Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καταρρέουν οι τιμές των ακινήτων στην Ξάνθη

Καταρρέουν οι τιμές των ακινήτων στην Ξάνθη

0
akinita xanthi

Αργά αλλά σταθερά οι τιμές πώλησης ακινήτων πέφτουν πολύ χαμηλά λόγω μικρής ζήτησης, πλήθους ακινήτων και πολλών φόρων

‘’Σκοτώνουν’’ τα ακίνητά τους πολλοί ιδιοκτήτες, ενώ μικρή μείωση σημειώνεται και στα ενοίκια μεγάλων σπιτιών, αναφέρει ο Φίλιππος Τσαουσέλης της Thrax House

 

Σε πολύ χαμηλές τιμές πωλούνται πλέον τα ακίνητα στην Ξάνθη, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώνουν οι συμβαλλόμενοι στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Στην κατηγορία «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων» μπορεί κανείς να δει τις αγοραπωλησίες που γίνονται και αφορούν κάθε είδους ακίνητα. Με σύντομη αναζήτηση διαπιστώνεται ότι στο δήμο Ξάνθης το πρώτο εξάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν 15 πωλήσεις διαμερισμάτων και μία πώληση μονοκατοικίας. Αντίστοιχη και ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για την υπόλοιπη Θράκη.

«Σκοτώνουν» τα ακίνητά τους πολλοί ιδιοκτήτες, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τα βάρη

akinito 9000Εντύπωση προκάλεσαν πρόσφατα ευρήματα σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, όπου διαμέρισμα 70 τ.μ. στην μεν πρώτη περίπτωση πωλήθηκε έναντι 10.000 ευρών, ενώ στην δεύτερη σπίτι 78 τ.μ. πωλήθηκε για 12.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί από την Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών τα τιμήματα είναι γενικώς χαμηλά, ωστόσο οι ανωτέρω περιπτώσεις καταδεικνύουν πώληση προς 140 ευρώ/τ.μ. περίπου σε τιμή ζώνης που φτάνει τα 1.050 ευρώ. Για τους τέσσερεις δήμους του νομού Ξάνθης το σύστημα για τους πρώτους μήνες του 2017 καταγράφει αναλυτικά: 15 πωλήσεις ακινήτων στην Ξάνθη και μία στα Άβδηρα, πώληση μίας μονοκατοικίας στο Εύμοιρο και μίας στο Ν. Ζυγό, πώληση έξι θέσεων στάθμευσης στην Ξάνθη, τριών αποθηκών στην Ξάνθη και μίας στα Άβδηρα και τέλος 10 επαγγελματικών στεγών στην Ξάνθη. Στον δήμο Μύκης και στον δήμο Τοπείρου δεν έχει καταχωρηθεί καμία αγοραπωλησία για φέτος. Οι δύο που αναφέρονται στα Άβδηρα είναι σε αρκετά υψηλό τίμημα, αφού το πρώτο ακίνητο 170 τ.μ. του 2003 πωλήθηκε αντί 79.000 ευρώ, ενώ η μονοκατοικία στο Ν. Ζυγό 170 τ.μ. του 2008 αντί 70.000 ευρώ. Οι τιμές εντός της Ξάνθης ποικίλλουν και όπως είναι φυσικό μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Έτσι ένα ακίνητο 125 τ.μ. του 1982 πωλήθηκε τον Μάρτιο αντί 20.000 ευρώ, ενώ ένα 86 τ.μ. του 1970 αντί 9.375 ευρώ, αμφότερα εντός σχεδίου πόλεως.

Φ. Τσαουσέλης: «Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ‘’διώξουν’’ τα μεγάλα ακίνητα»

tsaouselisΟ ιδιοκτήτης του νέου κτηματομεσιτικού γραφείου Thrax House, Φίλιππος Τσαουσέλης, επιβεβαίωσε στο «Ε» ότι είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που προσπαθούν να ‘’διώξουν’’ τα μεγάλα κυρίως ακίνητα, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη που αυτά φέρουν: «Εκτός από τα έξοδα συντήρησης ενός ακινήτου, ώστε να είναι σε κατάσταση να πωληθεί, τα βάρη από φόρους και ΕΝΦΙΑ είναι πολλά, οπότε οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να απαλλαγούν κυρίως από το δεύτερο ακίνητο που στο παρελθόν είχαν αγοράσει ως επένδυση. Δεν συμβαίνει το ίδιο με μικρά διαμερίσματα, τα οποία νοικιάζονται πιο εύκολα». Η αγορά κατοικίας έχει απαξιωθεί και σίγουρα δεν αποτελεί επένδυση τα τελευταία χρόνια, κάτι που συνέβαινε κατά κανόνα στο παρελθόν. Με την έκρηξη των πλειστηριασμών που αναμένεται το επόμενο διάστημα μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είναι σίγουρο ότι οι τιμές θα πέσουν κι άλλο και η διάθεση ακινήτων θα είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση.

Σταθερές οι τιμές για μικρά διαμερίσματα, πέφτουν πολύ για μεγάλες και παλιές κατοικίες

mitroo akiniton2017Στην γειτονική Κομοτηνή ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη πτώση των ενοικίων, καθώς πλέον υπάρχουν σπίτια με ενοίκια που φτάνουν μέχρι και τα 100 ευρώ τον μήνα. Ο κ. Τσαουσέλης περιγράφει την κατάσταση στην Ξάνθη πιο σταθερή, παρότι και στην πόλη μας υπάρχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα. «Οι τιμές των ενοικίων έχουν κατέβει αλλά όχι τόσο πολύ αναλογικά με την οικονομική κατάσταση της αγοράς. Υπάρχουν ενοίκια που κυμαίνονται στα 190 με 200 ευρώ για μικρά διαμερίσματα, τα οποία όμως φτάνουν ακόμη και τα 230 με 240 ευρώ μέσα στην πόλη. Τα μικρά ακίνητα είναι πιο ‘’ευέλικτα’’ για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους υποψήφιους ενοικιαστές, γι’ αυτό δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα διάθεσης. Μονοκατοικίες και διαμερίσματα πολλών τετραγωνικών, ιδίως όταν πρόκειται για παλιά σπίτια, μένουν στα αζήτητα με τους ιδιοκτήτες να μας αφήνουν εν λευκώ να αποφασίσουμε την τιμή προκειμένου να ενοικιαστεί», ανέφερε ο ίδιος. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, υπάρχουν περιπτώσεις μεγάλων σπιτιών, που πλησιάζουν τα 100 τ.μ., τα οποία νοικιάζονται στην ίδια τιμή ίσως και χαμηλότερα από μια γκαρσονιέρα. Ο λόγος είναι ότι τα μεγάλα σπίτια αφορούν πολυμελείς οικογένειες, οι οποίες κατά κανόνα δύσκολα μετακινούνται.

Το επόμενο διάστημα όσοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα προς ενοικίαση αναμένεται να αντιμετωπίσουν άλλη μια δυσκολία, καθώς θα επιβληθεί ένα νέο πιστοποιητικό στις μισθώσεις, το οποίο θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές στο υπό μίσθωση ακίνητο. Μαζί με το ενεργειακό πιστοποιητικό και το ηλεκτρολογικό σχέδιο που ισχύουν πλέον, το κόστος και οι απαιτήσεις για να καταστεί ένα ακίνητο διαθέσιμο προς ενοικίαση αυξάνονται αρκετά.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…