Σχόλια 21/06/17

0
skoupidia-stathmou
Κι αν σου κάτσει;
Ξεκινά η λοταρία του υπουργείου Οικονομικών με τα «δώρα» για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Όπως διαβάζουμε το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα λόγω μνημονιακής υποχρέωσης και θα περιλαμβάνει κληρώσεις των 1.000 € για 1.000 τυχερούς κάθε μήνα. Το σενάριο αυτό βέβαια είναι διαφοροποιημένο σε σχέση με όσα λεγόταν αρχικά για πολυτελή αυτοκίνητα και διαμερίσματα από τα κατασχεμένα, αλλά συνεχίζει να αποτελεί ένα κάποιο κίνητρο.
Βέβαια, σημαντική και μάλλον καθοριστική είναι η παράμετρος σχετικά με το τι θα συμβαίνει με όσους χρωστάνε. Ακατάσχετο για την ώρα δε φαίνεται να προβλέπεται για το έπαθλο και άρα ο νικητής-οφειλέτης το πιθανότερο είναι ότι θα καλείται να το συμψηφίζει με τις οφειλές του.
Ε.Δ.


Ο Γιαλάογλου το πήρε απόφαση!
Την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης πήρε ο γνωστός δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου, ο οποίος, εκτός απροόπτου, θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο ίδιος, που δεν έχει δείξει ποτέ πρόθεση εμπλοκής με την πολιτική, αν και είμαστε σίγουροι ότι είχε τις προτάσεις του, εκτίμησε ότι έχει τη διάθεση να ασχοληθεί ενεργά με τον σύλλογο, ώστε να συνδράμει στην ενεργοποίηση των δικηγόρων της Ξάνθης και να συντελέσει στο να δοθούν ευκαιρίες για γνώση, συμμετοχή και συζήτηση, κύρια δε για θέματα που απασχολούν τοπικά και εγείρουν ερωτήματα επιστημονικής ή και κοινωνικής φύσης, αξιοποιώντας βέβαια, και τη γειτονική Νομική Σχολή.
Ε.Δ.


Τα σκουπίδια
Ο δήμος μας, έστω κι αργά, ένοιωσε την υποχρέωση να ενημερώσει τους δημότες του να μην κατεβάζουν και βγάζουν τα σκουπίδια τους έξω στους κάδους. Οι οποίοι κάδοι έχουν γεμίσει πλέον ήδη και μέχρι και την Πέμπτη που θα διαρκέσει η απεργία-κινητοποίηση των εργαζομένων στην αποκομιδή προβλέπεται να γίνει πανηγύρι! Για τα αδέσποτα σκυλιά και γάτες ο λόγος, που θα περάσουν μια χαρά. Και μαζί θα χαρούν και οι τσιγγάνοι που θα ψάχνουν στους κάδους χωρίς να «βουτάνε» μέσα.
Στα σοβαρά τώρα, οι δημότες οφείλουν να τηρήσουν το αυτονόητο. Να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια έξω. Ήδη η εικόνα που σχηματίστηκε στο κέντρο και τις γειτονιές είναι απαράδεκτη, δείγμα έλλειψης παιδείας και κουλτούρας.
-Δυστυχώς ή ευτυχώς, κάποιες ενέργειές μας, μας χαρακτηρίζουν…
Γ.Δ.


proskopoi-1940
Προπολεμική ομάδα Προσκόπων Ξάνθης, πριν το 1940. Φωτογράφος ο Κ. Τσίτος
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Τα ξεχάσαμε τα διόδια
Φωνάξαμε, γράψαμε, βγήκαμε λίγοι στους κόμβους, κάναμε τις δηλώσεις μας σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και Τύπο και μετά σιωπή. Για τα νέα διόδια ο λόγος στην Περιφέρειά μας. Που θα γίνουν και μεις τα ξεχάσαμε ήδη. Ως συνήθως βέβαια. Φωνάζουμε στην αρχή, βρίζουμε στα καφενεία αλλά μέχρις εκεί. Μετά σταματάμε, και γυρίζουμε στον καναπέ μας. Και το πρόβλημα υπάρχει και βέβαια δεν θα λυθεί. Γιατί θέλουμε να τρέξουν οι άλλοι κι όχι εμείς. Γιατί εμείς έχουμε δουλειές, γιατί δεν μας αφορά (δήθεν), γιατί πολλά γιατί μας καθηλώνουν στην αδράνειά μας.
Ο λαός μας λέει το ωραίο «…το τρως και κάθεσαι…»
Γ.Δ.


Τοπικό φαινόμενο
Είναι κάποιες ενέργειές μας εδώ στην Ξάνθη που χαρακτηρίζουν μια νοοτροπία καθαρά ανατολίτικη και έλλειψης αστυνόμευσης μαζί. Έχουμε δει όλοι επαγγελματίες στην πόλη μας να τοποθετούν καρέκλες, τελάρα, διαφημιστικές δημιουργίες, γλάστρες, και ότι άλλο γεννά η φαντασία στο δρόμο μπροστά από το κατάστημά τους!
Οριοθετούν έτσι και απαγορεύουν αυτοί, αυθαίρετα το παρκάρισμα των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Βέβαια όλη αυτή η ενέργειά τους είναι εκατό τοις εκατό παράνομη και τιμωρείται με ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο.
Επειδή όμως η αστυνόμευση στην πόλη μας δεν έχει συμπεριλάβει τέτοιες παραβάσεις, οι αυθαιρετούντες συνεχίζουν απτόητοι και χαμογελαστοί θεωρώντας εαυτούς έξυπνους και όλους τους υπόλοιπους βλάκες.
Ζούμε τελικά στην Ανατολή ή στη Δύση;
Γ.Δ.


