Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Διάλογο με αναμνήσεις και τις «πληγές» που άφησε η δικτατορία, στην παρουσίαση του βιβλίου του Σ. Κούλογλου

Διάλογο με αναμνήσεις και τις «πληγές» που άφησε η δικτατορία, στην παρουσίαση του βιβλίου του Σ. Κούλογλου

0
kouloglou vivlio diktatoria

Ο καθηγητής Χ. Χούχος και ο δημοσιογράφος Θ. Μπακάλης μίλησαν για το βιβλίο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση»

Στην προσπάθεια ωραιοποίησης της 7ετίας, που συντελείται σήμερα, ιδιαίτερα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε ο συγγραφέας

Το βιβλίο του «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» παρουσίασε ο Στέλιος Κούλογλου, το απόγευμα της Παρασκευής στην αυλή με τα Χαμάμ του Λαογραφικού Μουσείου της Ξάνθης. Τη διοργάνωση είχε η ΦΕΞ, ενώ το βιβλίο κλήθηκαν και παρουσίασαν ο καθηγητής Χρήστος Χούχος και ο δημοσιογράφος Θοδωρής Μπακάλης.

Το βιβλίο αποτελεί μία κατάθεση μαρτυριών αντιστασιακών, διπλωματών, αλλά και άλλοτε υποστηρικτών της χούντας, που προέκυψε μέσα από πολυετή συλλογή και καταγραφή από τον συγγραφέα. Την εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιδηρόπουλος, παρά τις θερμοκρασίες καύσωνα παρακολούθησαν νέοι και μεγαλύτεροι συμπολίτες, καθώς και φοιτητές.

Θ. Μπακάλης: «Τώρα δε φοβάσαι να βγεις να μιλήσεις, αλλά δεν το κάνεις»

Την ιστορική γνώση που προκύπτει μέσα από τις μαρτυρίες ανέδειξε, μιλώντας για το βιβλίο, ο Θοδωρής Μπακάλης, αναφέροντας ότι μικρές και μεγάλες μαρτυρίες μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική πληροφόρηση, αλλά η ουσία έρχεται όταν δεν θεωρείς θέσφατο κάθε πληροφορία, που προέρχεται από την ανάγνωση της ιστορίας, αλλά όταν φιλτράρεις ό,τι κι αν διαβάζεις. Ο ίδιος σχολίασε ότι «δεν ήρθε η δικαίωση από τη χούντα», καθώς και ότι «σήμερα ζούμε μία διαφορετική χούντα, αυτή του κεφαλαίου και των αρπακτικών, όπου σήμερα δε φοβάσαι να βγεις και να μιλήσεις, αλλά δεν το κάνεις». Ο Θοδωρής Μπακάλης, επεσήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα έχει μια βαριά κληρονομιά, που δεν είναι μόνο φωτεινή», καθώς δεν έζησε ούτε αναγέννηση, ούτε διαφωτισμό, αλλά «κουβαλάει και σήμερα τα σκοτεινά σημεία της 7ετίας.

Χ. Χούχος: «Δεν έκανα αντιστασιακό αγώνα, αλλά ήθελα να ζήσω χωρίς να βρωμίσω»

Με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, ο ξανθιώτης καθηγητής Χρήστος Χούχος περιέγραψε τα δικά του βιώματα από την εποχή της χούντας. Αναφέρθηκε σε ανθρώπους που γνώρισε και φίλους στο 114, οι οποίοι πεισματικά, παρά τα βασανιστήρια, αρνήθηκαν να προδώσουν και εξήγησε ότι ο ίδιος για τον εαυτό του δεν αποδέχεται τον όρο του «αντιστασιακού», αλλά προσπάθησε μέσα στο πλαίσιο της δικτατορίας να καταφέρει να ζήσει «χωρίς να βρωμίσει». Με συγκίνηση, μετέφερε πώς έμαθε για την απόλυσή του μέσα από την εφημερίδα και πώς ο κρατικός μηχανισμός, λειτουργώντας τότε με απίθανη ταχύτητα δε του έδωσε καν το χρόνο να αποχαιρετίσει τους μαθητές του.

Ο κ. Χούχος αναφέρθηκε ακόμη σε στιγμές που κλήθηκε να κάνει πράγματα για τα οποία δεν ένιωθε υπερήφανος, προκειμένου να μην έχει περαιτέρω συνέπειες όσον αφορά στην επαγγελματική του πορεία, ενώ υπογράμμισε και τη βουβή αντίσταση από την πλευρά των πολιτών, που δεν ήθελαν το καθεστώς, αλλά φοβόταν να το εκδηλώσουν.

Σ. Κούλογλου: «Ακόμη και σήμερα πληρώνουμε τα εγκλήματα της χούντας με πολλούς τρόπους»

Ο Στέλιος Κούλογλου εξήγησε ότι το βιβλίο αποτελεί μία παρακαταθήκη «για να ξέρουν οι νέες γενιές». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια «ωραιοποίησης της δικτατορίας» από συγκεκριμένες πλευρές σήμερα, ιδίως με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. «Ακόμη και σήμερα πληρώνουμε τα εγκλήματα της χούντας με πολλούς τρόπους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας «, εξηγώντας ότι εξαιτίας της διαμορφώθηκαν πολιτικά ήθη και μετά τη μεταπολίτευση το εκκρεμές πήγε στο άλλο άκρο. Ο ίδιος, τάχθηκε επίσης υπέρ της άποψης ότι η αντίσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, καθώς το πρώτο διάστημα υπήρχε ανοχή από την πλευρά των πολιτών.

Η στάση του κ. Χούχου γοήτευσε τον Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος είπε μάλιστα ότι αυτή η φράση του «να ζήσω αλλά να μη βρωμίσω» θα μπορούσε να αποτελέσει και τον τίτλο ενός τέτοιου βιβλίου για την εποχή της δικτατορίας, Μάλιστα, τη χαρακτήρισε «το δίλημμα του απλού ανθρώπου της περίοδο της δικτατορίας», επισημαίνοντας ότι του ζητούσαν να κάνει κάτι φαινομενικά μικρό, αλλά ήταν κάθε άλλο παρά ασήμαντο λόγω των συμβολικών του διαστάσεων. «Στο μεγάλο ‘ναι’ και στο μεγάλο ‘όχι’ μιλάει η αξιοπρέπεια και αυτό θα πρέπει να διδάξουμε στους νέους», σημείωσε ο ίδιος καταληκτικά.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…