτυρόταν επειδή δεν τηρήθηκε η αργία της ημέρα του Πολιούχου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο ανήμερα της γιορτής ενώ υπήρχε και δεύτερη επιστολή με την οποία ο Μητροπολίτης ευχαριστούσε το δήμο για την συνεισφορά του στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Μ.Ξ.


Για τον δήμο Αβδήρων
Κερδοφόρα έκλεισε η χρήση του 2016 κατά 540.000 ευρώ για τον δήμο Αβδήρων. Επίσης οι υποχρεώσεις του δήμου, δάνεια, προμηθευτές μειώθηκαν κατά 300.000 ευρώ. Αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν ότι έγινε μια καλή διαχείριση. Απ’ την άλλη το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου είναι ύψους 2,2 εκ. ευρώ και έχει τρεις πηγές χρηματοδότησης: Δημοτικοί πόροι (800.000 ευρώ), ΣΑΤΑ(800.000 ευρώ )και από προγράμματα (600.000 ευρώ). Και εντάξει τα λεφτά δεν είναι πολλά για έργα για αυτό και μόνο κάτι γεωτεχνικές μελέτες κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ για το ειδικό και το Μουσικό σχολείο εντάσσουν, την επέκταση του δημοτικού σχολείου στην Διομήδεια και την ασφαλτόστρωτη του δρόμου Γκιώνας – Γενισέας. Αυτά όλα κι όλα …
Πολύ μιζέρια ρε παιδιά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …