Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΔΗΣΥ: Ένα νέο πολυ- κόμμα γεννιέται

ΔΗΣΥ: Ένα νέο πολυ- κόμμα γεννιέται

0
dhsy synedrio

Με νέο σήμα και σύνθημα: «Μπροστά κι αριστερά»

Τι είπαν στο συνέδριο της ΔΗΣΥ

Τις βάσεις για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα αποτελεί κοινή συνισταμένη πολλών πολιτικών κομμάτων που προσδιορίζονται στον κεντροαριστερό χώρο έθεσε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 2 Ιουλίου, με την έγκριση του πολιτικού μανιφέστου. Ένα συνέδριο που άφησε θετικό αντίχτυπο καθώς κυριάρχησε η σύνθεση και όχι η διάσπαση και λήφθηκαν αποφάσεις σημαντικές που θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο άμεσο μέλλον.

ds simaΠολυκόμμα με νέο σήμα και σύνθημα: «Μπροστά κι αριστερά»,

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πρότεινε να εκλεγεί αρχηγός από τη βάση τον ερχόμενο Οκτώβριο και να διενεργηθεί ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολυ-κόμματος τον Δεκέμβριο του 2017. Το νέο σύνθημα της ΔΗΣΥ που προέκυψε από το Συνέδριο είναι «Μπροστά κι αριστερά», σε μια προσπάθεια να κατακτηθεί ο αριστερός χώρος τον οποίο καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος, όπως ευελπιστούν στην ΔΗΣΥ, θα αφήσει κενό χώρο για το πολυ-κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό έγινε προφανές και από το νέο σήμα που λάνσαρε το Συνέδριο: χρώματα όπως αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνίες και οι διαφωνούντες

Ωστόσο, ούτε η εκ νέου «αριστερή» στροφή ούτε οι δύο φάσεις που πρότεινε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά βρίσκουν όλους σύμφωνους: Πρώτα συνέδριο για νέο κόμμα και μετά αρχηγός είναι η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτείνουν εκλογή αρχηγού και δημοψήφισμα για νέο κόμμα την ίδια ημέρα. Στην πραγματικότητα, το πολυ-κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαφωνεί στις διαδικασίες, στό πρόγραμμα, στην στρατηγική και στις μελλοντικές συνεργασίες. Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου επιθυμούν να διατηρηθεί ο πολυκομματικός φορέας με τα διαφορετικά κόμματα-μέλη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ και ό,τι άλλο προκύψει) και να γίνει αριστερή στροφή.Νέο και ενιαίο φορέα, χωρίς κόμματα-βιλαέτια θέλει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον κεντροαριστερό χώρο. Νέο και ενιαίο φορέα χωρίς ξεχωριστά κόμματα επιθυμούν και οι κκ Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος στον προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς.

Τι είπαν στο συνέδριο

Βενιζέλος: «Προοδευτικό κέντρο, όχι κεντροαριστερά»

«Το ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Ιουνίου του 2015 αποδέχθηκε την εισήγηση μου και αποφάσισε ομόφωνα ότι πρέπει να διεκδικήσουμε όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει βεβαίως και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, και τους φιλελεύθερους σοσιαλιστές και τους δημοκράτες και τους οικολόγους και τους κοινωνικούς ακτιβιστές και τους εκσυγχρονιστές, με άλλα λόγια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κεντρώο προοδευτικό δημοκράτη» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άλλη κατεύθυνση.

Ανδρουλάκης: «Διαφωνώ κάθετα η εκλογή στη βάση να προηγηθεί του νέου κόμματος»

«Πήραμε ακατανόητες πολιτικές αποφάσεις, την αδιανόητη αμνήστευση του Καραμανλή, την αδιανόητη απόφαση να κυβερνήσουμε με τον ΛΑΟΣ» σημείωσε, μιλώντας ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο Συνέδριο προκειμένου να τεκμηριώσει γιατί η κρίση οδήγησε στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. «Και όχι μόνο αυτό, ενοχοποιήσαμε και την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου» συμπλήρωσε.

Ποτάμι και Ώρα Αποφάσεων

Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Τέθηκε ο οδικός χάρτης και θεσμικές εγγυήσεις που δεν επιτρέπουν ούτε καχυποψίες, ούτε δυσπιστίες. Όλα θα λήξουν δημοκρατικά έως το τέλος του χρόνου.» Είναι σαφές πώς το μήνυμα της απευθυνόταν πρωτίστως στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και στους Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη. Να σημειώσουμε πως ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοινωσε την προσχώρησή του στην ΔΗΣΥ επιφέροντας ρήγμα στην «Ώρα αποφάσεων».Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως πολλοί ήλπιζαν, στην πρόσκληση της κας Γεννηματά.Άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΠαΣοΚ για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της μεταγραφής βουλευτών, πρακτική που είχε καυτηριάσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι δημιούργησαν ένα χάσμα μεταξύ των κομμάτων και επέμενε στην ανάγκη δημιουργίας ενός εκσυγχρονιστικού πόλου στον χώρο του κέντρου από δυνάμεις στις οποίες δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει το ΚΙΔΗΣΟ αλλά και πολλά πρόσωπα του χώρου του ΠαΣοΚ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…