Σχόλια 01/08/17

0
sintrivani dimotiki agora

Λιγοστεύουν

Είναι δεδομένο πλέον ότι οι Εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλία και εν γένει ο έντυπος λόγος πως διέρχονται περίοδο κρίσης. Έτσι είναι καθ’ όλα λογικό λόγω των ηλεκτρονικών μέσων να μειώνονται οι αναγνώστες στο σύνολό τους. Η μείωση μάλιστα είναι μεγάλη στις νέες ηλικίες. Εκεί η ενημέρωση είναι μερικές αράδες μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή έξυπνων κινητών. Έχουν αλλάξει συνήθειες και δεδομένα χωρίς να είναι σε θέση να πει κανείς πότε θα σταματήσει αυτό. Έτσι, μοιραία λιγοστεύουν και τα σημεία πώλησης και των τοπικών εφημερίδων αφού κατεβάζουν ρολά περίπτερα στην πόλη μας. Τελευταίο κρούσμα το σημείο πώλησης στη γωνία Ανδρέου Δημητρίου 40 Εκκλησιών. Βιώνουμε όλα τα έντυπα μία περίοδο ολάκερα κρίσιμη χωρίς κανένα απολύτως δείγμα βοήθειας από την πολιτεία. Η οποία αντιθέτως βάζει εμπόδια στον επαρχιακό κυρίως Τύπο.

Γ.Δ.

Ευτυχισμένο το 2014

Είναι επίσημο, φίλοι μου. η Ελλάδα ξαναβγήκε στις αγορές. Το επιτόκιο είναι περίπου το ίδιο με εκείνο των «Σαμαροβενιζέλων» την άνοιξη του 2014. Η εξέλιξη αυτή είναι ιστορικής σημασίας. Έχουμε πια την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη πως η Ελλάδα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κυβέρνηση γύρισε κάποια χρόνια πίσω. Τρία και κάτι συγκεκριμένα.

Υπάρχουν φυσικά διαφορές. Τότε, το 2014, η έξοδος στις αγορές ήταν μια προδοτική πράξη αλλά και ένα επικοινωνιακό τρυκ τη στιγμή που τα παιδάκια λιποθυμούσαν και πέθαιναν από την πείνα. Σήμερα αντίθετα πρόκειται για ένα σημαντικό σημάδι ανάκαμψης , για θρίαμβο, για την απόλυτη απόδειξη πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβαλε την Ελλάδα μας στον δρόμο τον σωστό εδώ και τρία χρόνια λοιπόν. Τρία χρόνια χαμένα. Για την χώρα. Για όλους μας (εντάξει, εξαιρούνται οι φρεσκοδιορισμένοι συριζαίοι στο Δημόσιο και κάποιες εκατοντάδες αργόμισθοι στην ΕΡΤ).

Αιματηρές θυσίες ετών που πετάχτηκαν στα σκουπίδια στο όνομα της «περήφανης διαπραγμάτευσης». Τώρα άραγε θα ξαναρχίσει ο χρόνος να μετράει από εκεί που είχε βρεθεί το 2014; Ή θα συνεχιστεί το ταξίδι πίσω στον χρόνο; Μια ερώτηση σχεδόν ρητορική. Εννοείται πως με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση η Ελλάδα δε θα κινηθεί ποτέ προς τα μπρος. Αντίθετα, κάποια στιγμή θα κάνει ένα μεγάλο άλμα. Προς την αντίθετη κατεύθυνση φυσικά. Και από τις αρχές της δεκαετίας μας θα προσγειωθεί ανώμαλα στα 60΄s, τα 50΄ s- ενδεχομένως τα 40΄s.

Ο. Χ.

Κλέβουν «στην ψύχρα»!

Άτυχη ήταν μία ξανθιώτισσα το Σάββατο το πρωί, που βγήκε να κάνει τα ψώνια της, καθώς ενώ βρισκόταν στο ταμείο σούπερ μάρκετ διαπίστωσε ότι λείπει το πορτοφόλι της!

Η συμπολίτισσα ήταν σίγουρη ότι το είχε πάρει μαζί της, αφού λίγη ώρα νωρίτερα είχε βγάλει λεφτά από το ΑΤΜ.