Η προσφυγιά στη ζωή μας
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η χθεσινή. Ίσως όχι βιωματική για τους περισσότερους από εμάς, αλλά σίγουρα για πολλούς εκ των προγόνων μας. Αυτών που πριν 90 περίπου χρόνια εκδιώχτηκαν μαζικά και βίαια από τα σπίτια τους και τις πατρογονικές τους εστίες. Παππούδων και γιαγιάδων που έσπευσαν σε κάποιο κοντινό λιμάνι για το πλοίο που θα τους μετέφερε είτε στη μητροπολιτική Ελλάδα, είτε σε χώρες γύρω από την Μαύρη Θάλασσα ή ακόμη και στην Μέση Ανατολή. Μνήμες, σκέψεις, ιστορίες που έχουν διηγηθεί, άλλες, πολύ περισσότερες, που δεν έχουν πει, γιατί ο φόβος στοιχειώνει τις εικόνες μαζί με τα πρόσωπα που έχουν χαθεί. Σεβασμός και αγάπη για όλα εκείνα τα παιδιά που έγιναν αργότερα οι γιαγιάδες και παππούδες μας, αλλά και για τα σημερινά παιδιά που γίνονται πρόσφυγες. Για όλους τους ανθρώπους που αφήνουν πίσω μια πατρίδα.
Χ.Δ.


Kατηγορίες για παρέμβαση Καμμένου στην Δικαιοσύνη

Σάλος έχει ξεσπάσει με την αποκάλυψη συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου και του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του πλοίου Noor 1. Το γνωστό πλοίο με το φορτίο δύο τόνων ηρωίνης για το οποίο είχε κατηγορηθεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Η αντιπολίτευση έθεσε θεσμικό και πολιτικό ατόπημα, θεωρώντας ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα ο κ. Καμμένος να εμπλακεί στην υπόθεση και να επικοινωνεί με ισοβίτη. Στις συνομιλίες φαίνονται προσπάθειες και πιέσεις να εμπλακεί στην υπόθεση ο κ. Μαρινάκης. Θέλοντας να καλύψει τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοντονή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του υπουργού ήταν ως απλού πολίτη που ενδιαφέρεται για την διαλεύκανση της υπόθεσης! Δεν ξέρω πώς το σκέφτηκε ο κ. Τζανακόπουλος, αλλά θεωρεί ότι εμείς οι ‘’απλοί πολίτες’’ σηκωνόμαστε το πρωί και παίρνουμε ένα τηλέφωνο στις φυλακές Κορυδαλλού για να μιλήσουμε με βαρυποινίτες; Και όλο αυτό από απλό ενδιαφέρον; Μετά βέβαια θα ενημερώνουμε και τον θεσμικά αρμόδιο. Κάποιοι πρέπει να έχουν χαζέψει, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αλλιώς δεν εξηγούνται αυτά που ακούμε και βλέπουμε. Τώρα μένει να βρούμε αν είμαστε εμείς ή κάποιοι που θεωρούν ότι θα μας πείσουν με παιδαριώδη επιχειρήματα.
Χ.Δ.


Φαρμακερά λόγια!
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά τα …πικρά λόγια που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά μπροστά στις κάμερες κατά την συνάντησή τους στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας για την συμφωνία στο Eurogroup. Αφορμή δόθηκε από την φράση του πρωθυπουργού: « Το γεγονός ότι μας δίνεται ως χώρα κάποιος χρόνος, χωρίς αυτή την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να στοχαστούμε το μέλλον της χώρας και τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας είναι καλό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε γιατί τη θηλιά στον λαιμό μας την έχεις βάλει. Οπότε…», ήταν η απάντηση της κ. Γεννηματά για να πάρει εκ νέου τον λόγο ο πρωθυπουργός λέγοντας: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω. Σε ένα χρόνο θα σας βγάλω και θα σε πάρω μαζί με το Γιώργο να πάμε στο Καστελόριζο», της απάντησε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Το γάντι σήκωσε αμέσως ο Γ. Παπανδρέου που έγραψε στο twitter: «Πάμε τώρα Καστελόριζο Αλέξη να σου πω πώς μας χρεοκόπησε ο φίλος σου ο Κώστας και πώς ο Αντώνης κι εσύ μας φορτώσατε άλλα 5 χρόνια Οδύσσειας!».
– «Τώρα να γελάς… να κλαις ….», που λέμε στο χωριό μου! Διαλέγετε και παίρνετε!
Μ.Ξ.


Ο τούρκος πρωθυπουργός και …η στάχτη του γείτονα
Πιο ήπιος εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή σε σχέση με όσα δήλωσε στην Αθήνα μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Να θυμίσουμε ότι έθεσε ανοιχτά το θέμα της παράδοσης των τούρκων στρατιωτικών και απαντώντας στην τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι το θέμα επαφίεται στην ελληνική δικαιοσύνη, και ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της και τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι «και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, πιστεύουμε όμως ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ενώ έκανε λόγο για «εκατέρωθεν γίνονται παραβιάσεις στο Αιγαίο». Αντίθετα στην Κομοτηνή κράτησε ισορροπίες, μίλησε για σχέσεις καλής γειτονίας και έδωσε παραινέσεις και προτροπές στο κόσμο της μειονότητας. Που οφείλεται αυτό; Μα στο διαφορετικό ακροατήριο και στους σκοπούς που εξυπηρετούνται κάθε φορά.
Άφεριμ λοιπόν και ας κρατήσουμε αυτό το ρητό που είπε: «Ο γείτονας έχει ανάγκη ακόμα και τη στάχτη του γείτονα». Αρκεί βέβαια να μην κυριολεκτεί περί στάχτης…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…