Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος» διακήρυξε η ΛΑΕ από την Ξάνθη

«Τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος» διακήρυξε η ΛΑΕ από την Ξάνθη

0
lae stratoulis17

Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Σωτήρης βρέθηκαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή, επισκεπτόμενοι επιχειρήσεις της περιοχής

Δ. Στρατούλης: «Η Θράκη αυτά τα επτά μνημονιακά χρόνια εγκαταλείφθηκε σε παραγωγικό και αναπτυξιακό μαρασμό»

Επιτυχή έκριναν τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας την περιοδεία των μελών της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, Δημήτρη Στρατούλη και Παναγιώτη Σωτήρη. Ο πρώην υπουργός και ο συνεργάτης του βρέθηκαν την Παρασκευή στην Ξάνθη, όπου συναντήθηκαν με επιχειρηματίες και εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου. Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ομιλία των στελεχών της ΛΑΕ στον ίδιο χώρο.

Ανάγκη δημιουργίας πολιτικού και εκλογικού μετώπου αντιμνημονιακής ανατροπής

Στην ανοιχτή συγκέντρωση της ΛΑΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης ο πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων μίλησε για την εναλλακτική οικονομική και πολιτική πρόταση της ΛΑΕ στα μνημόνια και την αναγκαιότητα δημιουργίας πολιτικού, κοινωνικού και εκλογικού μετώπου αντιμνημονιακής ανατροπής. Ο κ. Στρατούλης διατύπωσε την άποψη πως είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, βάσει μελετών, ένα διαφορετικό σχέδιο ανάπτυξης που θα βασίζεται σε ένα φιλολαϊκό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, σε συνδυασμό με την έκδοση εθνικού νομίσματος και την παύση της πληρωμής του χρέους. Όπως σημείωσε, το 2010 εκφράστηκαν φόβοι για την έκδοση νομίσματος με την ρητορική της χρεοκοπίας και της δημιουργίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τους πολίτες. «Αυτές τις συνθήκες που περιέγραφαν τότε, τις ζούμε τώρα με όλα αυτά που έχουν εφαρμοστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο διαφορετικός δρόμος που προτείνει η ΛΑΕ περνά από δύο βασικές προϋποθέσεις: έξοδο από την ευρωζώνη και έκδοση εθνικού νομίσματος, που σε συνδυασμό με το φιλολαϊκό σχέδιο μπορεί να δώσει θετική διέξοδο. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην διακοπή αποπληρωμής του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.

Οικονομικές αλλαγές παράλληλα με κοινωνικές ανακατατάξεις στο εργατικό κίνημα

Παράλληλα με τις οικονομικές προϋποθέσεις, η ΛΑΕ θεωρεί πως θα πρέπει να εκπληρωθούν και οι κοινωνικές προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη αντίστασης και την ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, την στήριξη του εργατικού λαϊκού κινήματος και την επαναθεμελίωση του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να αποκρούσει αυτές τις πολιτικές και να συγκροτηθεί ένα κοινό πολιτικό, εκλογικό και κοινωνικό μέτωπο όλων των αντιμνημονιακών αριστερών πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.

Ανάγκη ανάπτυξης της Θράκης

stratoulis tsiakiroglou17Στο πλαίσιο του αγώνα αυτού ο κ. Στρατούλης ενέταξε την επίσκεψή του σε δύο επιχειρήσεις της Θράκης, την «DIAXON» και την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, οι οποίες έχουν πολύ σημαντική παραγωγική δραστηριότητα. Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι είναι κοινωνικά και εθνικά άδικο να έχει καταδικαστεί η Θράκη αυτά τα επτά μνημονιακά χρόνια σε εγκατάλειψη και παραγωγικό και αναπτυξιακό μαρασμό από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Για άλλη μια φορά τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο κρατικός χαρακτήρας των επιχειρήσεων όπως η DIAXON του ομίλου ΕΛΠΕ, καταδικάζοντας το ξεπούλημα λιμανιών και αεροδρομίων, όπως και την αύξηση των διοδίων στην Εγνατία. Για το τελευταίο ζήτημα, ξεκαθάρισε πως η ΛΑΕ είναι εντελώς αντίθετη στην εγκατάσταση διοδίων στην Εγνατία Οδό και πως όλες οι οργανώσεις της ΛΑΕ στη Θράκη θα πάρουν πρωτοβουλίες μαζί με άλλες αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις για να στηρίξουν ένα δυναμικό και μαχητικό κίνημα, που θα αποτρέψει το στήσιμο των σταθμών διοδίων στην περιοχή. Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup της Πέμπτης, ο κ. Στρατούλης σημείωσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποτύχει στους στόχους που είχε θέσει για ποσοτική χαλάρωση του χρέους, περνώντας μια νέα θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού.

Το πρωί του Σαββάτου τα στελέχη της ΛΑΕ επισκέφθηκαν την λαϊκή αγορά Ξάνθης και επιχειρηματίες της πόλης με τους οποίους συνομίλησαν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…