Και είχε δίκιο, αφού όπως είδανε στο σύστημα ασφαλείας του καταστήματος, πράγματι δύο γυναίκες, που «ούτε τις έπιανε το μάτι σου» για πορτοφολούδες, αφαίρεσαν από την τσάντα της το πορτοφόλι ενώ ψώνιζε.

Δυστυχώς, αυτοί είναι οι καιροί. Θέλει προσοχή συνεχώς και παντού.

Ε.Δ.

«Μαζεύτηκαν» οι διαρρήκτες

Τα καλά νέα είναι ότι από πλευράς εγκληματικότητας, παρόλο που αποτελεί πραγματικό «πονοκέφαλο» για την αστυνομία η αμείωτη νεανική παραβατικότητα, σε επίπεδο διαρρήξεων διαπιστώνεται ότι δεν έχει προκύψει αύξηση λόγω καλοκαιριού και διακοπών.

Οι αυστηρές ποινές του τελευταίου διαστήματος, πιθανότατα έχουν αποθαρρύνει κάποιους από τους «συνήθειες ύποπτους», αν και την πραγματική εικόνα θα την έχουμε όταν παραθεριστές και καλοκαιρινοί ταξιδιώτες επιστρέψουν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουμε αν όντως έμειναν «αλώβητα» κατά τη διάρκεια της απουσίας τους!

Ε.Δ.

Σιντριβάνι πάνω από τη Δημοτική Αγορά!

Αυτοσχέδιο… σιντριβάνι δημιουργήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην μικρή πλατεία πάνω από τη δημοτική αγορά και δίπλα από τη στάση των λεωφορείων. Προφανώς τρύπησε κάποιος σωλήνας, αλλά λόγω της πίεσης σχημάτισε πίδακα πάνω από τρία μέτρα, δημιουργώντας ένα… εντυπωσιακό θέαμα, «λούζοντας» κανονικά τους διερχόμενους και πλημμυρίζοντας φυσικά όλη τη γύρω περιοχή!

Ε.Δ.

Αδιάβαστοι όλοι στην Οικονομική επιτροπή

Ο μόνος όμως που το παραδέχτηκε ο κ. Αχμέτ Καρά από την Κοινωνία Δημοτών που είπε πως έλειπε και προ δέκα λεπτών πήρε τα θέματα της Οικονομική οπότε δεν πρόλαβε να τα μελετήσει. Όμως δεν ήταν ο μόνος αδιάβαστος αφού και ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπούσε άλλον νομικό σύμβουλο δεν είχε μελετήσει τις υποθέσεις. Αν αναφερθούμε δε στους συμβούλους της συμπολίτευση εκεί να δεις …νύστα! Κατά πως το συνηθίζουν βέβαια να είναι …βωβά πρόσωπα!

Χτύπησε άγρια η θερινή ραστώνη…

Μ.Ξ.

Απ’ τα χρυσά σαλόνια στα …αλώνια για ένα «πιάτο φαϊ»

Αφού φωτογραφήθηκε με την σύζυγό του στο ολόχρυσο σαλόνι τους σε στυλ Ντόναλντ Τραμπ και αφού δεν παύει να επιδεικνύει μαζί με την σύζυγό του life style …βλαχογκλαμουριάς είπε να κάνει κάτι για τον λαό. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος έβαλε πλώρη για δήμαρχος Αθηναίων. Γι αυτό εξ’ άλλου θυμήθηκε και τον λαό και σε συνεργασία με το ΣΚΑΙ και τον φορέα του “όλοι μαζί μπορούμε” πρόκειται να υλοποιήσουν τη δράση «όλη η Ελλάδα τρέχει για ένα πιάτο φαΐ». Και μόνο ο τίτλος της δράσης είναι εξευτελιστικός και δείχνει επακριβώς πως αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους άνθρωποι τις δράσεις αλληλεγγύης. Η δράση θα υλοποιηθεί σε 52 πόλεις και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες – μιας και Πατούλης – Δημαρχόπουλος δηλώνουν κολλητοί – να μας έρθει και εδώ.

Θα συνιστούσαμε στον κ. Πατούλη να καθίσει στα χρυσά του σαλόνια και να μην ασχοληθεί με τους δικούς μας πεινασμένους…

Υπάρχουν εδώ και χρόνια άνθρωποι που τους σκέφτονται και τους φροντίζουν…

Μ.Ξ.

Θα πρέπει να λέμε κι ευχαριστώ

Οι της κυβέρνησης έχουν μια περίεργη άποψη για το έργο που επιτελούν. Σαν να αισθάνονται ότι όλοι τους χρωστούν και όλοι τους είναι υπόχρεοι. Γι’ αυτό ίσως άλλος υπουργός δηλώνει ότι τον σταματούν στον δρόμο και τον ευχαριστούν, ο Πρωθυπουργός βλέπει παντού στους δρόμους γελαστούς ανθρώπους κτλ. Προχθές κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξαν διαμαρτυρίες και αποχωρήσεις από την διαδικασία, οι οποίες αφορούσαν κυρίως το πλήθος των υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν. Μετά το Ποτάμι και το ΚΚΕ, αποχώρησε και η ΝΔ διαμαρτυρόμενη για την σωρεία τροπολογιών που κατατέθηκαν. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία όπως και οι 16 υπουργικές τροπολογίες και η μία βουλευτική που είχαν κατατεθεί για το ίδιο νομοσχέδιο. Στις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση με προχειρότητα, αποστομωτική και ανεκδιήγητη ήταν η δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου: «Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες». Τι μπορεί να ανταπαντήσει κανείς σε ένα τέτοιο επιχείρημα; Οι άνθρωποι κοπιάζουν και προσφέρουν έργο και οι υπόλοιποι απλά τους κατακρίνουν. Λες και οι ίδιοι τα θέλουν και τα κάνουν. Όπως τους κατέκριναν για το μεταναστευτικό. Άσχετο αν κι αυτοί με την σειρά τους κατέκριναν τους Ευρωπαίους ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Τώρα πήραμε άλλη μια δόση 209 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για το προσφυγικό. Σύνολο 401 εκατομμύρια. Το τι κάναμε με τόσα λεφτά, είναι μια άλλη υπόθεση.

Χ.Δ.

Πριν στεγνώσουν τα δάκρυα

Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Καβάλας το Σάββατο και σύσσωμη η τοπική κοινωνία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τα 43 χρόνια παρουσίας και προσφοράς του στην γειτονική πόλη. Ξαφνικός ο θάνατός του, από ανακοπή ενώ κολυμπούσε, αυτό όμως δεν πτόησε καθόλου τους επίδοξους ‘’μνηστήρες’’ του δεσποτικού θρόνου. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαδοχής, οι επικοινωνίες και επαφές. Η Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου θεωρείται ‘’φιλέτο’’ σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, οπότε και είναι θελκτική για πολλούς η θέση. Θα περίμενε κάποιος μέσα στα ονόματα των υποψηφίων να ακουστούν και μερικά δικών μας Αρχιμανδριτών, αφού οι περισσότεροι Αρχιμανδρίτες της Μητρόπολης Ξάνθης ήρθαν μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα από την όμορη πόλη. Όπως λένε όμως εκκλησιαστικοί κύκλοι, χρειάζεται ‘’μεγάλο δόντι’’ για μια τέτοια θέση και υψηλές γνωριμίες. Έτσι για άλλη μια φορά τα ονόματα που ακούγονται προέρχονται από κληρικούς των Αθηνών, που είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο. Γιατί όσο γνωστός για το έργο του και αγαπητός από την τοπική κοινωνία και αν είναι κάποιος κληρικός, δεν έχει πιθανότητες να ψηφιστεί από την ιεραρχία αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Μαζί με την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και ίσως και αυτή της Παραμυθίας στην Ηγουμενίτσα, στην Σύνοδο του Οκτωβρίου θα γίνουν εκλογές για δύο ή τρεις θέσεις Μητροπολιτών. Μεγάλο το παρασκήνιο μέχρι τον Οκτώβριο λοιπόν, παρότι το χώμα που σκέπασε τον μακαριστό κυρό Προκόπιο είναι ακόμη νωπό.

Χ.Δ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

xanthiotissa sto kolimvitirio

Ξανθιώτισσα στο γρασίδι του παλιού κολυμβητηρίου. Πίσω στο βάθος ο καμπίνες των κολυμβητών

(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…